Memang ralit bila makan kuaci rangup, lagi-lagi waktu santai sambil tengok telivisyen. Tapi bila beli boleh tahan juga mahal harganya. Sebenarnya mak-mak boleh buat sendiri, kuaci salut tepung yang rangup ni. Boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh Ana Hana Rohana ni.
Berikut perkongsian tersebut;
“Resepi Kuaci bersalut tepung cara saya. Cara-cara dan bahan pada setiap gambar. Silakan.”
Bahan-bahan:
1 kg Kuaci siap buang kulit
2 biji telur gred B
2 senduk tepung bestari (bawang putih)
1 sudu makan gula
4.Panaskan minyak dan goreng sampai keperangan(api sederhana).
5.Haa da siap goreng.. Hati-hati panas.
5.Bila kuaci dah sejuk, saya tambah 3 sudu makan seasoning hot and spicy dan 1 sudu makan ising sugar.Gaul la sampi kuaci-kuaci semua rata.
Ads
Da siap.. Doakan saya murah rezeki. Saya halalkan semua ilmu yang dikongsi.
Info Ekstra!
Kuaci boleh dibeli dikedai bakeri.
Sewaktu gaul kuaci tu akan melekat tapi bila kita goreng kacau-kacau sikit dia akan lerai jadi sebiji-sebiji.
Selamat Mencuba!
MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Mak-mak bolehlah buat kuaci bersalut tepung ni di rumah untuk kudapan seisi keluarga. Lebih jimat bila buat sendiri dan diyakini bersih.
Mesin basuh di pasaran ada dua jenis, iaitu ‘front loader’ dan ‘top loader’. Jika nak beli mesin basuh kena tahu jenis, fungsi, kapasiti muatan, kelebihan dan kekurangannya dahulu. Bukan sekadar cantik dipandang dan tangkap muat je.
Jika keliru nak beli Mesin Basuh jenis Front Loader baca perkongsian pengalaman daripada Puan Bella Bahari ini dahulu.
MESIN BASUH FRONT LOADER – Pros & Cons
“Saya dulu tinggal di UK hampir 7 tahun, jadi memang biasa sangat guna front loader ni (UK hanya guna front loader untuk jimat space/takde basah-basah). Now kat Malaysia masih guna front loader sejak 2 tahun lepas sebab kawasan yard sempit.”
Pro:
1. Jimat space, boleh stack dengan dryer. Kalau taknak stack pun, atas machine masih boleh letak barang.
2. Jimat air. Front loader guna kurang separuh daripada air biasa untuk top loader.
3. Boleh adjust temperature. Contoh nak basuh baju cotton, atau yang nak disinfect sampai 60°C, ada yg lebih.
4. Nampak mahal. Kah!
Con:
1. Average masa basuh baju lagi lama daripada top loader. (Saya rasa biasa je, tapi ni salesperson cakap)
2. Kena guna specific detergent. Kadang depa panggil HE (high efficiency) detergent. Pastikan tulis LOW SUD (buih sikit). Since front loader guna air sikit, buih kena sikit, kalau tak buih melekat dalam machine so machine cepat rosak, atau baju tak bersih sebab tak bilas betul-betul/tak cukup air bila buih banyak sangat.
3. Capacity selalunya limited. Average front loader 7-9kg. Ada yang sampai 14kg, tapi harga pun mungkin mencanak.
4. Harga average front loader lagi mahal daripada top loader.
5. Jenis detergent limited. So far saya jumpa Top, Persil & Breeze biru sahaja.
6. Harga detergent lagi mahal daripada biasa. Tapiiiii since guna detergent sikit je (1 scoop je, sebab HE detergent cleaning power hebat, and nak elakkan buih banyak), so total usage mungkin lagi jimat.
7. Perasaan saya baju lagi senang kepam, walaupun sidai open air/bawah matahari. Compared to top loader. Tak tau la saya je ke, atau humidity Malaysia ni membuatkan basuh baju air sikit jadi senang kepam. Kat UK ok je. (UK negara sejuk & kering, Malaysia kategori panas & lembap). Tapi ni perasaan saya je kot.
8. Front loader takleh masuk baju dah once dah start running, kalau idok air dia melimpah. Top loader dah jalan separuh masa pun boleh tambah baju lagi.
Kesimpulan:
Saya still prefer top loader, sebab rasa lagi bersih/baju lagi fresh/ kapasiti besar boleh basuh duvet. Taaapiiiii faktor space membuatkan saya ambik front loader.
Gambar detergent dalam komen.
** Nota kaki:
– Nak stack washer/dryer kena guna bracket. Gambar ni tak sama sebab kontraktor tak pandai align. Kami dah alih bagi sama.
– Saya hanya pernah guna brand Electrolux, so tak boleh komen brand lain.
– Isu kepam: Detergent Top kurang sikit tahap kekepaman, cuma anak kami kulit sensitif jadi hanya boleh guna Persil. Dan kami tak guna softener langsung sebab again, anak kulit sensitif. Satu lagi, saya sangat sensitif dengan bau-bau. Suami cakap takde masalah kepam ke apa. Tapi saya memang particular bab-bab laundry fresh ni.
*** Kalau ada yang pernah guna front loader ni share la kat bawah, untuk panduan orang lain juga. ***
Sebenarnya ada macam-macam cara nak buat stok pati kurma ini. Ada cara yang cuma stimkan saja isi kurma. Dan cara yang dikongsikan Azrina Mohd ini, isi kurma perlu direbus 2 jam. Untuk dapatkan hasil jus kurma yang macam dijual di kedai.
Memandangkan kurma perlu direbus hingga 2 jam, ada yang bertanyakan padanya.
Kenapa rebus sampai 2 jam?
Ini jawapannya; “Owner asal resepi ini bagitau rebus 2 jam untuk bagi isi kurma betul-betul lembut dan boleh keluarkan jus kurma yang manis tu sendiri. Saya ikut resepi ni dan memang dah tak perlu tambah gula pun dalam susu atau jus kurma ni.”
Bagi yang takut vitamin hilang sebab rebus selama 2 jam, each to their own way of doing things (setiap orang ada caranya masing-masing). Sebab kadang-kadang objektif kita tak sama.
Ada yang nak menu banyak vitamins but to me, yang penting anak-anak mau minum susu kurma dan tak harap dap susu yang beli kat kedai tu. Sebab dah sama dengan susu kedai.
If less than 2 hours or tak rebus langsung, mungkin rasa tak sama dan anak-anak tak mau minum.”
Cara Buat Pati Kurma Rebus 2 Jam
Buang biji kurma dan masukkan isi kurma dalam periuk bersama air. Isi air bagi paras sama dengan isi kurma je.
Rebus selama 2 jam. Jangan tambah air kalau nampak kering. Just, kacau sikit-sikit je.
Lepas dah sejuk, boleh blender dengan sikit air.
Simpan dalam bekas dan masukkan dalam peti ais.
Tip :
Kuantiti dan jenis kurma ikut suka sendiri.
Yang penting, paras air dalam periuk nanti sama je dengan paras isi kurma tu.
Selepas rebus kurma 2 jam dan blender, siap dah stok pati kurma untuk bulan puasa nanti. Boleh bancuh dengan susu. Jimat sikit daripada beli susu kurma yang kat kedai tu.
Beberapa hari ini, viral resepi bihun goreng udang kering 12 sudu gula. Pemilik resepi maklumkan, ianya resepi warisan daripada arwah Tok nek nya.
Ramai dah cuba dan akui akan keenakannya. Namun, ada juga yang gagal mendapatkan rasa sedap sebagaimana yang digambarkan oleh mereka yang berjaya.
Sesetengahnya mempersoalkan penggunaan 12 sudu teh gula yang terdapat dalam resepi. Adakah ianya sudu teh atau sudu KFC, iaitu sudu bersaiz kecil yang biasa diperoleh jika membeli ‘fast food’ berkenaan.
Wanita ini, Nieza Nor Hamnira memudahkan anda membuat perbezaan yang ketara antara dua jenis sudu yang dimaksudkan. Terutama jumlah berat gula.
Berat Gula Antara 12 Sudu Teh Dan KFC
Ini beza berat gula di antara 12 sudu teh dan 12 sudu kfc.
25gm ke 28gm (sudu kfc) = 2 sudu besar rata
40gm ke 43gm (sudu teh) = 2 3/4 sudu besar rata
Kalau termasukkan 12 sudu besar, takyah citer lah kan. Itu dah isu lain dah.
Nota :
Raikan persamaan, hormati perbezaan.
Baginya caranya, bagimu caramu.
Sebak bila Achey dedah isteri serahkan wang gaji ketika bekerja. Terbaru menerusi program realiti TV, Achey memberitahu dirinya sangat kagum dengan pengorbanan suri hatinya...