Tali pusat

Kalau baru jadi mak ayah, mesti rasa agak risau nak uruskan tali pusat anak yang baru lahir. Tambah kalau tali pusat tu belum kering lagilah takut-takut. Yang ada anak 2-3 orang pun kadang-kadang kekok sebab perasaan awal-awal pegang bayi ni rasanya lain macam.

Paling seram bila mandikan bayi, risau tengok tali pusat yang bergerak-gerak. Lepas itu, teragak-agak nak bubuh apa di pusat bayi.

Hah, jangan sampai salah gaya ya sebab bukan tali pusat bayi saja sensitif kulit anak pun sama. Salah produk, anak yang merana! Jadi mak ayah kena cedok ilmu untuk elak daripada berlaku jangkitan pada tali pusat anak.

Untuk membuka mata mak ayah di luar sana, baca pengalaman ibu muda, Puan Rose Naz ini…

Uruskan Anak Mandi Dan Jaga Tali Pusat

Assalamualaikum semua…

Hari ni saya nak share sikit berkenaan dengan penggunaan sabun, barut, bedak powder dan minyak pada baby yang baru lahir.

Ibu-ibu sekelian.. sesetengah baby ni kulit diorang amat-amatlah sensitif tau. Masa baby baru lahir mmg baby akan ada kesan merah seperti ruam dan juga lebam. Itu mmg normal… tapi penggunaan sabun perlu dielakkan dulu sebab ruam-ruam tu akan jadi lebih banyak.

IKLAN

Setengah baby tu kulit tak sensitif tak pe, tapi kalau dah mula pakai sabun dan ruam makin banyak naik jadi hentikanlah dulu sebab kebarangkalian terjadinya septic spot tu adalah tinggi.

Jadi tak perlulah ghairah sangat nak guna sabun masa awal-awal ya. Ramai dah saya tengok ghairah sangat nak mandikan baby pakai sabun. Sabar dulu sampai tali pusat tu tanggal. Haaa… lepas tu gunalah sabun sampai kering sebotol.

Barut Baby

Satu lagi pasal barut baby, tolonglah selagi tak tanggal tali pusat tu tak payahlah ghairah nak barut baby tu sebab darah dan nanah akan melekat, pada kain barut tu. Bayangkan masa kita nak buka barut, pusat yang melekat kat kain tu ikut sekali masa kita buka. Boleh tercabut tau tak….!!

Saya bercakap melalui pengalaman sebab ramai ibu muda sekarang ni tak ada pengalaman dan lebih suka ikut cakap orang, satu lagi bila dah berbarut tu tentulah akan berkuap dan berpeluh kat kawasan pusat baby tu. Rasa-rasa akan jadi apa??

Malaysia ni panas….. maka Infectionlah jawabnya.. kena pula kalau baby ada jaundice? Tak ke susah tu.

Tak perlu risau pasal masuk angin ke apa.. baby masuk angin ni pasal masalah penyusuan je bukan pasal tak berbarut ke apa.. kalau nak berbarut tunggulah smpai tali pusat tu tanggal pastu barutlah puas-puas sampai esok pun tak apa.

Satu lagi, baby baru lahir ni tak perlu nak tempek bedak powder kat badan ya sbb bahan dalam powder tu sndiri ada kandungan seperti mica, paraben dan lain-lain yang mana bole menyebabkan infeksi jangkitan pada kulit di sebabkan oleh kesan contaminate dan intolerance pada produk tertentu. Tunggulah lepas baby sebulan dan imun dia dah kuat skit pastu tempeklah sampai putih.

Minyak telon juga tak semua brand dan teksturenya tu sesuai untuk baby, ada kesan contaminated juga. Pendek kata kulit baby ni sensitif, so hati-hati memilih produk yang sesuai ya.

Nak Guna Produk Boleh Tapi…

So sebelum nak guna apa-apa produk kat baby tu tunggula lepas 16 hari or sebulan ya. Setiap baby ni tak sama so ikut pada ketahanan masing-masing.

Selalunya lepas berhenti je pengunaan sabun untuk beberapa hari kulit baby dah pun pulih.

Pusat pun kering cepat..

Kat bawah ni saya share gambar baby kesan-kesan daripada penggunaan sabun, powder dan minyak telon.

Nota:

Septic spot ni bole berjangkit kat ibu juga ya.