
Isi Kandungan
ToggleAir Fryer memang memudahkan kerja-kerja memasak. Selain fungsinya menggoreng tanpa minyak, mak-mak boleh mempelbagaikan kegunaan air fryer ni dengan membuat kuih muih juga seperti muffin. Caranya cukup mudah, cepat malah sedap!
Boleh cuba resipi muffin jagung menggunakan Air fryer seperti yang dikongsikan oleh Puan Siti Ruhaya ini.
Bahan A:
1/2 cawan jagung krim
1/2 cawan gula kastor
1/2 cawan minyak jagung
1 biji telur
1/2 sudu teh esen vanilla
Bahan B:(Ayak dua kali)
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh garam halus
Cara Membuat:
1.Masuk bahan A ke dalam bahan B yang sudah diayak.
2.Kacau sebati, masuk acuan dan bakar pada suhu 150 selama 25minit.
Resepi ni cukup untuk 4 bekas macam pic saya tu je…kalau nak banyak buat double.

Semoga bermanfaat, selamat mencuba.
MW:Mak-mak boleh buat resipi muffin mudah ni. Rasanya sedap, makan panas-panas untuk minum petang, anak-anak pun mesti suka!.
Sumber:Siti Ruhaya
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Tepung Pelita Guna SUKATAN CAWAN, Mudah Sangat Tak Perlu Kukus!

Isi Kandungan
ToggleSedapnya kuih Tepung Pelita yang lemak manis rasanya. Kuih ni cukup popular sewaktu bulan puasa sebagai pemanis mulut ketika berbuka. Nak buat kuih tepung pelita ni mudah je rupanya. Pertama kali buat pun menjadi, ikut resipi yang dikongsikan ini. Paling penting cukup mudah sebab ikut sukatan cawan dan tak perlu dikukus. Masukkan dalam acuan daun pandan. Tapi kalau nak lebih mudah masukkan dalam bekas kecil pun boleh.
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Azura Isma’eyRa ini sebagai rujukan.
“Tepung pelita untuk mak.Mak nak makan dalam daun pandan so kita cuba buat harini. First time buat tepung pelita ni mudah sangat tak perlu kukus.”
Bahan-Bahan (Bahagian Bawah):
1 cawan gula
1 cawan tepung beras
4 cawan air
Pewarna Hijau
Daun Pandan
*Masak semua bahan diatas dalam periuk dan kacau sampai pekat. Letak terus dalam bekas acuan.
Bahan-Bahan (Bahagian Atas):
1 Cawan Santan
3 Cawan Air
3 sudu besar tepung beras
1 sudu kecil garam
*Masak semua bahan dan kacau sampai pekat dan tuang ke dalam acuan.
Cara Buat Acuan Daun:

Info Ekstra!
- Lapisan hijau kena tunggu sejuk baru lapis putih.
- Jika tiada acuan daun boleh guna bekas biasa.
Baca Lagi Di Sini: Kuih Sagu Keras Berbiji Putih, JANGAN Cuci Banyak Kali, Kena KUKUS!
MW: Semoga perkongsian resipi tepung pelita ini bermanfaat buat mak-mak yang nak mencuba buat sendiri di rumah. Ikut cara dan langkah yang dikongsikan ni, pasti jadi. Kuihnya lembut, lemak manis dan sedap! Paling penting mudah je ikut sukatan cawan dan tak perlu kukus,
Sumber: Azura Isma’eyRa
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Mushroom Black Pepper Sauce SEDAP Resipi Dibuat Berniaga, Hitam, Pekat Melekat!

Isi Kandungan
ToggleSos lada hitam cendawan memang sedap dinikmati bersama kambing bakar, ayam panggang, bebola daging dan sebagainya.Nak buat Sos lada hitam yang hitam, pekat melekat, lemak berkrim sesedap rasa ada caranya tersendiri.
Mak-mak yang nak cuba buat sendiri di rumah, boleh cuba resepi Mushroom Blackpepper Sauce yang dibuat niaga oleh Puan Norhafiza Hassan ini sebagai rujukan.
“Okay guysss (baca gaya khairulaming) harini kita nak share resipi blackpepper sos yang kita buat berniaga tu yer. Steps dekat setiap gambar. Simple, mudah dah murah.”
Bahan-Bahan:
Bawang Merah
Bawang Putih
Minyak
Planta
Halia
Lada hitam (kisar)
Tepung gandum
Sos Tiram
Air
Stok Ayam
Cendawan Kering (shitake)
Kicap pekat
Cendawan butang (hiris)
Golden syrup by CSR (Takdepun takpe)
Better brown sugar by CSR
Garam sesedap rasa
Takde sukatan. Semua agak-agak. Anggaran dapat 30 bekas. Saiz bekas boleh rujuk gambar terakhir (isian 1/2).
Cara Membuat:
1.Panaskan minyak + planta, tumis bawang merah (dadu), bawang putih dan sedikit halia (tumbuk).
2.Masukkan tepung gandum.
3.Dah sebati dan dapat kepekatan yang kita nak, masukkan pulak ground blackpepper.
4.Kemudian masukkan pula sos tiram.
5.Lepastu letak cendawan kering yang kita rendam tadi. Kita blend halus.
6.Masukkan air, pastikan tak berketul-ketul.
https://www.facebook.com/norhafiza.hassan.58/videos/pcb.10158113773549006/10158113769329006/?type=3&theater
Tips: Nak elak ketulan, bubuh air sikit demi sedikit dan rajin-rajin la mengacau.
Once sos dah smooth dan silky, akhir sekali letak barang-barang ni:
Chicken Stock
Kicap pekat
Cendawan butang (hiris)
Golden syrup by CSR
Better brown sugar by CSR
Garam sesedap rasa
*Suami kerja CSR, so kita support brg CSR la. Korang nak pki brand lain, boleh sajaa.

7.Haaa ni la consistency yang kita nak.. Sos blackpepper ni walaupun kita bagi secara percuma, kita buat dengan sepenuh jiwa tau. Hitam, pekat dan melekat. Kepuasan pelanggan keutamaan kami gitu.
https://www.facebook.com/norhafiza.hassan.58/videos/pcb.10158113773549006/10158113771964006/?type=3&theater
Baca Lagi Di Sini:
Wanita Ini Kongsi Resipi Lengkap Perapan Daging Sedap & Sos Lada Hitam Pedas Berkrim Viral!
Ini Rupanya Rahsia Sos Lada Hitam Marvellous, Lemak Berkrim Sesedap Rasa
MW: Kalau nak cub sos lada hitam cendawan yang sedap, hitam pekat melekat ni boleh ikut resipi yang dikongsikan. Makan dengan kambing perap, memang nikmat tak terkata. Malah lebih jimat.
Sumber: Norhafiza Hassan
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Nasi Khaomok Thailand Tak Guna Rempah, Cara Buatnya Mudah Dan Sedap

Isi Kandungan
ToggleNasi khaomok Thailand ini nama lain dia, Khao Mok Gai iaitu nasi briyani ayam. Dipanggil juga nasi komok Thailand. Nak membuatnya ada rempah khas yang boleh didapati di negara itu.
Norrihan Ars berkongsi cara membuat nasi khaomok untuk 3 orang makan menggunakan rempah yang mudah didapati. Tak perlu sampai nak ke Siam sana.
Waktu memasak guna beras basmathi itu pun ada cara betulnya. Jadi, nasi akan menjadi cantik dan tak patah.
“Nasi khaomok 3 orang makan.
Tak guna rempah khaomok. Mudah dan sedap. Jom buat.
Resepi bergambar step by step untuk rujukan sahabat muka buku. Moga bermanafaat”
Resepi Nasi Khaomok Thailand Tak Guna Rempah
Bahan-bahan
- Beras basmathi 1 cawan – rendam 30 minit.
- Air -13/4 cawan
- 3 sekawan
- Serai
- 2 sudu besar minyak sapi
- Daun pandan
- 1 kiub ayam
- Daun ketumbar
- 2 sudu besar rempah kurma
- 1 sudu besar kunyit
- Halia, bawang merah, bawang putih – ditumbuk
- Guna beras biasa pun boleh. Tapi jangan rendam. Basuh macam biasa dan sukatan air pun adjust macam masak nasi biasa.
Baca sini : Resipi ayam goreng serai thai, sedap tabur hirisan daun limau purut.
Cara Memasak Nasi Komok
- Masukkan minyak sapi
- Masukkan semua bahan tumis
- Bila bahan tumisan dah wangi, masukkan rempah kurma
- Diikuti oleh serbuk kunyit
- Masukkan sedikit air supaya rempah tak hangus.
- Kacau hingga mesra
- Masukkan ayam bahagian tulang-tulang (optional)
- Masukkan beras dan masukkan air kacau manja-manja.
- Masak macam biasa. Jangan dikacau-kacau beras tu nanti patah.
- Dah masak elok baru kacau dengan chopstick. Bau sedap ampaaa!
Bahan-bahan Ayam Goreng
- 4 ketul ayam
- Tepung beras (bumbun) – 1 sudu besar
- Maggi secukup rasa – 1 sudu besar
- 1 sudu besar serbuk kari daging
- 1/2 sudu kecil garam
- Bawang putih
- Halia
- Kunyit
- Akar ketumbar
- Ketumbar
- Jintan manis
- Caranya : kisar semua bahan dengan sedikit air dan perap ayam selama 1 ke 2 jam.
Cara Masak Ayam Goreng
- Goreng ayam dalam minyak sederhana panas.
- Bila ayam dah hampir masak, kautkan bahan perapan dan tuang perlahan ke dalam kuali. Ini untuk buat kriuk-kriuknya.
- Siap.
Bahan Untuk Sos Nasi Khaomok Thailand
- Gula somtam – jika tiada, gula somtam boleh ganti dengan gula biasa.
- Cili padi
- Daun ketumbar
- Limau nipis
- Bawang putih
- Sos ikan

- Campur semua bahan dan kita putar halim.
- Siap. Rasalah nak tambah masam masin manis ke.
Baca sini : Masak tomyam selalu rasa kurang, letak ketumbar jawa bertambah sedap.
Sumber/Foto : Norrihan Ars
Untuk dapatkan info berkaitan kursus keusahawanan anjuran Mingguan Wanita, join telegram BANGKIT Wanita : https://t.me/bangkitwanitaMW
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI