Rendang memang antara menu wajib setiap kali tibanya raya. Memandangkan tahun ni beraya di rumah sendiri, kenalah buat rendang sendiri untuk dimakan dengan ketupat dan lemang nanti. Jangan risau, walaupun tak pernah masak rendang sendiri di rumah, boleh cuba buat ikut resipi mudah, ringkas dan sedap yang dikongsikan ini. Dijamin terasa keaslian Rendang Ayam warisan zaman berzaman macam mak-mak dan nenek-nenek kita buat dulu.
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Zaky Mat Ali ini sebagai rujukan;
“Saya nak kongsikan resepi Rendang Ayam mudah dan ringkas.Walaupun ringkas, memang sedap dan rasa keaslian rendang warisan zaman berzaman.Makan bersama ketupat atau lemang memang terasa nikmat kesedapan bagai meletup- letup kemeriahan di dalam mulut. Hahaha..”
Mudah. Orang yang tak pernah memasak seumur hidup pun boleh cuba buat ikut resepi ni..
Resepi Rendang Ayam
Bahan-Bahan :
1 ekor ayam
2 cawan santan
2 sudu kerisik
2 asam keping
1 helai daun kunyit diracik halus
3 helai daun limau purut di hiris kasar
Minyak untuk menumis
garam & gula secukup rasa
Ads
Bahan-bahan (Dikisar) :
20 biji cili kering
2 biji bawang besar
4 biji bawang merah
9 ulas bawang putih
4 batang serai
3 inci kunyit hidup
3 inci halia
3 inci lengkuas
Cara Membuat:
1.Tumis bahan dikisar hingga naik bau dan pecah minyak.
2.Masukkan santan dan ayam. Gaul rata.
Ads
3.Masukkan kerisik dan kacau rata. Masukkan garam gula.
4.Bila kuah dah pekat, masukkan daun kunyit dan daun limau purut.
Kerabu Pucuk Paku Tauge dengan Kerang ni memang sedap dan sangat membuka selera. Bukan apa ratah sahaja pun boleh habis sebesen! Mak-mak penggemar kerabu, wajib cuba resipi ni. Memang secukup rasa masam, manis,masin, pedas, berlemak!
Belajar buat sendiri Kerabu Pucuk Paku Tauge dengan Kerang stail utara ini daripada Puan Nor Haidasebagai rujukan;
Sapa suka makan kerabu pucuk paku tauge dengan kerang. Mehla join akak. Sebesen pun meratah ok je. Sedap oooo, masam-masam, pedas-pedas, manis masin, serai, lengkuas, belacan. Nak buat rasa renyah jugak kan, tapi makan memang layan betul.
Tengok bahan-bahan dia tu, campur aduk gaul-gaul semua bagi sebati..buatlah dengan penuh kasih sayang benci dendam semualah.hehe..gurau-gurau jer..mehla belajar buat
#kerabupucukpakutaugedengankerang
1 mangkuk kerang yang dah direbus..kopek ambil isi
Rm1@rm2 seikat pucu paku (celur dan tos)
2@3 genggam tauge (celur dan tos) agak-agak lah kan. Tak suka tauge lembik, nak rangup-rangup tak payah celur, cuci bersih-bersih je.
1 biji bawang besar dihiris-hiris nipis. Tak suka bawang tak yah letak
4 sudu santan pekat
3 sudu besar kerisik
2 sudu air limau nipis
Garam secukupnya. Saya pakai sos ikan, masin tu ganti garam.Sikit je tau, masin gila nanti.
Gula agak-agak.Saya pakai gula Thai. Rasa lemak-lemak manis dia lagi ummphh. Biasa orang Thai guna gula ni buat somtham, gula biasa pun boleh.
Bahan Blender (Bahan wajib ye dalam kerabu, bagi saya la.
3 batang serai
½ inci lengkuas
Cili api 5 bji-8bji (Ikut pedas masing-masing, nak pedas bubuh banyak-banyak cili.
Belacan (saya suka belacan banyak, sebesar ibu jari pun ok dah.
*Kisar dengan air sikit je. Bagi boleh blender tu pusing je. Sebab tak mau jadi berair kerabu nanti. Kalau rajin, 4 bahan ni tumbuklah bagi lumat-lumat. Lagi best.
1. Mula-mula, tuang bahan blender dalam besen. Selepas itu masukkan kerisik, bawang besar, air limau nipis, santan, garam, gula… gaulkan bagi sebati. Nak tambah perasa pak aji pun ikut suka.
2. Selepas itu masukkan isi kerang, pucuk paku dan tauge. Gaul-gaul lagi, rasa bagi sedap dekat tekak ye. Tambah apa yang rasa tak cukup, yang penting gabungan rasa pedas-pedas, masam, masin, manis, lemak santan dan kerisik serai lengkuas bersatu dan bergaul dengan mesra.
Yummy sangat, kerabu stail utara. Meratah saja pun boleh habis sebesen.
ZAMAN DAHULU BOLEH LAH NAK PERMAINKAN WANITA. SEKARANG ‘BIG NO’ Wanita hari ini PANTANG DICABAR!
Pernah diperlekehkan? Dipijak kepala? Buli atau takut berdepan masalah hidup? Dengar apa nasihat pakar. Jom sertai webinar sehari, AURA: Wanita Pantang Dicabar ini.
Selain daging lembu, resepi ayam bakar juga akan jadi pilihan mak-mak. untuk dijadikan sajian Yelah, pagi raya pertama bukan boleh makan daging lembu terus, kena tunggu sembelih dan bersihkan daging sebelum dimasak. Jadi anda patut sediakan plan B dengan menjamu pagi raya dengan lauk ayam. Tambah pula kalau bahan perap ayam yang dibuat itu superb, memang licin! Jemput godek resepi yang dikongsikan oleh Puan Rusmida Rusdi…
Raya Haji ni boleh buat. Fuhhh kecur air liur. Berebut tu pasti!
Bahan yang diperlukan:
Ayam (kepak atau paha) – 2 kg
Sos tomato – 8 sudu besar
Sos cili – 8 sudu besar
Gula – 3 sudu besar
Garam -2 sudu besar
Serbuk lada hitam -2 sudu besar
Serbuk paprika – 4 sudu mkn (Mida letak lebih )
Bawang putih – 4 ulas ( tumbuk lumat )
Majerin – 3 sudu besar
Tambahan:
Roti marjerin bakar
Langkah demi langkah:
1) Ambik periuk dalam. Masukkan majerin dan bawang putih.
2) Terus masukkan sos cili dan sos tomato. Serbuk black paper.
3) Paprika, garam, dan gula letak terus.
Guna api berlahan.
4) Kacau sehingga mendidih.
5) Gaul bersama ayam yang Mida sedia kan tadi. Gaul lebih kurang 10 minit biar rata. Tutup api.
6) Angkat dan tutup dengan plastik wrapping simpan dalam peti ais 1 malam.
7) Kemudian bakar dalam oven atau dapur sehingga masak.
NOTA:
Mida letak sos perapan tu waktu nak terbalikkan. Sedappp weii!
#Share la Raya haji boleh cuba buat!
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Bermula bulan April, bagi negeri di pantai timur memang meriah dengan aktiviti mencandat sotong. Bila musim sotong ini bermula, salah satu menu kegemaran ramai ialah Sotong Celup Tepung. Namun nak buat sotong celup tepung yang rangup dan tepungnya elok melekat ada caranya yang tersendiri. Malah lebih jimat berganda bila buat sendiri berbanding beli.
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Lella Mohamad ini sebagai rujukan;
“Di sebabkan sekarang musim sotong, tak kira pagi petang siang malam boleh makan sotong celup tepung kan. Benda boleh buat kat rumah buat apa susah-susah makan kat kedai kan, lagi jimat”
Ni cara saya buat sotong celup tepung
Bahan-Bahannya:
Tepung beras (pastikan pakai tepung CAP GAJAH!!)
telur sebiji
air kapur sikit
garam
pewarna(kalau takde pakai serbuk kunyit pun takpe)
Cara Membuat:
1. Pastikn sotong dicuci bersih dan buang kulitnya ya.
2. Gaul sebati semua bahan-bahan.Jangan cair sangat, jangan pekat sangat.
3. Saya guna garfu supaya senang nak ambil sotong satu persatu masuk dalam kuali.Goreng hingga kekuningan.
4. Ok dah siap..yang pasti kriuk krappp gitu.
Tips Ekstra!
Jangan lupa gaulkan sotong dengan tepung beras sahaja.Anggaran dalam 1 sudu macam tu la supaya bancuhan tepung melekat kat sotong bila goreng nanti ya!
Pastikan minyak biar betul-betul panas baru masukkan sotong.
Selamat mencuba!
Semoga resepi daripada mak saya ni bermanfaat untuk semua.
MW:Menarik resipi dan tips yang dikongsikan ini. Mak-mak bolehlah cuba buat sendiri di rumah nanti.
Suami terpaksa 'mengemis' nak puaskan nafsu, dah merayu masih tak dapat. Dalam kehidupan berumah tangga, kebahagiaan dan keharmonian bukan sahaja bergantung kepada aspek kewangan, komunikasi, dan tanggungjawab harian, tetapi juga kepada keperluan batin pasangan.