Tak Payah Cari Daun Pisang, Bungkus Lepat Jagung Guna Kulitnya Lagi Sedap Wangi!

Share

Bagi mak-mak yang suka makan kuih lepat dan jagung boleh cuba buat lepat jagung ni. Jika selalu guna daun pisang untuk membungkus lepat, rupanya boleh juga pakai kulit jagung. Malah lagi sedap dan baunya wangi.

Baca Lagi Di Sini:
Cuma 2 Minit Lerai Jagung Guna ‘Screwdriver’, Teknik Pro Dari Peniaga Yang Mak-mak Pun Boleh Cuba


Tepung Jagung, Garam & Esen Vanila, Rahsia Aiskrim Malaysia Ini Sedap, Lembut & Lemak!

Ikut resipi yang dikongsikan Puan Noriza Awang Hamat

“Pagi ni kita breakfast dengan Lepat Jagung, tak payah susah-susah nak cari kan daun pisang untuk membungkus lepat jagung guna je kulit jagung lagi sedap wangi lagi. Jomm kite pakat buat Lepat Jagung. Yang nak mencuba cikza bagi resepi nya sekali.”

Bahan-Bahan (Lepat Jagung):

2 tongkol jagung sagat
1 tongkol jagung dihiris
3 cawan santan
1 cwan tepung beras
1/2 cwan tepung gandum
1/2 cwan tepung jagung
1/2 cwan gula pasir
sedikit garam.
kulit jagung untuk membungkus lepat.

Cara Membuat:

1. Masak semua bahan diatas sehingga pekat.
2. Namun jangan sampai masak pulak.
3. Dah likat angkat dan bolehlah dibungkus.
4. Ambil 1 sudu makan masukkan ke dalam kulit jagung lipat bagi kemas.. buat sehingga habis.
5.Panaskan pengukus.. kukus lepat dalam 20 minit.

MW: Kalau ada jagung kat rumah tu,boleh cuba buat kuih lepat jagung ni. Senang dan gerenti sedap.

Sumber: Noriza Awang Hamat

Published by
Suhaidah Abd Wahab