Bagi mak-mak yang gemar masakan cina, Sup Dumpling ini antara menu kesukaan. Memang boleh beli je kulit dumping yang sedia ada jual di pasaran, tapi lebih puas hati dan berbaloi bila kita buat sendiri. Terjamin halal dan bersih.Nak uli tepung dan nak buat kulitnya pun mudah je. Paling penting jenis sup ini antara menu sihat dan sedap sesuai bagi yang sedang berdiet, sebab tak menggunakan minyak dan guna kaedah rebus.
“Hari ni saya masak sup dumpling sempena hari jadi suami. Nak buat kek saya tak reti. Jadinya saya uli tepung buat dumpling. Senang. Saya share resepi (rujuk gambar) sebab jarang-jarang saya buat dumpling ni. Semoga bermanfaat ya.”
Sup dumpling bersama sos cili bawang putih
Tauhu
Isi daging ayam
Daun bawang
Lobak merah
Cendawan shitake
2 cawan tepung gandum (cawan ikea)
1 cawan tepung ubi
1 cawan air suam
1 sudu teh garam
Air
2 hirisan halia
1 biji bawang putih
1 asam keping
1 setengah kiub pati ayam
Daun bawang diikat
1.Cincang semua sekali bahan-bahan untuk inti dan gaul bersama perencah Nasi Goreng Cina.
Siap.
Baca Lagi Di Sini:
MW: Jadi buat peminat sup dumpling boleh lah cuba resipi yang dikongsikan ini. Mudah je, menu sihat sesuai untuk yang nak berdiet.
Sumber: Zurina Zulkefli