Cara paling mudah nak simpan sayur bagi tahan lama sikit dari kebiasaan, yang dah tahu mungkin akan rasa benda ni dah jadi rutin setiap kali keluar beli barang basah.
Tetapi bagi mak-mak muda yang belum buat, cubalah tip daripada Puan EQa SYa ini. Yang penting kena niat nak masak! Nanti buruk pula jadinya.
Tip Simpan Sayur Tahan Lama
Awal-awal bulan ni kita beli barang dapur dan cuci bersih siap-siap simpan dalam bekas. Senang nak masak nanti. Bahan basah dah siap siang potong-potong packing dalam ziplock plastic nak bagi jimat space.
-Sayuran hijau basuh dengan air garam dulu dan rendam 10 minit. Simpan dalam bekas kedap udara.
Ads
-Serai dan bunga kantan dah cuci simpan dalam bekas isi air.
-Daun kari, limau purut, kesum,pandan dah cuci simpan dalam ziplock bag simpan dalam freezer.
Ads
-Brocoli rendam dalam bekas berair.
-Cili cuci dan buang batang simpan dalam bekas lapik tisu.
Ads
-Carrot simpan dalam bekas kedap udara. Jangan kupas kulit nanti tak tahan lama.
Hah, minggu ini boleh lah mak-mak ikut cara ini pula ya. Beli banyak-banyak dan simpan dalam ziplock dan lapik tisu bagi sayur tahan lama.
Selamat mencuba!
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Rupanya mudah je mak-mak boleh buat aiskrim sendiri di rumah yang rasanya sama macam beli di kedai. Cuma bezanya bila buat aiskrim sendiri, kita boleh kawal kemanisannya dan bebas daripada sebarang pewarna mahupun perisa tambahan.Kebersihannya pun terjamin dan puas hati bila nak bagi anak-anak merasa aiskrim buatan sendiri ni.
Berikut perkongsian oleh Puan Nur Hidayah sebagai panduan ;
“Saya pernah berkongsi resepi ais krim sebelum ni. Ada kawan terdekat mintak buatkan & cakap sedap tak manis.Alhamdulillah. ♥♥♥ Ni saya kongsikan semula kalau ada yang terlepas, boleh lah ibu-ibu try untuk anak-anak.. bujang pun leh buat tau. Senang sangat.Saya pun tanya En.Gugel..cuma saya kurangkan susu je. Bila anak suka, memang tak beli dah aiskrim.”
Bahan-Bahan:
1 tin susu cair
1 Sudu besar ovelatte
1 Sudu susu pekat
(Bagi saya ni dah manis lemak, tapi kalau ade yang suka manis boleh lebihkan susu pekat)
1 penutup esen vanila
Cara Membuat:
1.Campurkan semua bahan. Boleh guna mixer, blender @ food processor. Mix lebih kurang 15 minit guna mixer & blender.Kalau dah likat tu dah okla. Tak sampai 15 minit pun kadang dah likat. Kalau guna food processor tu biasa tak sampai 15 minit memang dah likat.
2.Kalau guna blender, disarankan buat sukatan separuh-separuh. Maksudnya buat setengah tin susu cair & setengah bahan-bahan lain. Selepas tu buat lagi setengah sebab bils blend dia akan mengembang nanti.Takut blender tak muat.
3.Kemudian, boleh bahagikan ikut perisa ape nak letak. Macam saya ni..saya bahagi 2 bahagian je. 1 bahagian letak koko. Sesudu setengah cukupla.Jangan banyak sangat nanti pahit tak sedap pulak.
4.Selepas itu, untuk deko letaklah hiasan yang disukai. Simpan dalam peti sejuk selama 24jam.
Selamat mencuba ♥
Semoga bermanfaat ♥
Mudah je rupanya mak-mak nak buat aiskrim sendiri ni di rumah. Cuti sekolah tak lama lagi, boleh buat aktiviti ni dengan anak-anak. Mesti mereka teruja bila buat aiskrim sendiri, malah kemanisannya pun boleh kita kawal.
Kuih siput, mungkin boleh menjadi salah satu kudapan untuk hari raya nanti. Tapi tak perlu tunggu raya pun, bila-bila masa pun boleh. Sebab boleh dikatakan kuih lejen juga.
Memandangkan hari raya, rata-rata akan hidangkan biskut raya. Apa kata, untuk mak-mak selitkan kudapan lain supaya tidaklah bosan dengan hidangan yang lebih kurang sama semuanya.
Salah satu yang boleh mak-mak sediakan tentulah kuih siput, salah satu kudapan yang boleh buat kita ‘ralit’ bila mengunyahnya.
Nak buat pun tak adalah susah sangat dan inilah perkongsian daripada Rosni Musa, resipi kuih siput yang dia sendiri buat jualan.
Memang betul, kuih siput ini saya buat untuk jualan. Tapi tak salah nak kongsi resipi yang ada. Moga ia memberi manfaat buat semua.
Bahan-bahannya:
1kg tepung gandum
200ml @ 1 kotak kecil santan
1 ketul kiub pati ikan bilis
170gm @ 6 sudu makan marjerin
2 paket rempah kari ikan/daging @ 3 sudu besar.
1 sudu garam
2 sudu makan gula halus
250ml air
* Boleh jugak letak sebiji telur.
3. Panaskan marjerin
4. Masukkan tepung ke dalam mangkuk besar. Masukkan garam
5. Masukkan juga gula halus.
6. Masukkan rempah kari.
7. Hancurkan kiub bilis & letak dalam adunan.
8. Gaul bagi sebati.
9. Buatkan lubang tengah. Curahkan marjerin yang telah dicairkan.
10. Gaul lagi sampai jadi serbuk roti.
11. Kemudian masukkan santan & air. Ikut sukatan, santan & air ni memang cukup-cukup untuk 1 kg tepung.
12. Uli sehingga doh tak lekat di tangan.
13. Sediakan acuan kuih siput. Ambil secubit doh.
14. Gentelkan ke atas acuan.
15. Buat sampai habis.
16. Panaskan minyak. Goreng kuih siput yang telah siap digentel.
17. Masukkan daun kari.
18. Goreng dengan menggunakan api sederhana perlahan sampai bertukar warna keperangan. Agak-agak dah ringan boleh di angkat. Masa ni kacau sentiasa agar kuih siput masak sekata.
19. Bila dah garing & toskan.
Mingguan Wanita : Biasalah kalau nak buat ambil masa. Tapi bila dah makan, sekejap saja. Ralit bila mengunyah.
Kudap untuk anak-anak, snek laksa kering ini sesuai bagi pada anak-anak yang suka makan jajan. Jadi mak-mak boleh ganti makanan ini untuk anak-anak yang suka makan jajan yang kurang berkhasiat.Jom godek resepi yang dikongsikan oleh Puan Siti Aminah Rahman ini…
Snek untuk anak. Min memang tak pernah belikan jajan dan dilarang keras ade jajan kat rumah.
Jadi mama pun kena la buat snek sendiri. Haritu min ade tengok member fb buat snek ni untuk anaknya juga.
Dan ni kali ke 2 min buatkan untuk anak. Memang sedap, krapp krupp kraap sekejap aje Rania habiskan.
Ini resepinya…
Bahan utama:
Laksa kering.
Digoreng sehingga warna keemasan.
Nota:
Minyak kena betul betul panas ye. Angkat dan toskan.
Bahan Perasa:
Serbuk kari.
Sedikit garam.
Serbuk masala.
Secubit lada hitam hancur.(Min tumbuk sendiri).
Sesudu Chia Seed yang di blend kering.
Cara buat:
Campur semua bahan perasa ni, dan boleh tabur kat laksa yang kite goreng tadi. Siapp.
Sedap tau, mama pun tumpang sekaki lah. Tak tahan tengok kak rania krapp kruppp sengsorang.
Haaa, senang je nak buat kan. Sila lah cuba dan sila SHARE ok. Esok esok nak buat tak adalah tercari cari resepinya.
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Black hadiahkan kereta mewah idaman isteri. “Kadang-kadang kita terlalu mencari yang sempurna, sampai terlupa untuk hargai yang selalu ada di sisi” Inilah ungkapan penuh...