Ramai yang suka kuih semperit sebab ia cantik berbunga, rangup berlemak, namun cair dalam mulut. Namun ramai juga yang ‘frust’ bila payah nak tekan dalam acuan sebab keras dan semperitnya jadi mudah hancur.

Puan Are-u Juliania ada kongsikan resipi dan tip nak buat kuih semperit yang sedap, rangup dan cantik ni.

“Samperit coklat, hitam itu menawan.Acuan samperit pecah 15.Yang penting doh tepung jangan keras sangat untuk mudah tekan, lepas dah tekan biarkan dalam 15 minit kena angin dulu pastu baru bakar”

Bahan-Bahan:

1ketul butter
1cawan gula icing
1biji kuning telur
2 sudu kecil esen vanila
1sk coklat emulco
1/2cawan serbuk coklat
1cawan tepung kastard
1cawan tepung jagung
1cawan tepung gandum

Cara Membuat:

Adun sebati semua bahan, kalau lembik ejas tambah tepung jagung dan gandum sikit-sikit. Selamat mencuba!

IKLAN

Info Ekstra!

  • Bakar 25 min suhu 150 api atas bawah.

Baca Lagi Di Sini:

Semperit Susu 3 Bahan Paling SENANG, Sukatan Cawan Kacau Guna Senduk!

“Rempeyek Ekspres” Guna Kulit Popia, Janji Ada Kacang & Ikan Bilis

MW: Jadi mak-mak yang baru nak belajar buat kuih atau biskut raya, boleh cuba resipi semperit mudah ikut tip yang dikongsikan.Selamat Mencuba.

Sumber:Are-u Juliania