
Isi Kandungan
ToggleBagi mak-mak yang suka makan kuih lepat dan jagung boleh cuba buat lepat jagung ni. Jika selalu guna daun pisang untuk membungkus lepat, rupanya boleh juga pakai kulit jagung. Malah lagi sedap dan baunya wangi.
Baca Lagi Di Sini:
Cuma 2 Minit Lerai Jagung Guna ‘Screwdriver’, Teknik Pro Dari Peniaga Yang Mak-mak Pun Boleh Cuba
Tepung Jagung, Garam & Esen Vanila, Rahsia Aiskrim Malaysia Ini Sedap, Lembut & Lemak!
Ikut resipi yang dikongsikan Puan Noriza Awang Hamat
“Pagi ni kita breakfast dengan Lepat Jagung, tak payah susah-susah nak cari kan daun pisang untuk membungkus lepat jagung guna je kulit jagung lagi sedap wangi lagi. Jomm kite pakat buat Lepat Jagung. Yang nak mencuba cikza bagi resepi nya sekali.”
Bahan-Bahan (Lepat Jagung):
2 tongkol jagung sagat
1 tongkol jagung dihiris
3 cawan santan
1 cwan tepung beras
1/2 cwan tepung gandum
1/2 cwan tepung jagung
1/2 cwan gula pasir
sedikit garam.
kulit jagung untuk membungkus lepat.
Cara Membuat:
1. Masak semua bahan diatas sehingga pekat.
2. Namun jangan sampai masak pulak.
3. Dah likat angkat dan bolehlah dibungkus.
4. Ambil 1 sudu makan masukkan ke dalam kulit jagung lipat bagi kemas.. buat sehingga habis.
5.Panaskan pengukus.. kukus lepat dalam 20 minit.
MW: Kalau ada jagung kat rumah tu,boleh cuba buat kuih lepat jagung ni. Senang dan gerenti sedap.
Sumber: Noriza Awang Hamat
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi IKAN BAKAR Tapi Versi Garing, Goreng Dulu Separuh Masak!

Isi Kandungan
ToggleIkan bakar selalunya menjadi kesukaan ramai, apatah lagi jika dicicah dengan air asam dan makan dengan nasi panas. Jika selalu kita buat ikan bakar, isinya lembut dan basah, sebenarnya kita boleh juga cuba kelainan buat versi yang garing. Memang sedap!
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Syahirah Sidek ini.
Biasa ikan bakar isi ikan lembut basah-basahkan, harini saya nak share ikan bakar tapi versi garing yang menjadi favorite suami.
Bahan-bahan sapu atas ikan.
*Bawang putih
*Halia
*cili padi
*Garam /gula / serbuk perasa sikit / kunyit.
*Tumbuk bahan-bahan sampai lumat dan masukkan kicap manis, serbuk lada hitam/putih sikit. Jangan lupa masukkan minyak masak sikit.Bahan agak-agak je, kalau nak manis lebihkan gula sikit.
1. Harini guna ikan kembung. Sebelum ni saya guna Ikan Talapia merah sebab bagi saya lagi sedap. Ikan kelar-kelar letak kunyit + garam dan goreng separuh masak agak-agak ikan dah garing sikit angkat okay.
2. Sapu bahan tumbuk tadi atas ikan. Pastikan sapu rata depan belakang. Lepastu bakar atas kuali atau air fryer atau masuk oven pun boleh. Bakar sampai garing. saya masuk oven bakar dalam 10-15minit, suhu 180°. Nak bagi kicap tu meresap dan ikan pun garing.
Tadaaa dah siap.Jemput makan semua.
# kalau rajin bungkus ikan dengan daun pisang untuk dapatkan aroma tu.. tapi saya malas.
Siap! Selamat Mencuba.
Baca Lagi Di Sini :
Resipi IKAN LENGAT GORENG Garing, Lauk Legend Nikmat Tak Terkata!
Goreng IKAN KELI Tak Meletup, Badannya Tak Bengkok, Rangup Krup Krap!
Cara Mudah Bakar Ikan Dengan Arang, Letak Dalam Periuk Masak Atas Api Dapur!
Mingguan Wanita : Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jadi kalau nak buat ikan bakar yang garing, goreng dulu ikan tu separuh masak barulah dibakar. Boleh buat kelainan cuba resipi yang dikongsikan ini. Sedapnya makan dengan nasi panas-panas.
Sumber: Syahirah Sidek
JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW
Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 31 Julai 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )
JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 7 & 8 Ogos 2021 (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )
Mingguan Wanita juga boleh diikuti di
YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial
Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita
Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resepi AYAM PENYET Simple, Boleh Tahan SEDAP Untuk Buat Makan Di Rumah

Isi Kandungan
ToggleSesekali tukar selera masak Ayam Penyet seronok juga. Boleh tahan sedapnya untuk buat makan dengan keluarga di rumah. Lebih jimat dan puas hati bila masak sendiri. Nak tambah berkali-kali pun tak jadi hal. Malah boleh ‘adjust’ sendiri kepedasan sambal penyet ikut citarasa kita.
Resipinya pun simple je, boleh ikut cara yang dikongsikan oleh Puan Nurul Fairuz ini sebagai rujukan;
Hari ni sis try masak Ayam Penyet untuk family. Dok cedok resepi FB dengan youtube, pastu combined. Boleh tahan sedap la. Sendiri masak sendiri puji. Resepi disertakan, kot-kot ade yang nak try.
Bahan-Bahan (Ayam Penyet):
*Halia
*Lengkuas
*Kunyit hidup
*3 batang Serai, kalau besar 2 batang je
*Bawang putih
*Bawang merah
Blender bahan diatas
1 sudu kecil Jintan kasar
1 sudu kecil Jintan halus
1 sudu kecil Biji ketumbar
Tumbuk kasar bahan diatas
Bay leaf
Cara Membuat:
1. Masukkn ayam, bahan blender, bahan tumbuk, bay leaf, garam, kiub ayam dalam periuk.
2.Kemudian rebus semua bahan.Sekejap je.
3.Angkat ayam tu, pastu rebus pulak tofu dan tempe. Pastu angkat.
4.Air rebusan tadi biar sejuk dulu. Pastu baru masukkan tepung beras dalam secawan gitu. Cair je tau. Untuk celupan tofu, tempe dan ayam.
5.Lepas tu semua ayam, tofu dan tempe tu celup dalam bancuhan tepung tadi, gorengkan. Kalau ayam jangan goreng lama, sebab dah masak, sekadar bagi garing je.
Sementara tunggu yang goreng-goreng tadi, kita buat sambal pulak. Semua bahan sambal kita goreng dulu. Lepas tu blend kasar je.
Bahan-Bahan (Sambal Ayam Penyet):
4 biji Tomato
Cili padi segenggam
4 biji Cili merah
Bawang besar
Bawang putih
Belacan
Ikan bilis kalau ada
Cara Membuat:
Goreng semua bahan diatas, lepas tu blender kasar. Lepas tu tumis semula macam sambal tumis tu. Taruk garam dan gula secukup rasa.
Update:
Terima kasih pada yang sudi share post ni. Tak sangka la pulak, sebab ni resepi ayam penyet simple je..sekadar untuk buat makan di rumah.
Dah siap.. Hat ni kita bagi jiran sebelah eh..
Selamat Mencuba, Semoga bermanfaat!
Baca Lagi Di Sini:
SAMBAL Ayam Geprek Derhaka, Simpan Dalam Peti Sejuk Boleh Tahan Berbulan-Bulan!
Resipi Peria Goreng, Campurkan 3 Jenis Bancuhan Tepung, Barulah Rangup!
MW: Menarik dan boleh tahan sedap resipi ayam penyet yang dikongsikan ni. Boleh cuba dan nak buat pun mudah, simple je bolehlah buat makan-makan di rumah nanti.
Sumber: Nurul Fairuz
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Donut 5 Bahan Dijamin Jadi, Naik Elok Dah Sejuk Pun Lembut!

Isi Kandungan
ToggleRamai yang suka makan donut, terutamanya anak-anak. Buat mak-mak yang selalu buat donut tak jadi tu, tak gebu, keras dan sebagainya. Boleh cuba resipi yang dikongsikan ini. Dijamin jadi, naik kembang elok donutnya, senang tak perlu rehatkan doh dan paling penting dah sejuk pun tetap lembut.
Berikut perkongsian resipi daripada Puan Noorazline Ridda sebagai panduan;
“Bosan ke tu asik makan nasi je..Nah resepi donut 5 bahan, dijamin jadi dengan jayanya.”
“Resepi ni kompom jadik ye.Kepada yang kengkonon rasa tangan kejung tu buat kuih apa pon tak jadi, jangan risau yang ni kompom jadik. Jangan derhaka resepi ni, dijamin donut naik elok dah sejuk pon lembut”
“Ok nah amek resepi ni.Resepi donut tanpa perlu rehatkan doh.Donut gebu gebas uli tangan.”
Bahan-Bahan: (Nak banyak gandakan je)
Bahan A
2 sudu besar Yis
2 sudu besar Susu pekat
3/4 cawan Air suam
1 sudu teh Garam
-Bahan A di atas campurkan dan biarkan campuran yis tu kembang.
Yis kena bebruih nampak dia macam mengembang dalam air.
Bahan B
2 sudu Marjerin
2 cawan Tepung gandum
-Gaulkan bahan B di atas. Guna tangan je.
Cara Membuat:
1. Campurkan bahan A dan bahan B. Campuran air Tu letak sikit-sikit ye Yang sesuai je, jangan letak semua takut terlebih air. Agak-agak je tau.
2. Uli guna tangan je sampai takde adunan melekat dekat tangan.
3. Bulat-bulatkan doh jadi lebih kecil.
4. Buat bulatan kecil dekat tengah-tengah. Tarik-tarik guna jari je.
5. Dah siap boleh terus goreng. Tengah-tengah goreng nanti sure donut kembang.
6. Boleh salut gula, coklat atau anything yang suka. Macam sis siap buat donut inti Cadbury lagi.
Info Ekstra!
- Api tak boleh perlahan sangat tak boleh kuat sangat kenà agak-agak. Masuk kan donat masa minyak betul-betul dah panas, tapi bukan dengan api yang besar. Api sederhana je.
Ok selamat mencuba!
Kita dah cuba dan menjadi resepi daripada Shima Chym ni.
Baca Lagi Di Sini: Gadis Ini Kongsi Resipi & Tip Buat Donut Pandan Wangi Gebu Yang Dibuat Niaga
MW: Mak-mak yang selalu buat donut tak jadi tu, boleh cuba resipi ni. Mudah nak buat, tak perlu rehatkan doh boleh terus goreng. Paling penting dijamin jadi, donut naik elok dah sejuk pun tetap lembut.
Sumber: Noorazline Ridda
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI