Puding laici, resipi yang mengimbau kembali pada zaman muda belia. Kalau mak buat memang sedap sangat. Kiranya kalau letak laici tu, dah mewah sangatlah. Nak letak buah lain pun boleh juga, ikut citarasa.

Masih ada lagi ke yang mengimbau zaman 90 an. Puding laici yang mudah untuk dibuat. Tak perlu nak pakai banyak layer. Cukup dengan yang ini saja.

Antara perkongsian daripada Mr Ali tentang cara nak buat puding laici yang mana resipi dari maknya. Terus ingat zaman muda-muda dulu.

Puding Laici by Mak Mr Ali

Resipi ini sangat mudah, guna satu layer saja dan boleh buat dalam kuantiti yang banyak.

Bahan-bahan:
12 gram agar – agar tali.
6 cawan air (1 cawan air : 250ml)
1 tin laici
1 tin susu cair
1 cawan gula
3 biji telur gred B
2 sudu makan tepung kastard + dibancuh dengan 3 sudu makan air
1 sudu kecil essen vanila
1 sudu kecil garam

( 1 adunan dapat loyang petak 9 inci atau petak 8 inci.

Cara Membuat:
1. Basuh dulu agar-agar tali dan dalam periuk letakkan 6 cawan air + 12 gram agar – agar tali. Biarkan dalam 5-6 minit atau sampai mendidih, kacau2 perlahan, api pasang perlahan.

2. Selepas itu masukkan 1 cawan gula. Biarkan gula larut dulu sambil kacau-kacau.

3. Apabila sudah larut masukkan air sahaja dari 1 tin air laici tadi. Jangan masukkan buah laici lagi. Kacau sebati.

4. Sementara itu pecahkan 3 biji telur, kacau sebati dan masukkan bersama sama 1 tin susu cair.

5. Masukkan 1 sudu kecil esen vanila + 1 sudu kecil garam. Kacau biar sebati. Ketepikan
6. dalam bekas yang lain, masukkan 2 sudu makan tepung kastard dan bancuh bersama- sama 3 sudu makan air. Kacau sebati & masukkan ke dalam telur yang dah dikacau dengan susu cair tadi

7. Kacau sebati dan masukkan ke dalam air agar-agar.

Ads

8. Kacau perlahan-lahan selama 6-8 minit pada api yang perlahan

9. Apabila mendidih, masukkan buah laici tadi kacau dalam 10 saat dan tutup api.

10. Masukkan ke dalam acuan / loyang

11. Jangan terus masukkan dalam peti, biarkan diluar dulu selama 40 minit baru masukkan dalam peti & sejukkan selama 3 jam .

12. Bila dah sejuk, bolehlah nikmati.

Selamat mencuba.

Mingguan Wanita : Memang sedap makan sejuk-sejuk.

Sumber: Muhammad Ali
https://www.facebook.com/buku.gadaffi

Selamat mencuba!
1. Bahan – Bahan

Ads

2. Bila agar2 tali dan air mendidih

3. baru masukkan gula. Kacau biar larut

4. Masukkan air dalam tin air laici. Air saja tau. Buah jangan masukkan lagi

5. Kuning tu telur yg dah dikacau sebati dan masukkan susu cair

6. Masukkan essen vanila + garam

7. Kacau sebati dan ketepikan

8. Dalam bekas yg lain, masukkan tepung kastard dan bancuh bersama2 dengan 3 sudu makan air

9. Maka jadinya macam ni

Ads

10. Masukkan ke dalam telur yg dh dikacau sebati dengan susu cair tadi

11. Kacau sebati

12. Masukan dalam air agar2 laici tadi

13. Kacau perlahan

14. Sampai mendidih

15. Dah mendidih masukan laici. Kacau sebati dalam 10 saat terus off api

16. Masukkan dalam loyang atau acuan

17. Biarkan suhu bilik/ biarkan diluar selama 40 minit baru sejukkan dalam peti selama 3 jam

18. Dah siap. Semoga resepi yg sy gude details ni memberi manfaat kepada semua. Selamat mencuba!

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita – https://www.facebook.com/mingguanwanita/
Instagram Mingguan Wanita – https://www.instagram.com/mingguanwanita/
Twitter Mingguan Wanita – https://twitter.com/MingguanWanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI