Bagi mak-mak yang suka makan kuih lepat dan jagung boleh cuba buat lepat jagung ni. Jika selalu guna daun pisang untuk membungkus lepat, rupanya boleh juga pakai kulit jagung. Malah lagi sedap dan baunya wangi.
“Pagi ni kita breakfast dengan Lepat Jagung, tak payah susah-susah nak cari kan daun pisang untuk membungkus lepat jagung guna je kulit jagung lagi sedap wangi lagi. Jomm kite pakat buat Lepat Jagung. Yang nak mencuba cikza bagi resepi nya sekali.”
Ads
Bahan-Bahan (Lepat Jagung):
2 tongkol jagung sagat
1 tongkol jagung dihiris
3 cawan santan
1 cwan tepung beras
1/2 cwan tepung gandum
1/2 cwan tepung jagung
1/2 cwan gula pasir
sedikit garam.
kulit jagung untuk membungkus lepat.
Cara Membuat:
1. Masak semua bahan diatas sehingga pekat.
2. Namun jangan sampai masak pulak.
3. Dah likat angkat dan bolehlah dibungkus.
4. Ambil 1 sudu makan masukkan ke dalam kulit jagung lipat bagi kemas.. buat sehingga habis.
5.Panaskan pengukus.. kukus lepat dalam 20 minit.
Ads
Ads
MW: Kalau ada jagung kat rumah tu,boleh cuba buat kuih lepat jagung ni. Senang dan gerenti sedap.
Soto ayam bakar ini kalau kena dengan cabai kicap memang lain macam rasanya. Sedap tak ingat! Kena pandai sebatikan rasa sedap kuah sup, ayam dan sambalnya.
Haa… macam mana cara nak masak, boleh guna resepi Puan Zarazelah Othman ini…
Saya buka kedai makan, jadi memang nampak meja dan cara penyediaan macam kedai makan ya. Tapi yang ini saya masak untuk family hari ini.
Resepi Sup
Tumis bawang merah bawang putih halia bunga lawang kulit kayu manis bunga cengkih dan buah pelaga
Masukkan air
Biarkan mendidih
Masukkan rempah sup adabi lada hitam
Masukkan kaki ayam
Rebus sampai empuk
Masukkan kentang carrot daun saderi
Perasakan dengan cukup rasa garam aji
Resepi Soto Ayam Bakar
Perap bersama madu sos lada hitam halia bawang putih
Bakar di atas bara api
Celur bihun
Kemudian bila hidangkan masukkan bihun kuah sup kemudian baru tabur ayam bakar kacang goreng taugeh daun sup dan bawang.
Sambal kicap
Cili api kicap bawang putih air limau gula ajinomoto. Blender.
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Cucur Badak antara kuih tradisi kegemaran ramai. Tapi tak ramai yang pandai buat kuih ni jika tak ikut cara yang betul. Selalunya kulitnya kurang rasa keledek, keras sebab terlebih tepung. Malah intinya juga sedikit. Rupanya antara tip nak buat kuih cucur badak yang sedap, gebu dan lembut kena guna ubi keledek oren yang dikukus. Malah letak tepung sikit sahaja.
Ilmu buat kuih cucur badak ini dikongsikan oleh Puan Zuraida Abdullah sendiri. Ia merupakan resipi arwah ibunya, yang dibuat jualan. Jadi buat mak-mak yang nak buat makan sendiri, mahupun berniaga kuih ni boleh ikut tip dan ilmu yang dikongsikan.
Berikut perkongsian tersebut;
Jom kita kongsi step by step tutorial buat kulit cucuq badak versi kak aida versi arwah mak kak aida berjualan zaman dulu-dulu. Bahannya mudah ringkas.
Selalu pembantu kak Aida yang buat hari ni special, kak Aida yang turunkan tutorial kulit badak. Tak ada ilmu tersembunyi.Semoga bermanfaat.
“Alhamdulillah, mintak ahli group mendoakan arwah mak kak Aida di sana. Semoga rezeki kita semua yang berniaga kuih muih tradisi dilimpahkan Allah swt. Semoga pahala kebaikkan ilmu sampai kepadanya arwah Azizah Binti bakar.Amin.”
Resepi kulit cucur badak gebu lembut dan mudah.
Bahan-Bahan:
(Sukatan Makan Sendiri)
Sekilo ubi keledek oren (dikukus)
200 gram tepung gandum jenama apa-apa pon boleh
Secubit garam
(Sukatan Berniaga)
10 kilo ubi keledek oren (dikukus)
2 kilo tepung gandum
Sesudu bukit garam
Cara Membuat:
1.Kukus ubi keledek (sifat ubi keledek oren serap air, tak boleh rebus nanti asyik tambah tepung pun tak akan cantik adunan malah bertambah lembek).
3. Dah siap uli sebati boleh lah masukkan inti. Bulat-bulatkan macam kat pic tu.Kak Aida halalkan ilmu ni untuk semua mencuba buat makan atau bisnes.
Untuk inti resepi dah dikongsikan sebelum ni. Bahan sama ja kalau google resepi inti cucur badak utara pedas manis.
Bahan-Bahan (Inti):
Cili (singgit)ikut suka pedas
Halia besar ibu jari
10 batang serai
2 biji Bawang besar
5 ulas Bawang putih
4 sudu Jintan manis
Serbuk kunyit ikut suka
Udang geragau atau kering boh lebih
2 biji Kelapa parut
Garam ,perasa dan gula
Cara Membuat:
1. Kisar semua bahan-bahan, cili kering,serai, halia, bawang besar, bawang putih, jintan manis dan serbuk kunyit sehingga halus.
2. Kemudian tumis dan manuskkan udang geragau serta kelapa parut.
3. Masukkan pula gula, garam dan perasa.Kacau sebati. 4.Kalau ada air kelapa boleh gunakan untuk inti kalau tak ada air biasa jee.
Selamat Mencuba.
Info Ekstra!
Semasa menguli untuk masukkan inti, pastikan basahkan tangan kita dengan minyak agar mudah dibulat-bulatkan dan doh tak melekat.
Memang gunakan tepung sikit sahaja, agar kuihnya tak keras dan rasa keledek.
MW: Terima kasih berkongsi ilmu dan tip buat kuih tradisi cucur badak ni. Jadi buat mak-mak yang nak cuba buat sendiri tak kira buat untuk keluarga atau berniaga, boleh ikut tip yang dikongsikan ini.
Lebih 10 Tahun Jual Biskut Semperit Chocolate Rice, Ikut Adunan Ini Gerenti Jadi! Biskut Samperit antara biskut raya dulu-dulu yang menjadi kesukaan ramai. Mudah nak buat dan bahan-bahannya pula tak banyak. Ikut resipi ni memang ‘gerenti’ jadi. Sesuai sangat kalau mak-mak nak buat jual waktu raya nanti.
Boleh ikut tip seperti yang dikongsikan oleh Puan Anita Ahmad ini sebagai panduan;
Saya nak share sedikit TIPs asas/ bahan utama buat BISKUT
Saya dah lebih 10 tahun menjual biskut
InshaAllah gerenti jadi asal anda jangan ‘derhaka’ adunan ini.
Kejap lagi PUASA lepas tu RAYA moga ilmu ini berguna buat semua.
Semperit Choc Rice.
Bahan Utama:
250grm buttercup atau apa-apa jenis butter
80grm gula aising
350grm tepung naik sendiri atau tepung biskut
*Tepung biskut ini boleh beli di bakery shop. Ia dah ada campuran tepung superfine dan sedikit penaik
Bahan tambahan lain untuk jadi penyedap biskut
50 grm serbuk kacang badam
Cara Membuat:
1. Pastikan butter tidak keras dan berada dalam suhu bilik.
2. Kacau butter bersama gula aising hingga sebati, hanya guna spatula atau senduk kayu. Kacau-kacau manja.
3. Masukan serbuk kacang badam dan kacau.
4. Masukan tepung kacau lagi hingga dapat adunan doh yang lembut anggaran 350grm atau lebih ikut acuan mudah dan lembut.
5. Kemudian terap atau bentuk mengikut citarasa anda. Hias dengan aneka cara yang cantik.
Sekiranya inginkan BISKUT CHOCHOLATE tambahkan 30grm serbuk koko sebelum masukan tepung.
Boleh pelbagaikan perasa hiasan untuk bahan basic di atas.
Suhu bakar oven saya Soner 4MF 160c dan masa 30 ke 35mnt untuk jenis biskut.
Selamat mencuba dan semoga berjaya!
Mesti Baca:Baking Powder VS Baking Soda, Jadikan Kuih, Biskut Kek Lebih Gebu, Rangup Atau Mengembang!
Baca Lagi Di Sini:Tip PENTING Buat Biskut Elok Menjadi, Lebih Rangup & Tahan Lama!
Artikel Menarik:Sebelum Nak Beli Oven, PENTING Ambil Tahu Jenis & Fungsinya Dulu!
Mingguan Wanita: Mudah buat biskut Semperit Chocolate rice ni, hanya guna 4 bahan sahaja. Sesuai untuk mak-mak yang nak jual untuk kuih raya nanti.
“Pernah Kata Nak Meninggal Masa Kecil Supaya Masuk Syurga” – Luahan Bapa Kanak-Kanak Lemas Dalam Lubang Kumbahan. Bapa kepada murid tahun tiga yang ditemukan lemas selepas terjatuh ke dalam lubang kumbahan di sebuah sekolah di Lenggeng berkongsi bahawa anaknya pernah meluahkan hasrat untuk meninggal dunia ketika masih kecil agar dapat masuk syurga.