Setiap kali demam, kita berfikir dua kali hendak ke klinik atau tidak apatah lagi di musim Covid seperti sekarang. Risau pergi klinik, demam dia manja-manja saja. Tetapi dibiarkan takut melarat pula.

Oleh itu, bila masanya kita perlu ke klinik. Demam ini berkaitan dengan suhu, jadi lebih mudah mak,ayah sediakan termometer di rumah bagi memudahkan untuk periksa suhu sama ada tinggi atau biasa.

Jika suhu anda tinggi dan demam berlarutan, adalah lebih baik segera berjumpa doktor atau ke hospital. Ikuti perkongsian Dr Man Aris ini betul-betul dan fahami penjelasannya:

Suhu Demam BERAPA Kita HARUS Jumpa DOKTOR, BILA Perlu Ke KLINIK?

Setiap kali demam, kita berfikir dua kali hendak ke klinik atau tidak apatah lagi di musim Covid seperti sekarang. Risau pergi klinik, demam dia manja-manja saja. Tetapi dibiarkan takut melarat pula.

Oleh itu, bila masanya kita perlu ke klinik. Demam ini berkaitan dengan suhu, jadi lebih mudah mak,ayah sediakan termometer di rumah bagi memudahkan untuk periksa suhu sama ada tinggi atau biasa.

Jika suhu anda tinggi dan demam berlarutan, adalah lebih baik segera berjumpa doktor atau ke hospital. Ikuti perkongsian Dr Man Aris ini betul-betul dan fahami penjelasannya :

𝐒𝐔𝐇𝐔 𝐃𝐄𝐌𝐀𝐌 𝐁𝐄𝐑𝐀𝐏𝐀 𝐃𝐀𝐍 𝐁𝐈𝐋𝐀 𝐏𝐄𝐑𝐋𝐔 𝐊𝐄 𝐊𝐋𝐈𝐍𝐈𝐊?

Ini antara topik yang menarik untuk kita baca dan tahu agar kita yang ‘’tahu’’ boleh membetulkan orang lain jika ada ketidakpastian.

Banyak perkongsian dan info yang telah kita dapat berkenaan suhu demam dan sebagainya. Ada juga perkongsian lucu gambar yang menunjukkan list suhu dibawah 36 ºC dan paling banyak suhu ‘’hypothermia’’ 35 ºC.. tergelak juga tapi post begini memanggil saya untuk berkongsi sedikit berkenaan dengan suhu normal badan manusia dan paling penting adalah bila perlu ke klinik atau hospital?

IKLAN

APA ITU DEMAM?

Demam adalah reaksi normal badan terhadap jangkitan dan penyakit lain. Ia bukan penyakit tetapi GEJALA.

Suhu badan normal antara 36.0ºC-37.4ºC.
Suhu demam adalah 37.5ºC dan ke atas.
Suhu rendah (tidak normal) adalah kurang daripada 35ºC.
Suhu demam tinggi adalah 38.5ºC – 39.9ºC.
Suhu demam terlalu tinggi melebihi 39.9ºC. Perlu rawatan segera.

* Anak berusia 6 bulan hingga 6 tahun mempunyai risiko untuk mendapat DEMAM KEJANG (FEBRILE FIT) jika dibiarkan suhu demam berterusan meningkat, terutamanya jika melebihi suhu 38.5ºC.)

KENAPA BOLEH DEMAM?

Gejala demam menunjukkan adanya jangkitan kuman, contohnya virus atau bakteria. Ia juga dapat menunjukkan penyakit kronik atau sebarang tindakbalas imunologi.

Demam berlaku apabila jangkitan kuman yang masuk ke dalam badan memberikan respon kepada sistem imuniti (pertahanan tubuh) kita untuk bertindak balas dan melawan kuman tersebut.

Kemungkinan beberapa gejala lain akan timbul bersama seperti sakit-sakit otot, lemah badan, rasa sejuk dan lain-lain.

Paling kerap kita dapati adalah bacaan nadi atau degupan jantung kita juga menjadi laju apabila suhu badan meningkat.. Betul tak?

Bila kita mengalami demam, sebenarnya badan kita terus membuat kompensasi cepat untuk menurunkan suhu dengan cara melebarkan pembuluh darah (blood vessel) bertujuan membenarkan haba or heat loss to environtment.

KES 1:
‘’Doktor, semalam saya rasa demam, tapi pagi ni dah ok, saya tak makan ubat demam pun’’

Kes begini, jika hanya sekali saja rasa demam tapi setelah beberapa jam rasa demam dah hilang, (apatah lagi demam itu hilang bukan disebabkan ubat) maka tidak perlulah datang ke klinik atau ke kecemasan hospital. Kemungkinan besar anda memang tidak demam atau boleh jadi immune system badan anda sudah membantu untuk menurunkan dan mengawal suhu badan kembali normal tanpa perlu ubat.

KES 2:
‘’Doktor, saya rasa demam sudah 3 hari, asal malam je rasa sejuk dan demam, kalau siang tak demam.. saya makan ubat waktu malam saja”

Jika demam on-off dan berterusan beberapa hari, YA kes ini perlu berjumpa dengan doktor dan kami akan membuat ujian darah jika perlu.

Tetapi jika suhu terlalu tinggi dan badan tidak mampu untuk kompensasi, maka kita perlu bantuan lain, iaitu ubat untuk menurunkan suhu badan. Maka terhasilnya ubat yang dinamakan Paracetamol.

Kita kena ingat, ubat demam yang kita ambil sekarang, iaitu Paracetamol adalah untuk menurunkan suhu demam, tetapi bukan membunuh kuman. Faham tak maksud saya? Maksudnya kemungkinan demam akan datang semula selepas beberapa jam makan ubat demam dan berterusan… itu menunjukkan kuman masih aktif dalam badan dan perlu rawatan lanjut.

KES 3:
‘’Doktor, ada ubat demam lain tak selain paracetamol? Saya allergic dengan paracetamol’’

Yup, ada. Kita ada ubat dari golongan NSAID (non-steroid) contohnya Ibuprofen dan Voren. Kalau di luar negara seperti di Eropah, mereka menggunakan NSAID sebagai ubat demam, iaitu aspirin.

Ubat ini berfungsi sama seperti paracetamol, iaitu menghentikan penghasilan prostaglandin E. Ubat dalam golongan NSAID ini ada kelebihan lain di mana ianya boleh membantu dalam menurunkan proses peradangan (inflammation) dan kebanyakkan kita mengambilnya sebagai ubat tahan sakit (as pain killer).

MW: Paling penting tahu berapa suhu badan kita, sama ada normal atau tidak, Dari situ mak,ayah boleh buat keputusan untuk ke klinik atau tidak untuk mendapatkan rawatan lanjut. Kalau nak lebih mudah, klik saja di sini

Sumber: Dr Man Aris