Cara paling mudah nak simpan sayur bagi tahan lama sikit dari kebiasaan, yang dah tahu mungkin akan rasa benda ni dah jadi rutin setiap kali keluar beli barang basah.
Tetapi bagi mak-mak muda yang belum buat, cubalah tip daripada Puan EQa SYa ini. Yang penting kena niat nak masak! Nanti buruk pula jadinya.
Tip Simpan Sayur Tahan Lama
Awal-awal bulan ni kita beli barang dapur dan cuci bersih siap-siap simpan dalam bekas. Senang nak masak nanti. Bahan basah dah siap siang potong-potong packing dalam ziplock plastic nak bagi jimat space.
-Sayuran hijau basuh dengan air garam dulu dan rendam 10 minit. Simpan dalam bekas kedap udara.
-Serai dan bunga kantan dah cuci simpan dalam bekas isi air.
-Daun kari, limau purut, kesum,pandan dah cuci simpan dalam ziplock bag simpan dalam freezer.
-Brocoli rendam dalam bekas berair.
-Cili cuci dan buang batang simpan dalam bekas lapik tisu.
-Carrot simpan dalam bekas kedap udara. Jangan kupas kulit nanti tak tahan lama.
Hah, minggu ini boleh lah mak-mak ikut cara ini pula ya. Beli banyak-banyak dan simpan dalam ziplock dan lapik tisu bagi sayur tahan lama.
Selamat mencuba!
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Mini Pizza Guna Roti Burger, Sangat mudah Guna Enam Bahan Je!
Pizza memang sangat enak. Terdapat pelbagai inti filling. Anak-anak pun sangat suka. Tapi pernah tak makan Mini Pizza Burger?
Wahhh..menariknya. Agak unik sebenarnya hidangan ini, seunik namanya. Sebab ia menggunakan roti burger dan rupanya pula seperti pizza, maka dinamakan Mini Pizza Burger. Comel je namanya kan?
Lagi resipi di sini
Pizza Segera Tak Perlu Uli, Guna Roti Bakar Dalam Kuali
Cara Buat Chicken Meatball Bolognese Dengan Cheese Ala Pizza Hut, Sedap Cair Meleleh!
https://www.instagram.com/mingguanwanita/
Mini Pizza Burger ini sesuai untuk dijadikan hidangan keluarga. Mudah nak dibahagi-bahagi. Seorang sebiji. Tak gaduh-gaduh. Atau boleh juga dimasak ketika ada jamuan atau potluck. Tak payah potong-potong. Memudahkan.
Bebas Buat Topping Apa Pun
Bila buat sendiri pizza, kita bebas untuk buat apa intinya. Kalau suka keju, boleh letak bermacam-macam jenis keju di atasnya. Begitu juga boleh letak ayam, daging, seafood dan sebagainya. Istimewanya bila kita buat sendiri piza, kita bebas letak apa saja mengikut selera keluarga. Best kan?
Kali ini jom kita buat Mini Pizza Burger menggunakan roti burger. Sangat mudah dan bahan pun tak terlalu banyak. Jangan risau kalau tak ada ayam, daging atau seafood. Jengok dalam peti ais dan ada sosej, ha…tu pun cukup dah!
RESIPI MINI PIZZA BURGER
Bahan-bahan:
3 biji roti/bun burger – potong sedikit bahagian atas
4-5 batang sosej – potong
Sos spageti bolognese
Mozzarella cheese
1 biji cili Benggala hijau – potong memanjang
1 labu bawang Holand- racik halus
Cara Membuat:
Gunakan sudu untuk membuat lubang di tengah-tengah roti. Ketepikan. Sekarang untuk menyediakan inti/filling, tumis bawang Holland hingga terbit bau wangi. Kemudian masukkan sos spageti Bolognese. Gaul sekata. Akhir sekli masukkan pula sosej yang telah dipotong. Kacau hingga sebati. Siap intinya!
Setelah itu masukkan inti yang telah dimasak tadi ke dalam tengah roti (boleh rujuk gambar di atas). Setelah itu tabur cheese dan susn hirisan cili beggala hijau.
Setelah itu, bakar di dalam oven mengikuti suhu kesesuaian oven masing-masing.
Dah siap!! Sedapnya Mini Pizza Burger ni. Nyum! Nyum!
Sumber: Munierah Eyra https://www.facebook.com/munierah.eyra.1
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Idea Resipi Minuman Yang Boleh Mak-Mak Buat Hari Raya Nanti
Setiap tahun mesti mak-mak fikir apa minuman yang nak sedikan untuk keluarga mahupun tetamu yang datang. Jom, kongsi minuman yang mudah untuk mak-mak sediakan pada hari raya nanti. Sebelum raya bolehlah cuba untuk berbuka puasa nanti.
Resepi Air Sirap Cincau Istimewa
Bahan-bahan
• 500ml sirap
• 500g cincau
• 3 liter air
• ais
Hidangan untuk 10 orang
Kaedah
1. Hiris nipis atau potong cincau dengan potongan dadu kecil.
2. Dalam jag besar, gabungkan sirap dan air dan kacau hingga sebati.
3. Masukkan cincau.
4. Masukkan ais ke dalam jag atau gelas bila minuman dihidang kepada tetamu.
5. Kacau minuman ini sebelum dihidang supaya cebis-cebisan cincau akan tertuang ke dalam gelas bila dicurah.
Tip
1. Jenama sirap berbeza mungkin mempunyai nisbah sirap kepada air yang berbeza. Kami cadang anda mengikut nisbah yang dicatit di atas label botol sirap anda.
2. Jangan risau jika sirap cincau anda rasa agak manis kerana rakyat Malaysia memang gemar minuman-minuman yang manis! Lagipun, anda boleh tambahkan air kosong ke dalam gelas tetamu yang tidak mahu sirap cincau mereka terlalu manis.
Resepi Air Sirap Bandung Soda
Bahan-bahan
• 500ml sirap
• 720g susu sejat
• 1.65 liter ais krim soda
• 500ml air
• ais
Hidangan untuk 10 orang
Kaedah
1. Campur sirap dan susu sejat dalam jag besar. Kacau sehingga sebati.
2. Masukkan air. Kacau.
3. Masukkan ais. Kacau.
4. Akhir sekali, masukkan ais krim soda dan kacau.
Tip
1. Jangan tambah air pada minuman ini untuk mengurangkan kemanisannya. Ais yang dimasukkan tadi akan cair dan mengurangkan rasa manis minuman ini.
Resepi Air Soya Cincau
Minuman ini rasa lemak berkhasiat dengan tambahan cincau yang memberinya tekstur kenyal yang segar.
Bahan-bahan
• 4 liter air soya sejuk tanpa gula
• 1kg cincau
• 250g gula Melaka
• 250g air panas
Hidangan untuk 10 orang
Kaedah
1. Parut gula Melaka.
2. Dalam periuk kecil, campur air mendidih dan gula Melaka parut dan kacau sehingga cair.
3. Hiris nipis atau potong cincau dengan potongan dadu kecil.
4. Tuang air soya ke dalam jag yang besar.
5. Tambah cecair gula Melaka dan kacau sehingga sebati.
6. Masukkan cincau.
7. Jangan lupa mengaut keluar cincau dan masukkan ke dalam gelas bila dihidang.
Tip
1. Elakkan menambah ais kepada minuman ini kerana air soya yang berair tidak sedap sangat.
2. Jangan guna susu soya berkotak. Pergi ke pasar atau trak makanan air soya berdekatan anda untuk mendapatkan bekalan segar air soya tanpa gula.
Resepi Air Punch Buah-Buahan
Terdapat pelbagai jenis resepi untuk air punch buah-buahan, tetapi ini adalah salah satu yang kami amat gemari kerana setiap hirupan rasa seperti zaman kanak-kanak!
Bahan-bahan
• 200ml kordial oren Sunquick
• 200ml sirap
• 3 liter Sprite atau 7-up
• 3 liter ais krim soda
• 2 lemon besar
• 2 oren besar
• ais
Hidangan untuk 10 orang
Kaedah
1. Potong nipis oren dan lemon.
2. Dalam jag atau dispenser minuman besar, campur Sunquick dan sirap. Kacau sehingga sebati.
3. Tambah Sprite atau 7-up dan ais krim soda. Kacau dengan baik.
4. Masukkan oren, lemon dan ais.
Tip
1. Anda tidak perlu masukkan buah-buahan dihiris ke dalam gelas semasa menghidang, tetapi ia akan buat gambar anda nampak lebih cantik!
2. Anda ada mangkuk punch? Gunalah!
Resepi Air Mata Kucing
Air mata kucing mempunyai rasa sedikit herba, kuat, berkaramel dan warna yang gelap dan sedap. Resepi ini ada kelainannya sedikit dengan tambahan daun pandan.
Bahan-bahan
• 775g longan kering
• 375ml + 375ml air panas
• 300g gula Melaka
• 10 sudu besar molases
• 2 ½ sudu besar gula putih
• 8 daun pandan, diikat
• 1.125 liter air
• ais
Hidangan untuk 10 orang
Kaedah
1. Dalam mangkuk, rendam longan kering dengan 375ml air panas. Biar tutup.
2. Dalam kuali atau periuk, campur 375ml air panas dengan gula Melaka, molases, gula putih dan daun pandan. Letakkan suhu api pada sederhana rendah dan kacau sehingga gula telah cair. Keluarkan daun pandan.
3. Bila longan kering sudah dihidratkan semula, buang air yang berlebihan dan gabungkan longan dengan campuran gula dalam jag yang besar.
4. Masukkan air dan kacau hingga sebati.
5. Tambah ais.
6. Jangan lupa mengaut beberapa biji longan ke dalam gelas bila menghidang minuman ini kepada tetamu anda.
Tip
1. Minuman ini bagus dibuat lebih awal kerana campuran gula dan longan boleh disimpan peti sejuk dalam bekas kedap udara untuk satu atau dua minggu. Tambah air hanya bila anda ingin menghidang minuman ini.
Resepi Air Rosmary Limau
Gabungan perisa timur menemui barat, termasuk bau dan rasa savuri rosemary yang segar, menambah dimensi yang tidak keterlaluan kepada minuman yang mudah dibuat ini. Minuman ini sangat sedap dan menyegarkan ada kemungkinan besar anda akan perlu membuat hidangan tambahan!
Bahan-bahan
• 325g gula putih
• 325g air
• 10g rosemary segar (lebih kurang 10 tangkai)
• 350g jus limau kasturi (kira-kira 100 limau)
• 350g jus lemon (kira-kira 8 lemon)
• 3 liter air soda
• ais
Hidangan untuk 20 orang
Kaedah
1. Gabung gula putih dan air di dalam periuk dan kacau atas api sederhana tinggi untuk membuat air gula. Gula perlu dicairkan semuanya untuk menghasilkan cecair yang jernih dan sedikit pekat. Tutup api dan alihkan bila cecair mula reneh ditepi-tepi. Biar sejuk.
2. Pukul tangkai rosemary dengan alu. Anda hanya mahu meremuknya. Jangan pukul hingga terlalu hancur.
3. Masukkan rosemary, termasuk cebisan tercabut, ke dalam jag besar.
4. Tambah jus limau kasturi dan lemon. Kacau.
5. Seterusnya, masukkan 1 hingga 1.5 liter air soda dan kacau sehingga sebati.
6. Masukkan air gula yang sudah disejukkan.
7. Tambah baki air soda dan kacau.
Tip
1. Jika menuang dari jag, anda boleh masukkan ais ke dalam jag atau biarkannya di dalam bekas ais untuk dimasukkan terus ke dalam gelas individu bila dihidang supaya ais tidak akan cairkan soda dengan terlalu cepat.
2. Minuman ini cukup cantik untuk dihidangi dalam gelas individu dan bukan dalam satu jag besar.
3. Jangan lupa masukkan setangkai rosemary ke dalam setiap gelas supaya ia kelihatan cantik!
4. Bagi rasa gas yang lebih, guna air soda dalam tin dan bukan air gas dalam botol.
Tip tambahan
1. Anda boleh menggunakan air sejuk atau air suhu bilik bila diperlukan untuk resepi minuman mudah di atas. Ais akan membuat minuman-minuman anda sejuk.
2. Jangan lupa simpan air kosong berlebihan kerana mungkin ada beberapa tetamu yang tidak mahu minuman manis.
3. Ais! Beli lebih ais dan jangan lupa simpankan di dalam peti ais.
Resipi Asal: butterkicap.com
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Petua Ayam Goreng Ranggup Guna 2 Bahan Perapan, Campur Gandum Barulah Tak MUAK
Sedapnya ayam goreng bergantung pada ranggup dan bahan perapan yang digunakan. Kadang-kadang sampai terfikir macam mana nak dapatkan ayam goreng ala KFC yang menjadi kegemaran anak-anak.
Rupanya tak susah pun nak buat ayam goreng ranggup. Dengan hanya bahan perapan dan biarkan selama sejam atau semalam sebelum digoreng.
Paling penting, bukan sahaja bahan perapan yang membangkit kan rasa tapi mak-mak kena campurkan gamdum dengan tepung salutan untuk elak muak.
Sebenarnya, untuk resipi ayam goreng ranggup, Reha Rahman banyak kongsi tip untuk pastikan ayam goreng buka nsetakat ranggup tapi juga elak rasa muak bila makan nanti.
Boleh ikut resipi ini dan tentunya anak pun suka bila dapat makan ayam goreng ala KFC ini. Selamat mencuba.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Resipi Ayam Goreng Crispy Ala-Ala KFC, Salut Dengan Tepung Protein Tinggi!
Ayam Goreng Favorite Anak-Anak, Resipi Anggaran 1 Ekor
Info Lebih Menarik Lagi DI SINI
Bahan Perapan Untuk Lebih Sedap
“Memandangkan saya ada anak yang masih kecil, jadi tak boleh lama-lama kat dapur. Jadi, kena ada cara masak yang paling ringkas dan cepat. Di sini, saya kongsikan masakan ayam goreng KFC versi saya dengan menggunakan 2 bahan perapan saja.
Bahan Perap:
Kunyit
Stok ayam maggi
Bahan salutan ayam:
Tepung gandum
Tepung bistari
Cara memasak:
1. Satu sudu kecil serbuk kunyit. Sukatan ini untuk sekilo kepak ayam.
2. Guna stok ayam pekat maggi, perasa ni dah lengkap semua bahan untuk jadi bahan perapan.
3. 3 sudu makan stok ayam pekat maggi. Kemudian perap ayam dalam sejam atau lebih. Lagi lama lagi sedap. Saya selalu perap semalaman. Perap malam ini untuk masak esok hari. Simpan dalam peti.
4. Untuk bahan salutan saya guna tepung bistari dan tepung gandum.
5. 1 cawan tepung gandum, setengah cawan tepung bistari. Saya campur tepung gandum sebab bila semua salutan guna tepung bistari boleh rasa muak bila makan banyak.
6. Sebati kan tepung gandum dan tepung bistari. Salut ayam perapan dengan tepung.
7. Petua nak bagi ayam itu ada keriting-keriting, ayam dibasahkan dengan air. Sediakan air dalam mangkuk, masukkan ayam bersalut tepung dalam air. Rendam dalam beberapa saat.
8. Kemudian salut sekali lagi dengan tepung sampai nampak keriting-keritig. Nak lagi banyak keriting boleh ulang dengan rendam ayam sekali lagi dan salut dengan tepung macam proses awal tu.
9. Goreng ayam dengan api sederhana sehingga kekuningan.
10. Siap.
11. Ranggup bila makan.
Mingguan Wanita : Anak-anak memang sukalah ayam goreng, tak ada laik lain pun tak apa.
Sumber: Reha Rahma
Bangkit Wanita Mingguan Wanita
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
https://t.me/bangkitwanitaMW
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI