Tart Telur Kulit Paratha Resipi Paling Mudah, Telurnya Lembut Tak Cukup 2,3 Biji Bila Makan!

Share

Mak-mak penggemar tart telur tak perlu susah-susah dah nak buat kulit tart ni.Cara yang paling mudah boleh guna kulit paratha yang dibeli di kedai. Rasa kulitnya rangup dan paling penting intinya atau filling telurnya lemak manis dan lembut je. Memang puas hati bila makan dan buat sendiri.

Boleh cuba perkongsian resipi daripada Puan Siti Mariam sebagai panduan mak-mak yang nak buat sendiri tart telur ni.

“Tart telur kulit paratha, resepi paling mudah.telurnya aalahai lembut..tak cukup 2,3 biji bila makan”

Bahan-Bahan:

6 biji telur
1 cawan air
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan gula aising
2 sudu besar susu tepung
1 sudu besar esen vanila
1 susu kecil garam

Kulit Paratha (dipotong empat)

Cara Membuat:

  1. Masukkan bahan-bahan diatas ke dalam satu bekas dan kacau sebati.

2. Ambil 1 keping kulit paratha yang telah dipotong 4, masukkan ke dalam acuan. Kalau ada kulit yang terlebih lipatkan ke dalam loyang.

3. Tuangkan bahan-bahan yang dikacau tadi, diatas kulit paratha.

4. Bakar pada suhu 170c masa 40 minit.

Siap!

Semoga bermanfaat! Selamat Mencuba.

MW:Mudah sangat nak buat tart telur ni, sesuai dimakan ketika minum petang.Anak-anak pun boleh buat sendiri.

Sumber: Siti Mariam

Published by
Suhaidah Abd Wahab