Kuih seri muka memang ramai ‘pengikutnya’. Ramai yang menganggap membuat kuih tradisi seperti kuih seri muka susah. Sebenarnya tak susah mana pun asalkan kita tahu tip yang boleh dipratikkan ketika memasak.

Seperti resipi yang dikongsikan oleh SuiSan Aliezsha hanya menggunakan sukatan cawan. Mudah sangat nak buat!  Jom kita buat kuih seri muka ikut sukatan cawan. Gerenti menjadi dan rasa pun sedap.

RESIPI KUIH SERI MUKA IKUT SUKATAN CAWAN

Resipi Kuih Seri Muka Ikut Sukatan Cawan, Tak Susah Pun Nak Buat

Bahagian bawah

3 cawan pulut
2 cawan santan
Secubit garam

Cara membuat:

Ads
  1. Cuci pulut toskan.

2. Masukkan santan dan garam.

3. Kukus dalam talam selama 25minit kemudian angkat.

Resipi Kuih Seri Muka Ikut Sukatan Cawan, Tak Susah Pun Nak Buat

4. Penyek-penyek hingga padat.

Ads

Bahagian atas

1 cawan tepung gandum
2 cawan santan
1 1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air pandan (kisar daun pandan)
1 sudu besar tepung jagung
1 biji telur
Secubit garam

Tak Susah Pun Nak Buat

Cara membuat:

  1. Masukkan semua bahan-bahan.

2. Kisar hingga adunan halus.

Ads

3. Kemudian masukkan ke dalam pulut yang telah dipadatkan.

Resipi Kuih Seri Muka Ikut Sukatan Cawan, Tak Susah Pun Nak Buat

4. Kukus 30 minit.

5. Siap untuk dihidang.

Kredit: SuiSan Aliezsha

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI