Waktu malam ada masanya memang perut lapar. Tak tahu nak makan apa yang sedap tapi kenyang dan senang nak buat boleh cuba buat Sosej Cheese Paratha ni. Memang cukup mudah guna 4 bahan je.
“Menu makan malam orang bujang, makan ni je dah kenyang tapi boleh pulak terlupa sapu telur kuning.Sosej tu saya rebus dulu, Boleh tambah bahan-bahan lain jugak selain cheese & sosej.
Bahan Diperlukan:
Sosej
Kepingan Cheese
Paratha
Kuning Telur
Cara Membuat:
1. Potong separuh paratha tersebut.
2. Letakkan kepingan cheese secara memanjang dan sosej yang telah direbus.
Ads
3. Kemudian gulung dan kelar-kelarkan seperti dalam gambar.
4. Sapukan dengan kuning telur.(* terlupa nak letak)
5.Bakar pada suhu 180° selama 15 minit sehingga masak kekuningan.
Bila dah jadi mak-mak ni segalanya nak kena cepat, mudah dan paling penting jimat masa baik nak uruskan anak-anak dan rumahtangga, mahupun nak buat kuih raya! Jika pernah buat kuih siput, bahagian yang paling ‘renyah’ nak buat ialah bab menggentel tepung kecil-kecil untuk dijadikan ‘siput’ sebelum digoreng.
Menerusi perkongsian Nana Ereena ini cara senang dia buat ‘kuih siput’ ekspress dengan menggunakan pasta je. Siap buat jual! Tak perlu gentel tepung, pastanya pula tak perlu direbus.
Berikut antara perkongsiannya:
“Kuih raya pertama ku yang paling senang di abad ini.Dah siap kena sorokkan kalau tak sekejap licin”
Pasta Crispy Black Pepper / ‘Kuih Siput’ Ekspress
Bahan-Bahan:
Makaroni/spiral/small shell (saya pakai ketiga-tiganya)
Tepung bestari @ pilihan anda
Daun kari
Serbuk Lada Hitam
Minyak untuk menggoreng
Cara Membuat:
1.Masukkan makaroni/spiral/small shell dalam tapis. Lalukan bawah air paip. Cuci bersih.
2.Masukkan dalam mangkuk dan tuangkan tepung bestari. Kuantiti agak-agak lah ye.Asal melekat dekat makaroni/spiral/small shell tu.Kalau tak lekat tambah air sikit.
3.Gaul sebati.
4.Panaskan minyak. Goreng hingga kekuningan dengan daun kari.
5.Angkat dan toskan. Gaulkan dengan black pepper.Siap.
Siap! Selamat mencuba!
Senang sanang kan, mak-mak bolehlah cuba untuk kudap-kudapan masa raya nanti.Gerenti laku keras!
Korean Garlic bread, memang cukup popular sebelum ini dan sampai sekarang pun masih mendapat permintaan daripada penggemarnya. Gabungan rasa bawang putih dan krim kejunya sangat mengasyikkan.
Pernah juga terfikir, macam susah sangat nak buat korean garlic bread dan paling senang pesan dan beli saja. Memikirkan nak kena buat sendiri rotinya dan belum lagi untuk inti krim keju di dalamnya.
Agak-agaknya, ambil masa berapa la nak siapkan. Jadi, lebih baik pesan sahaja. Harganya pun masih berbaloi dengan cara pembuatannya.
Jadi, bagi yang suka dengan korean garlic ini boleh cuba buat sendiri sahaja. tak perlu nak fikir buat roti sendiri, boleh saja guna roti biasa terutamanya roti buegr yang sesuai bentuknya. Bahan inti masih sama. Cukup senang kan!
Perkongsian daripada Nur Azliza atua dikenali Cikgu Za ini memang menarik dan bolehlah cuba di rumah nanti.
2. Untuk larutan bawang putih, cairkan 150g mentega.
Tumbuk 5 ulas bawang putih dan campur dalam larutan mentega.
Tambah 1 sudu besar susu pekat,
Masukkan sedikit serbuk oregano
Tambah kan sebiji telur.
Putar mesra bahan-bahan tersebut.
3. Ini larutan bawang putih tu. Ketepikan, kita buat inti cream cheese pulak.
4. Potong roti 3 kali macam ni.
5. Putar 250g krim keju (cream cheese) tatura dengan 1 sudu besar susu pekat. Ikut citarasa sendiri. Kalau tak suka manis boleh kurangkan lagi. Bagi cikgu macam ni dah ok ngam-ngam saja.
6. Masukkan ke dalam piping beg. Nanti potong hujung plastik tu tau.
7. Pipe isi krim ke dalam belahan roti. Buat sendiri kita boleh letak banyak-banyak
8. Celup roti ke dalam larutan bawang putih dalam beberapa saat biar dia meresap. Tuang baki larutan ke atas roti.
9. Bakar pada suhu 170′ selama 10-15 minit atau hingga masak.
10. Masa bakar, aroma bawang putih akan memenuhi ruang dapur hingga ruang tamu.
11. Done! Makan panas-panas memang sedap
MW: Senang sangat nak membuatnya. Kalau anak tak suka bau bawang putih boleh kecualikan ye.. Buat yang ringkas-ringkas saja untuk keluarga.
Kuih siput, mungkin boleh menjadi salah satu kudapan untuk hari raya nanti. Tapi tak perlu tunggu raya pun, bila-bila masa pun boleh. Sebab boleh dikatakan kuih lejen juga.
Memandangkan hari raya, rata-rata akan hidangkan biskut raya. Apa kata, untuk mak-mak selitkan kudapan lain supaya tidaklah bosan dengan hidangan yang lebih kurang sama semuanya.
Salah satu yang boleh mak-mak sediakan tentulah kuih siput, salah satu kudapan yang boleh buat kita ‘ralit’ bila mengunyahnya.
Nak buat pun tak adalah susah sangat dan inilah perkongsian daripada Rosni Musa, resipi kuih siput yang dia sendiri buat jualan.
Memang betul, kuih siput ini saya buat untuk jualan. Tapi tak salah nak kongsi resipi yang ada. Moga ia memberi manfaat buat semua.
Bahan-bahannya:
1kg tepung gandum
200ml @ 1 kotak kecil santan
1 ketul kiub pati ikan bilis
170gm @ 6 sudu makan marjerin
2 paket rempah kari ikan/daging @ 3 sudu besar.
1 sudu garam
2 sudu makan gula halus
250ml air
* Boleh jugak letak sebiji telur.
3. Panaskan marjerin
4. Masukkan tepung ke dalam mangkuk besar. Masukkan garam
5. Masukkan juga gula halus.
6. Masukkan rempah kari.
7. Hancurkan kiub bilis & letak dalam adunan.
8. Gaul bagi sebati.
9. Buatkan lubang tengah. Curahkan marjerin yang telah dicairkan.
10. Gaul lagi sampai jadi serbuk roti.
11. Kemudian masukkan santan & air. Ikut sukatan, santan & air ni memang cukup-cukup untuk 1 kg tepung.
12. Uli sehingga doh tak lekat di tangan.
13. Sediakan acuan kuih siput. Ambil secubit doh.
14. Gentelkan ke atas acuan.
15. Buat sampai habis.
16. Panaskan minyak. Goreng kuih siput yang telah siap digentel.
17. Masukkan daun kari.
18. Goreng dengan menggunakan api sederhana perlahan sampai bertukar warna keperangan. Agak-agak dah ringan boleh di angkat. Masa ni kacau sentiasa agar kuih siput masak sekata.
19. Bila dah garing & toskan.
Mingguan Wanita : Biasalah kalau nak buat ambil masa. Tapi bila dah makan, sekejap saja. Ralit bila mengunyah.
Suami terpaksa 'mengemis' nak puaskan nafsu, dah merayu masih tak dapat. Dalam kehidupan berumah tangga, kebahagiaan dan keharmonian bukan sahaja bergantung kepada aspek kewangan, komunikasi, dan tanggungjawab harian, tetapi juga kepada keperluan batin pasangan.