Selain ketupat nasi, ketupat pulut daun palas pun antara menu wajib ada pagi raya yang sedap dimakan dengan rendang.Tak lah susah sangat nak balut dan masak ketupat palas ni ikut tutorial yang dikongsikan Cik Pooja ni.
“Disebabkan semalam ramai yang mintak cikpooja tunjuk step by step cara nak balut ketupat palas.Ni cikpooja tunaikan janji yea.”
Bahan-Bahan:
Pulut kukus@arong
Daun palas
Cikpooja sertakan sekali resepi dan cara nak masak pulut arong@kukus.
3 kg Beras pulut
2 biji kelapa (Santan pekat)
Garam
Gula
Daun pandan(untuk lapik lubang-lubang dikukusan yea)
(Sukatan bahan bergantung pada banyak mana kome nak buat yea)
3kg beras pulut = 2biji kelapa (santan pekat)
Gula dan garam dibancuh dengan santan.Agak-agak la yea tuk bagi pulut kita ada rasa lemak masin manis-manis manja gitu.
Cara Membuat:
1. Rendam beras pulut dalam 3-5jam
2. Toskan dan masukkan dalam piuk kukus yang dah dilapik daun pandan (tujuannya supaya beras tadi tak jatuh bersepah ikut lubang piuk kukus tu).
3. Kukus sampai beras tadi masak sempuna yea.Rasanya dalam 30-35 minit.
4. Bila dah masak, masukkan pulut tadi dalam bekas…tuang santan sikit demi sikit dan gaulkan supaya dia serap sebati dengan pulut. Ulang step sampai santan dan pulut sebati lemak berkrim yea.
5. Dah tu boleh la balut dalam daun palas.
Step balut ketupat rujuk gambar dibawah;
Ads
8. Bila dah siap lilit, simpul daun di bahagian pangkalnya kemas-kemas. Kemudian potong lebihan daun supaya tak nampak terjuntai sangat.
Ads
9. Okeyyyyyyy..siap dah. Kukus ketupat yang dah siap ni selama 10-15mnit supaya santan yang kita arong dengan pulut tadi masak sekata.Kira dah nampk ketupat kita berminyak merelit tu kira cun dah tu.
“Haaaaa..siap dah. boleh la dimakan bersama rendang atau gulai atau masakan sewaktu dengannya.”
Resepi rendang simple cikpoojaStyle
Bahan-Bahan:
3labu bawang beso
5ulas bawang putih
Seinci halia
7btg serai
Seinci lengkuas
1/2inci kunyit hidup(kalau takde, letak je kunyit serbuk dalam 1sudu besar)
10 bji cili kering (potong,rebuih)
(Semua dipotong dan dikisar)
Daging atau ayam dipotong (ikut la nak beso atau kecik)
Ads
Bahan tambahan.
1 sudu besar kerisik
1 biji santan kelapa
Sedikit air asam jawa
Sedikit daun kunyit
Sedikit daun limau purut
Daun-daun ni optional. Tak bubuh pon tak pe.
Cara Membuat:
1. Panaskan minyak 1/2 senduk minyak.
2. Tumis bahan kisar sampai naik bau.
3. Masukkan ayam atau daging.
4. Masak sampai dagingnya empuk elok.
5. Masukkan santan.
6. Masukkan kerisek,garam,gula dan perasa sesedapnya.
7. Masukkan daun limau purut dan daun kunyit yang dihiris.
8. Masak sampai rendang kita kering (tahap kekeringan kuah terpulang pada citarasa masing-masing yea.
9. Bila dah complete semua rasa…siaplah rendang kita.
Selamat mencuba.Resepi ikhlas dan mudah.
byCikpooja
Musim cuti sekolah ini, dekat seharianlah anak-anak berkumpul di rumah. Bila dah ramai-ramai, teringin pula nak makan pizza. Nak buatnya lambat dan ambil masa. Lebih mudah order online.
Sebenarnya ada cara mudah dan pantas nak buat pizza tanpa yis. Perkongsian daripada Puan Ummul Omar ini akan mudahkan kerja mak-mak di dapur.
Cuma 25 minit saja dah boleh dapat 1 pizza saiz Large. Kalau beli online tu mahu satu saiz large dekat RM25. Cuba kalikan pembelian dengan 2, tak ke RM50 melayang untuk pizza saja.
“Sekarang kan musim cuti sekolah. Anak-anak minta nak makan pizza mama buat tapi aduhai. Malas betul nak buat sebab lambat siap. Order lagi senang kan?”
“Nah resepi MUDAH dan PANTAS buat pizza tanpa yis. 25 minit je dah siap dari gaul doh sampai bakar. Jimat masa. Jimat duit. Boleh buat aktiviti dengan anak-anak musim cuti sekolah ni.”
Bahan-bahan Pizza Tanpa Yis
1 cawan tepung naik sendiri
1 cawan kecil yogurt asli (100ml) Tomato puri
Topping ikut suka (dalam ni ada nenas, olive, cili benggala, cendawan) Mozarella cheese (tiada dalam gambar, Masa nak masak nanti letaklah ya)
Uli Tepung Sampai Jadi Doh (Rujuk Video)
Siap Uli Tepung, Ikut Step Ini
1. Sebelum mula, panaskan oven pada suhu 230•c.
2. Gelekkan doh atas tray. Jangan tebal sangat.
3. Ratakan puri tomato atas doh. Taburkan topping. Last sekali yang paling best. Letak mozarella cheese banyak-banyak.
4. Bakar pada oven suhu 230 •C selama 10 minit sampai masak. Pastikan oven dah panas sebelum masukkan pizza.
Nota : Resepi ini membolehkan mak-mak dapat 1 pizza saiz large.
Kebiasaannya telur merupakan bahan utama untuk membuat apa juga jenis kek, termasuklah kek batik. Ia sesuai dihidangkan ketika buat rumah terbuka,jamuan makan-makan pot luck di pejabat, anak-anak pun gerenti mesti suka.Bagi yang alergik dengan telur jangan bimbang kerana tetap boleh menikmati kesedapan kek batik yang lembut, berlemak dan pekat dengan rasa koko dan coklat tanpa menggunakan telur sama sekali.
Mak-mak sebenarnya boleh ikut resipi dan langkah satu persatu yang dikongsikan oleh Puan Mariya Abdul Rashid ini. Cukup mudah dan ringkas, guna 6 bahan je.
Berikut antara perkongsian resipi untuk buat Kek batik tanpa menggunakan telur:
“2 hari berturut-turut buat Kek Batik atas permintaan anak-anak. Semalam untuk jamuan sekolah..hari ni jamuan KAFA pulak. Ada 2 resepi kek batik. Satu letak telur dan satu lagi tanpa telur. Saya buat yang tanpa telur sebab dia mudah sangat.
Bahan-Bahan:
500g mentega
1 tin susu pekat
1 sudu besar esen vanila
4 sudu besar serbuk koko
400g Serbuk Milo
500g biskut Marie
Cara Membuat:
1.Cairkan mentega dalam kuali.
2.Tuang susu pekat dan 1 sudu besar esen vanila.
3.Tuangkan pula 1 paket serbuk Milo.
4.Tambah 4 sudu besar serbuk koko.
5.Kacau hingga bahan sebati.
6.Sementara ibu kacau sos, boleh mintak tolong anak-anak patahkan biskut marie.
7.Tuang biskut dan kacau sebati. Sedap pulak nampak. Time ni la ambik sekeping dan ngap. Nasib baik anak-anak tak nampak.
8.Lapik loyang 10 inci dengan plastik.
9.Tuang semua sekali ke dalam loyang.
10.Padatkan dan ratakan. Siap. Simpan 4,5 jam dalam peti sejuk.
11.Biasa saya susun biskut..1 layer sos, 1 layer biskut, 1 layer sos, 1 layer biskut dan seterusnya. Tapi pagi tadi buat seringkas dan secepat yang boleh sebab masih dalam pantang. Tak boleh berdiri lama-lama.
Info Ekstra!
Masa kita lapik loyang dengan plastik, pastikan plastik tu lebih besar dari loyang, baru senang nak tarik keluar.
Bila dah sejuk, tarik plastik lapik tu keluar, kemudian potong guna pisau tajam.
Cukup senang dan mudah nak buat kek batik ni. Mak-mak boleh cuba buat sendiri untuk anak-anak dirumah.
Rupanya antara tip nak buat sotong goreng tepung yang rangup dan elok melekat, kena guna telur itik berbanding telur ayam.
Bukan apa, sebelum ni jika buat sotong goreng tepung mesti tepung salutannya tak melekat, lembik tak rangup, malah meletup-letup pula bila digoreng dalam kuali. Memang jimat berganda dan lebih puas hati bila buat sendiri berbanding beli.
Ikut tip buat Sotong Goreng Tepung yang dikongsikan oleh Yatiekitchenini.
Tak dapat pegi Pok Nong Ganu, kita Nong Nong sendiri kat rumah.
Sotong Goreng Tepung cicah dengan Sweet Sos Thai !
Mou resipi ka? Tepung ni kita bancuh sendiri
Resipi Sotong Goreng Tepung Versi Yatiekitchen
Tip :
1. Lap Sotong tu kering-kering dengan Tissues.
2. Pakai Telur Itik bukan Telor Ayam ( kalau Telor Ayam dia lama-lama jadi Soggy ).
3. Tepung Beras campur dengan Tepung Gandum
4. Letak Air Kapur Sikit
5. Pastikan minyak betul-betul panas supaya sotong yang goreng tu tak meletup-letup. Kalau minyak tak panas tu yang meletup-letup, sotong kalau berair sangat pon dia meletup-letup sebab tu lap kering-kering.
6. Nak bagi supaya bila goreng tepung melekat pada sotong, celup sotong pada telur itik, pastu celup pada tepung bancuhan dengan air pastu baru salut dengan tepung kering and deep fried .
Yang lain tu sama macam dalam video! Pandai-pandai la agak-agak, kita campak-campak je tak de sukatan.Tepung Beras kita beli yang India punya, best gila , rangup !
Mingguan Wanita:Begini rupanya nak buat sotong celup tepung yang rangup elok melekat. Kena guna telur itik dan ikut tip yang dikongsikan ini, barulah tak meletup-letup dan sotong pun elok cantik kejadiannya.
Sebak bila Achey dedah isteri serahkan wang gaji ketika bekerja. Terbaru menerusi program realiti TV, Achey memberitahu dirinya sangat kagum dengan pengorbanan suri hatinya...