Memang ralit bila makan kuaci rangup, lagi-lagi waktu santai sambil tengok telivisyen. Tapi bila beli boleh tahan juga mahal harganya. Sebenarnya mak-mak boleh buat sendiri, kuaci salut tepung yang rangup ni. Boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh Ana Hana Rohana ni.
Berikut perkongsian tersebut;
“Resepi Kuaci bersalut tepung cara saya. Cara-cara dan bahan pada setiap gambar. Silakan.”
Bahan-bahan:
1 kg Kuaci siap buang kulit
2 biji telur gred B
2 senduk tepung bestari (bawang putih)
1 sudu makan gula
3 sudu makan seasoning hot & spicy*
1 sudu makan icing sugar*
*Pilihan
Cara Membuat:
1.Ini senduk yang saya guna. Masuk bahan-bahan dalam besen.
2.Tambah 1 sudu makan gula (saya pakai sudu plastik kedai 2 ringgit).
3. Gaul sebati kesemuanya.
4.Panaskan minyak dan goreng sampai keperangan(api sederhana).
5.Haa da siap goreng.. Hati-hati panas.
5.Bila kuaci dah sejuk, saya tambah 3 sudu makan seasoning hot and spicy dan 1 sudu makan ising sugar.Gaul la sampi kuaci-kuaci semua rata.
Da siap.. Doakan saya murah rezeki. Saya halalkan semua ilmu yang dikongsi.
Info Ekstra!
- Kuaci boleh dibeli dikedai bakeri.
- Sewaktu gaul kuaci tu akan melekat tapi bila kita goreng kacau-kacau sikit dia akan lerai jadi sebiji-sebiji.
Selamat Mencuba!
MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Mak-mak bolehlah buat kuaci bersalut tepung ni di rumah untuk kudapan seisi keluarga. Lebih jimat bila buat sendiri dan diyakini bersih.
Sumber: Ana Hana Rohana
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI