Senang je rupanya nak buat sendiri Mango Cheesecake ni. Tak payah dibakar, letak dalam peti sejuk dan boleh terus dimakan. Bahan-bahan pun tak banyak dan sedia ada di rumah. Mak-mak yang nak buat cheesecake ni bolehlah cuba resipi yang dikongsikan oleh Mohamad Irman Khairruddin ini.
“Bila tiada pasangan terpaksa la buat sendiri ‘Mango Cheesecake’ ala bujang terlajak (no bake). Resepi ada dibawah dan hasilnya tadaaaa.”
Mango Cheesecake(no bake) letak dalam peti sejuk
Bahan-Bahan (BASE)
70 gram butter (cairkan)
30 ketul biskut (tak kisah jenama apa janji biskut tawar)
*Hancurkan biskut dan masukkan butter (dicairkan) dan gaul serta letak ke dalam loyang.
Bahan-Bahan (BAHAGIAN TENGAH):
250 gram cream cheese
200 ml whipped cream
80 gram gula
1 1/2 sudu makan gelatin
Perahan lemon ikut Kita
1 biji Mangga yang diblend (tapiskan) bahagikan 2 bekas
Ads
Cara Membuat:
1.Campurkan cream cheese,gula,perahan lemon dan mango puree pukul hingga kembang.
2.Mangkuk lain pukul whipped cream, gula (ikut nak letak atau tak), perahan lemon dan campur gelatin yang dicairkan atau serbuk agar-agar pukul hingga kembang.
3.Campur kedua-dua step 1 & 2 secara kaup balik secara sebati masukkan kedalam loyang.
Mango Puree (Topping)
Mango yang blend tadi
1 1/2 sudu mkn Gelatin/ serbuk agar (bersama air panas sehingga menjadi likat dan larut.)
*Kalau nak sedap lagi tambah lemon atau parutkan kulit lemon sikit kedalamnya.
Ads
Info Ekstra!
Whipping cream dia dairy kalau whipped cream dia non diary.
Guna gelatin atau serbuk agar-agar.
Nak keluarkan kek dari loyang tanpa calar-calar, alas baking paper dalam loyang tu, lebihkan dia..tarik perlahan-perlahan masa nak bawa keluar.
Letak pada chiller bahagian bawah peti sejuk.
Saya guna loyang yang boleh bukak tepi dan bawah. Saiz saya tak pastu sebab pakai amik je beli.
MW: Mudahnya nak buat ‘Mango Cheesecake’, bahan-bahan tak banyak dan takde oven pun tak jadi masalah sebab tak perlu dibakar. Simpan je dalam peti sejuk dah boleh makan.
Roti bakar, sedapnya kalau makan masa panas-panas. Nak-nak bila diletakkan mentega atau jem. Tapi, kadang-kadang ikut mood juga bila nak bakar roti ni. Paling mudah letak jem terus.
Ada masa time roti bakar atau biasa ‘tak laku’ boleh expired ia pose cantik kat dapur itu. Nak buang sayang, jadi mak-mak buatlah puding roti daripada selamat ke dalam tong sampah. Membazir pula.
Kali ini, Rain Fizrain berkongsi roti bakar ala kopitiam. Maklumlah sekarang ini asyik duduk rumah, teringin pula nak makan roti ala kopitiam.
Tak payah fikir nak bakar dalam oven, guna saja pemanggang ajaib yang biasanya mesti ada dalam setiap rumah mak-mak. Ini pun dah menjadi roti bakar ala kopitiam.
“Roti bakar ala kopitiam versi diubahsuai guna pemanggang ajaib sebab kat rumah tak ada oven. Lepas ini, mesti tak sempat nak expired roti kat rumah. Cara nak buat pun senang sangat. Bila bagi jiran, dia minta buatkan lagi, sedap katanya!”
Cara Membuat:
1. Boleh guna mana-mana roti pun, tapi lagi sedap roti gardenia.
2. Jangan lupa, buangkan bahagian kerak tepi roti itu.
3. Kemudian, sapukan kaya pada kedua belah roti. Saya guna kaya brand yoes sebab sedap dan tak berketul. Brand lain pun boleh.
4. Lepas itu, hiris butter. Pastikan butter itu keras yang disimpan di dalam peti ais.
5. Letakkan hirisan itu pada kedua-dua belah.
6. Bolehlah bakar dalam pemanggang ajaib atau kuali nonstick. Kalau nak guna oven pun boleh dengan suhu 180’ selsius.
7. Dah siap. Nak garing atau tidak, ikut selera masing-masing. Masa panas, abutter dia meleleh, memang mantap!
Mingguan Wanita : nanti boleh buat kat rumah untuk sarapan atau minum petang pun best.
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Hujung minggu merupakan waktu terbaik mak-mak boleh luangkan masa susun atur dan uruskan barang dalam peti ais di rumah. Sebenarnya ada cara tertentu yang boleh dipraktikkan dalam pengurusan peti ais ini demi memastikan ia kekal bersih dan nampak kemas. Perkongsian tips pengurusan peti ais ini merupakan cara yang dipraktikkan oleh Dr Hani Mynis dirumah beliau. Namun tidak salah mak-mak turut mencuba cara ini dirumah sendiri.
Berikut antara perkongsian beliau sebagai panduan;
#kemasrumahwithhani : Pengurusan Peti Ais
“Seminggu sekali hani akan luangkan sikit masa untuk kemas peti ais. Selalunya hari Khamis lah sebab nak kena check apa lagi bahan mentah yang masih ada dalam peti ais untuk plan minggu depan punya menu pulak.”
Tips Peti Ais Nampak Kemas Dan Bersih:
Boleh pasang lapik dekat setiap shelf. Sekarang dah trend orang pasang glass wallpaper kan? Cantik-cantik semua. Hani dari 3, 4 tahun dulu memang setia pakai placemats dari mr. diy je. Hani prefer pakai placemats sebab senang nak tanggalkan placemats untuk pergi cuci kalau placemats tu kotor (tak payah keluarkan tray ). Lagi pulak hani suka tukar-tukar style kejap corak bunga-bunga kejap corak lain.
Apa pun, tips hani kalau nak pakai placemats, pilih yang transparent bukan yang legap sebab yang legap menghalang cahaya dari tembus hingga ke shelf paling bawah. Kalau gelap sangat peti ais tu kang tak nampak pulak isi harta karun dekat shelf bawah-bawah dan area belakang.
Pilih satu atau dua warna tema bekas yang nak disimpan dalam peti ais.
Untuk setiap container, jika ada, pilih bekas bertapak empat segi dari berbentuk bulat. Jimat ruang dan lebih kemas (dari segi visual).
Buat pengkhususan setiap shelf untuk letak apa. Optional: labelkan (guna masking tape pun ok).
Detail label pengkhususan setiap shelf ada dalam caption gambar sebagai rujukan.
Happy Organising
Hani lebih suka bekas bertapak empat segi dari bulat sebab nampak lebih kemas.
Hani pilih seragamkan bekas semua berwarna hijau.
Guna placemats transparent supaya cahaya boleh sampai ke bawah
?Shelf Pertama (Paste) :
Untuk letak pes (contohnya pes bawang merah, cili kering, bawang putih dan bawang putih + halia) letak di shelf paling atas, senang nak ambil sebab ni barang dalam peti ais yang selalu keluar masuk. So letak paling atas senang nak ambil.
?Shelf Kedua (Today) :
Ni bahagian untuk letak protein yang akan dimasak untuk “hari ini”. Sebelum keluar pergi kerja pagi-pagi atau sebelum tidur, protein akan diturunkan dari bahagian freezer ke bahagian chiller dan hani letak kat sini.
?Shelf Kedua (Leftover) :
Ni bahagian untuk letak lebihan makanan. Simpan dalam bekas bertutup dan bekas microwave-able atau tahan panas kukusan. Sebab nak panaskan nanti senang. Seeloknya kalau simpan lauk tu kat bahagian chiller, kena makan lauk tu dalam masa tiga hari. Kalau agak-agak nak simpan lama nak makan balik minggu depan ke, letak kat bahagian freezer.
Kalau hani teringat, akan tulis tarikh lauk guna pelekat je, kalau tak hani just check semula dengan jadual menu mingguan hani bila hani masak lauk tu.
?Shelf Ketiga (Dry Foods) :
Ni bahagian untuk letak makanan kering macam hani simpan ikan bilis, asam keping, belacan, asam jawa. Barang-barang ni sebenarnya boleh je letak luar atau dalam peti ais, takde masalah.
?Shelf Keempat (Vegetables) :
Untuk letak sayur yang guna kan teknik rendaman dan daun-daun (kari, limau, kunyit, kesum dan lain-lain)
?Vegetables Drawer :
Tempat letak sayur-sayur yang dimasukkn dalam ziplock bag. Pastikan sayur dalam ziplock bag tak dihimpap dengan sayur lebih berat atau besar.
BAHAGIAN PINTU PETI AIS:
? Shelf pertama : kawasan paling tak sejuk dalam peti ais. Selalu hani kosongkan takpun hani letak masker homemade.
? Shelf kedua : letak pes-pes lauk (pes tomyam, pes asam rebus) dan cili jeruk.
? Shelf ketiga : Air minuman
? Shelf keempat (condiments) : untuk letak botol sos dan kicap dan juga susu pekat manis
PENGURUSAN PEI AIS YANG BETUL UNTUK BAHAN-BAHAN:
1. SOS
(Sos cili sos tomato, kicap, sos tiram, sos lada hitam dan mayonaise yang sudah dibuka).Ada yang suka simpan dekat luar tapi cara yang sebetulnya ialah kena simpan dalam peti ais. Kalau perasan, label pada botol-botol sos dan kicap ada tertulis “refrigerate after opening”.
Ini untuk mengelakkan pertumbuhan kulat kat sekeliling mulut botol dan penutup botol. So nak simpan kat mana? Kat bahagian pintu peti ais.
2. SUSU
Ok next susu? Untuk susu dalam tin tak kisah pekat atau cair boleh disimpan dalam peti ais dibahagian pintu peti. Sebelum simpan kena transfer dulu dari bekas tin asal ke dalam bekas bertutup (plastik or kaca). Elakkan simpn dengan tin-tin sekali dalam peti ais, sebab kita tahu dalam peti keadaannya lembap dengan oksigen boleh mengalakkan pengaratan pada tin. For safety reason, tu belum lagi kalau terambil terpegang mulut tin tu, tajam ada yang berdarah kang.
Susu segar/ susu kotak simpan kat bahagian dalam, jangan simpan dekat bahagian pintu. Bahagian pintu suhu nya paling tak stabil, berubah ubah bila kita buka tutup pintu peti ais tu. Perubahan suhu yang kerap boleh sebabkan susu cepat rosak.
3.TELUR
Cara menyimpan telur dengan betul
Ada dua cara:
1. Simpan Di Luar Peti Ais
Lebih elok simpan dalam bekas asal telur disebabkan dua sebab satu: ada tarikh best before dicetak pada bekas telur, kedua: telur diletakkan di dalam bekas di dalam posisi optimum dimana telur kuning dia berada ditengah, memanjangkan tempoh kesegaran telur (sekurang-kurangnya sebelum best before date).
Jangan dibasuh, disebabkan dikulit telur ada satu lapisan perlindungan untuk menghalang bakteria masuk dalam telur dan percepatkan proses telur rosak.
Simpan ditempat terlindung dari cahaya matahari dan suhu yang consistent bukan sekejap panas sekejap sejuk.
2. Simpan Dalam Peti Ais (Chiller)
Jangan disimpan di bahagian pintu peti ais. Seeloknya hendaklah disimpan di bahagian dalam peti (bahagian shelf) sebab pintu peti ais kawasan yang paling mempunyai suhu yang tak tetap (kerap berubah suhu bila kita buka dan tutup pintu peti). Perubahan suhu yang ketara boleh menyebabkan telur cepat rosak.
Kalau disimpan bahagian dalam peti, simpan dalam bekas telur (atau any bekas yang muat) yang kedap udara bertutup rapat untuk elakkan cross contimination telur yang kotor (sebab telur jangan dibasuh for same reason as above) dengan makanan lain dalam peti ais.
Jangan dibasuh telur, nak masak baru basuh.
4.UBAT-UBATAN
Ramai yang suka letak ubat dalam peti lagi-lagi bahagian pintu peti ais,kan? Ubat tak perlu disimpan dalam peti ais ya. Apatah lagi di bahagian pintu peti ais. Kalau kita simpan kat pintu, kita bukan tambah tempoh best-use dia, kita cepat rosakkan dia lagi ada.
Ubat-ubat cecair sangat sensitif dengan haba, kelembapan, dan cahaya matahari. Kita pun tahu dalam peti ais tu kawasannya lembap. Lagipun dekat botol ubat ada label “keep in dry and cool place” bukan cool peti sejuk ye. Memadai dalam kabinet yang jauh dari cahaya matahari dan agak dingin.
So nak simpan kat mana, simpan je dalam kabinet/pantry. Ubat dah buka atau belum simpan je dalam pntry. Ubat yang dah dibuka pun ada expired date dia. So penting nya bila bukak cap ubat tu terus label kat penutup ubat tu bila kita dah bukak ubat tu. Detail Pengurusan kabinet ubat hani nanti hani update.
Dulu hani pernah share pengurusan pantri kan? Boleh baca disini:
Memandangkan Perintah Kawal Pergerakan semakin ketat, jadi kita di rumah kenalah bijak memilih menu untuk memasak. Jadi bagi meminimumkan kita berkunjung ke kedai atau pasaraya tak salah kita memasak sendiri roti di rumah.
Jom cuba resipi memasak roti yang dikongsikan oleh Datin Fadzilah atau lebih mesra dengan panggilan Tok Mak yang juga pemilik akaun Facebook Fadzilah Zilah yang cukup mudah.
RESIPI ROTI PUTIH
Bahan-Bahan:
350gm tepung roti
150gm tepung gandum
300ml air
11gm yis
2 sudu besar gula
2 sudu besar butter
1 sudu kecil garam
2 sudu besar susu tepung
Cara Memasak menggunakan Breadmaker:
1.Masukkan air,tepung,yis, butter, garamm gula dan susu tepung
2. Kemudian masukkan mangkuk pengadun set fungsi nombor 1
3. Masakkan roti lebih kurang 2 jam 45 minit
P/S: Jika hendak letakkan kismis atau bijan setelah breadmaker menguli 10 minit boleh masukan kan.
Inilah masanya anda menunjukkan skil memasak kepada ahli keluarga tersayang. Selamat mencuba!
Suami terpaksa 'mengemis' nak puaskan nafsu, dah merayu masih tak dapat. Dalam kehidupan berumah tangga, kebahagiaan dan keharmonian bukan sahaja bergantung kepada aspek kewangan, komunikasi, dan tanggungjawab harian, tetapi juga kepada keperluan batin pasangan.