Amboi, cantik berserinya Red Velvet Cream Puff yang Puan Suziyana Ibrahim Yana Sue ini buat. Beliau namakan resipi ini ‘Red Velvet Cream Puff Kebaboom’. Mana taknya memang nampak gebu dan sedap.Digandingkan pulak dengan cream cheese dan fresh cream, tak dapat nak bayang kenikmatan rasanya.Selalu jumpa kek red velvet atau cupcake redvelvet, tapi kali ni cream puff pula.Cuti sekolah ni, boleh lah cuba buat Red Velvet Cream Puff dengan anak-anak nanti.
Ini perkongsian resipi tersebut.
Bahan A
1 ½ cawan air
100 g majerin
Garam secubit(Sebab majerin dah masin)
1 sudu gula
Bahan B
Telur 3 biji
Bahan C
1 ¼ cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
2 Sudu kecil vanila
* pewarna red pink
*1½ sudu kecil cuka makan
Cara Membuat:
1.Masak bahan A sehingga mendidih kemudian masukkan Bahan C.Kacau laju-laju supaya tidak beketul(pakai senduk pon boleh).Kemudian dah sebati tutup api.
2.Bila dah suam-suam baru masukkan B (telur satu persatu).
3.Kemudian tambahkan pewarna red pink + cuka makan 1½ sudu.
4.Dah sebati bolehlah masukkan kedalam pipping bag dan bolehlah pakai nozel yang buat semperit tu.
Untuk Filling:
Boleh pakai fresh cream dan cream cheese.Putar dulu fresh cream sampai kental kemudian putar pula cream cheese.Baru satukan sekali.
Siap! Selamat Mencuba!
Kredit: Suziyana Ibrahim Yana Sue
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
3 CARA Buat Kek Marble, Confirm Jadi Tak Payah Bakar Lama-Lama
Sedapnya makan kek marble gebu, lembut dan cantik. Nak buat pun mudah je dan tak gunakan bahan-bahan yang banyak pun.Rupanya ada 3 cara kaedah membakar kek Marble ni.Boleh ikut resipi dan kaedah yang dikongsikan oleh Puan Ariana Sofia Ahmad ini.
“Dah lama ariana tak share resepi. Hari ni Ariana nak share resepi kek marble kesukaan umie ariana. Bila nak datang rumah je mesti suruh ariana buat.”
Dekat bawah ni Ariana akan bagi 3 cara untuk buat kek marble menggunakan resepi yang sama iaitu bakar (atas nampak cantik), bakar biasa dan kukus. Selalunya ariana guna cara kedua buat kek ni untuk umie, yang ni confirm jadi tak payah nak bakar lama-lama.
Baca Lagi Di Sini:
Resipi Kek Oren Sempoi, Nostalgia Dulu-Dulu. Sedap & Tak Muak Pun!
Resipi Kek Lumut Tahan Sehingga Sebulan, Lagi Lama Simpan Lagi Sedap!
Ada 3 tips Cara Bakar atau Kukus
1. Bakar (Warna atas nampak cantik)
130°c selama 1 jam 20 minit. Selepas 45 minit tutup loyang bahagian atas
dengan aluminium foil. Guna api atas bawah. Tray bawah sekali.
2. Bakar biasa ( Gelap sikit bahagian atas)
150°c selama 50 minit. Guna api atas bawah dan tray bahagian tengah.
3. Kukus (wrap loyang)
Selama 50 minit @ sehingga masak.
Resepi Kek Marble Jelita Ayu Gitu!!
Bahan-Bahan:
6 biji telur ( gred B)
1 1/4cawan gula castor
1 cawan butter
2 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu besar ovallete
1sk esen vanila
1sk soda bikarbonat
1sk baking powder
1sk cream off tartar
4 sudu besar susu pekat
5 sudu besar susu segar
Cara Membuat:
- Mula-mula mix butter dan gula sehingga gebu atau bertukar warna putih.
2. Pastikan jadi putih macam ni. Adunan gebu je.
3. Lepas tu masukkan ovallete, telur dan esen vanilla. Boleh juga masukkan satu persatu telur. Ariana masukkan semua terus.
4. Mix sampai sebati dan pastikan adunan jadi licin macam ni dan tidak berketul. Adunan jangan terlampau cair pulak.
5. Lepas tu ayak tepung, soda bikarbonat, baking powder dan cream off tartar. Mix sehingga sebati. Nak letak tepung sikit-sikit masa mix pun boleh.
6. Bila dah sebati masukkan susu pekat manis dan susu segar.
7. Mix sehingga adunan sebati dan licin macam ni.
8. Bahagikan kepada 4 bekas. 3 bekas dengan kuantiti yang sama banyak dan 1 bekas lagi lebih sedikit kuantitinya.
9. Letak pewarna yang kita nak kepada tiga-tiga bekas. Bekas 1 lagi biar kosong untuk letak lapisan atas nanti.
10. Letak adunan dalam loyang secara selang seli kecuali warna kosong. Pastikan Loyang 8′ telah dilapik dengan baking paper dan sekeliling loyang sapu butter/ majerin.
11. Lepas tu lorek guna lidi ikut kreativiti masing-masing.
12. Dah siap lorek, letak pulak adunan kosong kat atas permukaan supaya menutup semua corak tadi. Pastikan tinggal sedikit adunan untuk buat corak bahagian atas pulak.
13. Lebihan adunan kosong tadi bahagikan kepada warna yang kita nak. Letak warna mestilah lebih terang daripada warna adunan bawah tadi.
14. Lepas tu lorek ikut kreativiti sendiri. Bakar dengan suhu 130°c selama 1 jam 20 minit. Guna tray yang bawah sekali. Selepas 45 minit letak aluminium foil atas loyang supaya tak hangit.
15. Dah masak terbalikkan atas redai@jaring petak. Takda redai pun takpe cuma kek kena terbalikkan juga supaya tak mendap.
16. Lepas 5 atau 10 minit betulkan semula kek.
17. Nilah rupa kek bahagian dalam. Lembut je.
18. Lepas tu potonglah. Kek ni tak manis sangat. Mak-mak mesti suka. Selamat mencuba.
Kek kalau masak elok, dalamnya memang lembut dan gebu.
Ni ariana guna cara bakar yang pertama iaitu bahagian atas warna nampak cantik.
Lebih banyak resipi menarik di sini:
MW: Semoga perkongsian resipi dan kaedah ini bermanfaat buat mak-mak yang nak cuba sendiri buat Kek Marble di rumah. Selamat mencuba!
Sumber: Ariana Sofia Ahmad
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Dato Alha Dedah Cerita Wang Hantaran, Tunang Cuma Minta Senaskah Al Quran
Jurusolek terkenal Dato Alha Alfa yang juga pengasas kosmetik berjaya berkongsi cerita tentang wang hantaran tunangnya, Noor Azlin Ismail, 22 dan permintaan ibu Azlin ketika dia mahu merisik wanita itu.
Kongsi Dato Alha atau nama sebenarnya, Abdul Al Halim Mohd Al Fadzil, ketika bertanyakan tentang wang hantaran kepada keluarga bakal tunangnya (ketika itu) ibu Azlin tak meletakkan sejumlah wang hantaran pun. Malah minta dia berbincang pula dengan anaknya.
Bila ditanyakan pada Azlin, jawabnya “tak perlu beri dia apa-apa. Senaskah Al Quran pun dah cukup.”
Ketika ada yang meletakkan wang hantaran seakan tak masuk dek akal, kisah tunang Dato Alha ini wajar dicontohi. Lagipun, selepas mendirikan rumah tangga, kos belanja selepas perkahwinan itulah yang paling penting sekali.
Dengar baik-baik pesan Dato Alha ini,
Time Kenal Tu, Memang Hidup Tunggang Langgang
Teringat mula-mula kenal beliau dulu. Time tu duit memang cukup pakai je. Simpan duit simpan duit nak buat product. Yela buat makeup gaji berapa sangat. Nak buat product harga ratus ribu.
Boleh dapat sebijik rumah. Time tu pulak berkenalan dengan beliau melalui kelas makeup. Bila ada kelas makeup, ada la duit lebih sikit nak simpan. Kira time kenal tu, memang hidup tunggang langgang. Gi sana gi sini.. selagi boleh ada kerja, boleh simpan.
Beliau benyak bagi support. Faham kesibukan. Selalu bagi semangat jangan down. Walaupun muda tapi cara fikir, cara cakap dan cara bertindak sangat matang.
Alhamdulillah ALLAH temukan dengan beliau yang memahami situasi orang business dan kerja sendiri ni.
Katanya, Nak Minta Senaskah Al Quran Pun Cukup
Detik paling merisaukan bila call mak beliau. Nak minta izin untuk lebih serius dan nak masuk meminang aritu. Call nak tanya berapa wang hantaran?
Masha allah~~ mak beliau cakap “Alha nak amik anak dia pun makcik bersyukur sangat dah. Nak bagi berapa-berapa pun tak apa. Suruh bincang dengan beliau.”
Bila tanya beliau pulak, ”U terima I pun I dah bersyukur. Tak yah bagi pun tak pe.”
Allahuu.. syukurnyaaa.. masih ada rupanya insan yang ikhlas. Katanya nak minta senaskah Al Quran pun cukup. Time tu saja tanya dia. Nanti kahwin nak pakai baju sape? dengan gelak-gelak dan bergurau, “@rizalman71“ katanya.
Sambil gelak-gelak dan I tau U guraw-guraw. Yela sape tanak kan..huhuhu.. Time tu macam tertelan bijik nangka. Tapi dah tekad simpan duit.. simpan duit.
Kalau panjang jodoh, ada rezeki lebih, Alha akan sedaya upaya usahakan. So semalam senyap-senyao Alha pun bawa dia ke sini jumpa Dato Rizalman. Syukuurrr.. semuanya berjalan lancar.
Wanita Ikhlas, Takyah Wang Hantaran Pun Lelaki Akan Usahakan
Bg Alha, kalau wanita ikhlas, takyah hantaran pun laki akan usahakan yang termampu. Kalau hantaran tinggi-tinggi pun ok jugak kalau dua pihak mampu dari keturunan kaya-kaya. Ramai je kawan-kawan Alha yang nak kahwin, stuck sebab hantaran tinggi.
Depa struggle nak menyimpan untuk nak kahwin dan lepas kahwin akan datang masalah sebab duit simpanan habis. Patutnya lepas kahwin kite happy-happy.
Kalau hantaran lepas untuk kenduri, makan minum pun dah ok. Kalau ukuran hantaran diukur melalui degree ke, master ke, tak semua mampu.
Sudahnya ramai lelaki-lelaki takut nak kahwin dengan perempuan bijak sebab takut hantaran tinggi. Sedangkan lepas kahwin nanti lagi banyak duit akan digunakan untuk kehidupan bersama kan?
MW : Banyak betulnya kata Dato Alha tu..
Sumber/Foto : Alha Alfa
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Buat Sendiri Kek New York Cheese Ala Secret Recipe, Lagi Jimat!
Buat sendiri kek memang jauh menjimatkan daripada beli di kedai. Antara kek yang digemari ramai ialah kek New York Cheese di Secret Recipe. Peh! Rasanya memang sedap lebih-lebih lagi bagi penggemar cheese, boleh tak tidur malam dibuatnya!
Tapi, biasanya, kalau beli di kedai bakeri berjenama itu, harganya hampir mencecah RM100. Jadi, apa kata cuba buat sendiri di rumah? Bajet tak sampai RM60! Wow! Memang lebih menjimatkan kalau buat sendiri kan? Tak gitu?
Baca resipi lain sini:
Kek Buah Kukus Guna Sukatan Cawan, Lebih Moist Dan Super Sedap
Beli Harganya Boleh Tahan, Buat Sendiri Kek TORNADO Viral,Padu Rasa Coklat!
https://www.instagram.com/mingguanwanita/
Resipi untuk Kek New York Cheese ala Secret Recipe ini dikongsikan oleh puan Azura, sempena ulang tahun kelahiran suami tersayang. Katanya, suaminya yang request buat kek kegemarannya itu.
Nak Tahu Cara Buat?
Jom kita teliti, apa bahan-bahannya. Lepas ni bolehlah buat untuk majlis-majlis atau sebagai buah tangan bila balik kampung raya haji nanti. Tak pun boleh dijadikan penyeri hidangan di hari raya. Memang tak rugi mencuba. Sangat sedap!
Apa Resipi Buat Kek New York Cheese Ni?
Bahan-bahan:
*500 gram Cream cheese
* 500 gram Sour cream
Biskut digestive
Mentega buttercup (guna separuh)
*4 Sudu besar gula halus
* 4 sudu besar tepung gandum
* 2 biji telur
* ½ biji lemon – parut kulit dan perah ambil jus
1 sudu kecil esen vanila
Bahan Untuk Topping:
4 sudu besar gula perang
10-15 biji blueberi
**Bersihkan buah dan masukkan dalam periuk untuk dimasak, Tambahkan gula perang, boleh kurangkan jika tidak suka manis. Sebab buah tu dah ada manisnya. Reneh di atas api sehingga buah dan gula larut dan pekat. Sejukkan seketika. Simpan di dalam bekas kedap udara. Keluarkan bila hendak guna.
CARA MEMBUAT:
Hancurkan biskut digestive sampai lumat kemudian rata kan Di dalam loyang bersama butter yang dah sedia cair. Masukkan di dalam peti ais supaya ia keras. Ketepikan.
Gunakan Mix hand untuk semua yang bertanda (*) sampai kembang cantik. Kemudian masukkan bahan yang dah sebati ke dalam loyang. Dalam masa yang sama, panaskan oven selama 10 minit dalam suhu 160 darjah celsius.
Masukkan Loyang ke dalam oven dan sedia untuk bakar kek sehingga 1 jam 20 minit. Setelah kek masak, keluarkan dan sejukkan.
Akhir sekali, barulah letak jem blueberi sebagai topping di bahagian atasnya. Siap!!
MW: Nak beli memang kek ni harganya boleh tahan mahal juga Bila buat sendiri, bolehlah berjimat. Resipi dah dikongsi ni…jangan tak cuba tau!
Resipi: Azura
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI