Mak-mak kaki masak selalunya ada dua pilihan, sama ada nak guna lesung batu atau blender untuk kisar bahan masakan.
Cara cepat dengan jumlah bahan yang banyak, tentulah blender jadi keutamaan. Tapi kalau nak dapatkan keenakan bahan masakan, tentu tentulah lesung batu membangkitkan kesedapan rasa.
Bahan masakan lebih juicy lagi jika ditumbuk lesung batu. Sebab itu dekat setiap rumah mak-mak mesti ada simpan paling tidak satu lesung batu.
Brian Masterchef atau lebih dikenali dengan panggilan Abang Brian, berkongsi cara tip penjagaan lesung batu yang banyak gunanya untuk mak-mak.
Kata Abang Brian, “Blender atau lesung batu? Yang mana anda lebih suka guna untuk buat pes sambal. Bagi Abang Brian tetap lesung batu yang rasanya sedap skit… hehe.. “
“Tapi kalau nak sediakan pes sambal untuk makan ramai ramai sekampung memang merana lah kalau guna lesung batu kan… loll… ”
“Biar apa pun, ni Abang Brian kongsikan tips penjagaan lesung batu!”
Tip Penjagaan Lesung Batu Daripada Abang Brian
1) Pastikan lesung batu dibasuh bersih selepas digunakan bagi menghilangkan baunya.
2) Gunakan air limau jika perlu untuk hilangkan bau yang melekat.
3) Keringkan di tempat yang di bawahnya berjaring seperti tempat letak pinggan. Ini bagi membolehkan bahagian bawah lesung lebih cepat kering dan hilang baunya.
5)Tumbuk garam kasar selalu di dalamnya bagi menajamkan matanya.
6) Sekali sekala, tumbuk sebarang jenis cengkerang bagi menajamkan lagi matanya.
Sumber/Foto : BrianMasterchef (@abangbrian)
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Aloe Vera Jelly Ala Nata De Coco, Kena Ikut Cara Ni Barulah Tak Gatal Tekak Bila Makan!
Tidak dinafikan aloe vera memiliki khasiatnya yang tersendiri terutamanya untuk kecantikan kulit. Jika mak-mak ada tanam pokok aloe vera, selain gunakan lendirnya, boleh juga direbus isinya untuk dimakan mahupun buat air.Namun ada caranya untuk bersihkan dan masak aloe vera ini.
Puan Nur As Shifa Halim ada kongsikan cara nak’proses’ Aloe vera ni serta berkongsi tip agar bila makan tekak tak rasa gatal.
Resepi Aloe Vera Jelly ala-ala Nata De Coco
“Kami share step by step kat gambar la kan senang nak terang.Sedap angpa oii sejukk ja masuk tekak (sis buat sirap limau).Sebelum ni tak lalu jugak nak makan, banyak buang ja aleo vera yang tua-tua tu,sebab bau dia Allah tak lepas nak piiii”
“Baru ni, suami sis try buat ehhh sedap pulak, masuk harini kali kedua lah ni try selepas adjust semua and google resepi bagi puas hati. Finally sedap rupanya Aleo Vera ni”
“Nak lagi bagus boleh makan mentah-mentah gitu, lagiii banyak khasiat, tapi pastikan cecair kuning (Aloe Vera Latex) boleh rujuk gambar dibawah kena buang dulu bagi bersih-bersih supaya tak gatal dan selamat dimakan”
1.Pilih yang matang (tua). Macam mana nak tau? Cuba tekan tengah-tengah tu kalau keras padat dah boleh harvest (tuai). Yang suami sis tanam ni spesies bila kecik ada bintik-bintik, dah besaq hilang bintik tu.
2. Part ni sangat penting. Nak keluarkan Aloe Latex (cecair kuning tu). Boleh akibatkan gatal-gatal kalau tak bersih elok-elok. Ni suami sis tegakkan Aloe Vera yang dituai tadi, tegakkan dalam 1-2 jam. Alhamdulillah kami buat step ni tak dak gatal-gatal tekak ka apa bila makan.
3.Lepas proses “tegak” tu,basuh bersih-bersih. Nak senang potong kepada 2 @3 bahagian ikut keselesaan anda nak proses. Sebab time 1st time buat, suami sis luka jugak tapak tangan. Duri Aloe vera agak tajam.
4.Buang bahagian tepi dulu (bahagian duri).
5.Buang kulit bahagian atas.
6.So dapat lah macam ni hasilnya. Basuh bersih-bersih. Dah boleh rebus.
7.Rebusan kali kedua dalam 15min saja (Aloe Vera+Gula batu+daun pandan) sukatan agak-agak angpa saja nak manis mana.
8. Siap untuk dihidanggg.Sedap naaa rasa macam peel fresh Marigold tu.
9. Close up. Selamat mencuba. Semoga bermanfaat ❤️
MW:Dah tahu caranya mudahlah nak buat sendiri di rumah nanti. Yang penting banyak khasiat aloe vera ni, terutamanya untuk kuit dan ikut cara betul yang dikongsikan ini, taklah gatal rasa tekak bila makan.
Sumber: Nur As Shifa Halim
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ini Caranya Buat ‘Chocolate Ganache’ Merelip-Relip Berkilat, Cair Di Mulut!
Isi Kandungan
ToggleJika selalu buat kek coklat, bahagian yang paling penting pastinya lapisan coklat atau ‘Chocolate Ganache’. Jika salah tekniknya ‘Chocolate Ganache’ mudah jadi keras, tak sedap dan nampak kusam tak berkilat. Sebenarnya, nak buat ‘Chocolate Ganache’ yang merelip-relip berkilat, sedap dan cair di mulut ada caranya. Barulah kek nampak cantik dan lebih menarik.
Boleh ikut tip yang dikongsikan oleh Pembuat Kek ini, Encik Muhammad Ali ini sebagai rujukan;
“Kalau kita nak kek cantik, gancahe merelip-relip, makan pulak cair dekat mulut kenalah letak butter, pakai dairy whipping cream, van houten chocolate compound dan pakai teknik double boil. Jangan tuang panas-panas ganache atas kek. Tunggu suam sikit baru tuang. Dah semalaman baru boleh makan. Nikmat dunia”.
Tips Chocolate Ganache by Mr.Ali.
Guna Cara Double Boil
Kenapa double boil. Sebab nak buat ganache tak boleh direct api.
Ganache: Whipping cream + Chocolate + butter
Mesti ada yang tanya boleh tak kalau nak ganti whipping cream dengan susu full cream. Boleh sahaja. Tapi rasa tak sama. Bagi saya semestinya sedap pakai whipping cream dairy untuk hasil dan rasa yang sedap lemak-lemak coklat.
Bekas Besar, Jangan Termasuk Air
Double boil: Bekas atas kena besar dari bekas bawah sebab tak nak air masuk ke dalam cairan coklat kita.
Kalau air dah termasuk walaupun satu titis maka rosaklah coklat hampa. Dia akan jadi macam “gumpalan” dan makin tak melekat pada bekas.Sebab tu yang bekas besar tu kena besar dari bawah.
Punca Ganache Keras, Tak Licin
Kenapa ganache saya keras dan tak smooth. Sebab kurang whipping cream nak selamat pakai nisbah 1:1 kalau pakai coklat biasa. Kalau tak pakai nisbah 1:1 pun boleh.Contoh 150 gram whipping cream + 250 gram chocolate.
Kalau pakai non dairy buat ganache. Elok pakai dark chocolate sebab non dairy dah manis. Tapi bagi saya lahh. Ganachee memang better dan sedap pakai dairy whipping cream untuk effect glaze yang hebat dan rasa yang padu.
Kalau pakai chocolate premium pakai lebih whipping cream. Contoh 300 gram dark chocolate + 400 gram whipping cream.
Air dalam bekas bawah tu jangan letak penuh tau. Pantang. Letak sikit je jangan sampai separuh bekas tu ya.
Langkah-Langkah Membuat
Cara Saya: Letak whipping cream & butter. Tak payah tunggu berbuih-buih dekat tepi dia pun takpa. Tunggu seminit dua baru masukkan chocolate. Gaul pakai sudu or spatula je. Kacau perlahan-lahan supaya bubble tak timbul. Kacau sampai jadi smooth macam dalam gambar. API JANGAN KUAT! Guna paling perlahan.
Mr ali kalau takde butter boleh ke pakai minyak masak. Bolehh tapi rasa lain sikit
Nak ganache lagi sedap masukanlah salted PURE BUTTER. Ingat pure butter macam anchor/ lurpak/ president
Nak lagi sedappp masukanlah hazelnut paste (tapi maheiii).
Buat Hentakan Perlahan
Kalau ada bubble kecil kena hentak slow-slow sampai bubble tu macam takde. Biasa lepas tuang hentak sikit kasi hilang bubble. Few minutes biasa akan timbul lagi. Hentakan lagi. Sebab macam saya kata lepas tuang ganache bagi dia duduk suhu bilik.
Jangan terus masuk chiller. Ni juga akan mengurangkan wap-wap air atas ganache nanti. Saya dah cuba and it works. Cuma kondensasi tu akan berlaku bila kek kita letak lebih dari 30 minit kat luar. Suhu peti / chiller jangan terlampau sejuk.
Jenis Coklat
Van houten & beryls adalah yang recommended TAPI BUKAN PREMIUM . Cuma orang panggil coklat yang berkualiti.
Callebaut saya pakai hat 811 pahit sikit ja. Ini baru boleh claim premium sebab real chocolate ni. Atau orang panggil couverture chocolate. Callebaut lebihkan whipping cream tau. Rujuk post saya yang sebelum ni.
Soalan paling femes:
Macam mana kalau buat choco jar tak nak bagi coklatnya keras. Mudah je Letak minyak masak.
Contoh: 250 gram chocolate ( double boil) then masukkan 3 sudu besar minyak masak Sedikit demi sedikit . Dah cair bagi sejuk dulu baru tuang tau. Yg penting choco jar jangan masuk dalam peti ya. Nanti jadi keras. Letak suhu bilik confirm melting coklat tu. Nak crunchy sangai dulu cereal hampa tuu okayy.
Dipersilakan share
– mr. ali
Baca Lagi Di Sini:
Resipi KEK COKLAT Paling Senang Adun Guna Blender, Kukus 45 Minit,Siap!
Kek Batik Cheese Berkrim, Simpan Dalam Peti Sejuk 3-4 Jam, Senang Potong & Keju Tak Cair!
MW:Begini rupanya nak jadikan kek cantik, chocolate gancahe merelip-relip dan bila makan pula cair di mulut.Terima kasih berkongsi ilmu dan tip ini, kena cuba nanti bila buat kek coklat.
Sumber: Muhammad Ali
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Tutorial Membalang Di Rumah, Masakan Ibu Anak Bawa Balik Asrama Tahan Berbulan!
Isi Kandungan
ToggleTutorial Membalang Di Rumah, Masakan Ibu Anak Bawa Balik Asrama Tahan Berbulan! Bagi anak-anak yang tinggal di asrama mahupun kolej penginapan di universiti sebenarnya tetap boleh menikmati masakan ibu dengan kaedah membalang.
Malah ikut teknik ini masakan yang dimasak tak basi pun, malah mampu tahan berbulan, walaupun diletakkan pada suhu bilik. Menarik kan! Memang jimat duit anak-anak tak perlu beli makanan di luar, malah jimat masa pun iya.
Boleh ikut tutorial Maisarah Marzhuki ini sebagai rujukan;
Tutorial membalang di rumah:
1. Selepas masak lauk, masukkan ke dalam balang kaca yang telah disteril.
2. Jangan masukkan penuh, memadai hanya paras ‘bahu’ balang kaca.
3. Kemudian boleh label siap-siap, nama makanan dan tarikh luput.
4. Selepas itu tutup balang kaca ketat-ketat dan masukkan ke dalam periuk pengukus.
5. Kukus selama 20 minit menggunakan air yang telah mendidih.
6. Bila dah siap buka penutup periuk kukus, keluarkan balang dengan berhati-hati sebab sangat panas.
7. Pastikan penutup balang akan sedikit menaik.Iaitu macam kembung sikit. Kalau tak kembung, membalang mungkin tak jadi.
8. Biarkan sehingga sejuk, penutup balang sedikit melengkung.
Siap! Selamat Mencuba.
Siapa yang sesuai buat membalang?
- student yang nak berjimat
- nak pergi travel
- profession yang kesuntukan masa untuk memasak
- preparation banjir
- anda yang sedang melihat
Kita perlu work smart bukan work hard.
Semoga bermanfaat!
Pelbagai pilihan saiz balang kaca harga berpatutan boleh dapatkan di sini: https://invol.co/clh41rp
Baca Lagi Di Sini: Cara BOTOLKAN Produk Sambal Tanpa Guna Bahan Pengawet, Boleh Tahan 6 Bulan!
Mingguan Wanita: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Sangat menjimatkan masa dan duit kerana tak perlu lagi beli makanan di luar. Hanya perlu guna kaedah membalang sebegini.
Sumber: Maisarah Marzhuki
Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI