Sebab Inilah Itali TUMBANG, Kalau Rakyat Malaysia Terus Berdegil, Tunggulah Bencana Lebih Besar
Gambar masa aku melawat sisa peninggalan Colleseum sekitar Disember 2016. Gambar kecil kredit : New Straits Times

Sehingga hari ini, Wuhan tak lagi menunjukkan kes baru Covid-19. Selepas berjaya membendung penularan virus Covid-19, China memberikan bantuannya kepada Itali.

Namun, dari sehari ke sehari, Covid-19 di Itali tak menunjukkan tanda-tanda kesurutan. Lelaki ini, Fdaus Ahmad berikan enam keypoint kesukaran Itali tangani wabak.

Rakyat Malaysia, belajarlah dari Itali. Jangan biarkan FRONTLINER negara ini tumbang. ANDA perlu ambil peranan #DudukRumah. Bila keluar rumah, buat langkah keselamatan pencegahan yang diajar KKM.

Paling penting, berlaku JUJUR lah dengan doktor bila ada tanda-tanda positif, Covid-19. Pergi BUAT SARINGAN.

Itali : Tak Ada Tanda Surut, Covid-19 Meningkat Tanpa Belas Kasihan

5,476 jumlah kematian di Italy setakat 8 jam yang lepas (ketika status dimuatnaik pada 23 Mac 2020).

Tak ada tanda surut, kes baru covid 19 semakin meningkat tak bagi belas kasihan – Italy sedang dalam peperangan getir. Mereka sedang keletihan.

In case kita lupa siapa Italy, mari aku ingatkan;
Italy merupakan Juara World Cup sebanyak 4 kali.
Italy adalah pusat rujukan fesyen dari seluruh dunia.
Italy – pengeluar jentera jalan raya paling hebat di dunia seperti Ducati, Ferrari, Lamborghini dan Maserati.
Italy lah yang memulakan era Renaissance seterusnya mengubah haluan sejarah Eropah dan dunia amnya.
Italy secara literal adalah The Great Roman Empire yang pernah menerajui ketamadunan manusia hampir 1,000 tahun lamanya.

Pada era modern, sebagai salah sebuah negara maju di Eropah kita terkejut dengan situasi Covid yang tidak terkawal di Italy.

Apa yang kita dengar dan baca, kerajaan Italy lambat bertindak dan rakyat Italy degil tak ikut arahan maka sebab itu wabak merebak dengan cepat sampai tak terkawal.

Tapi takkan sebab itu saja?

Aku berborak dengan kawan aku Redza Yusoff yang pernah tinggal di Itali, fasih berbahasa Itali, faham attitude dan budaya masyarakat di sana.

Covid ibarat time bomb, final blow yang hanya melengkapkan huru hara sistem di sana.

Sebab Inilah Itali TUMBANG, Kalau Rakyat Malaysia Terus Berdegil, Tunggulah Bencana Lebih Besar
Kredit foto : selangorkini.my

 

Fahamkan Latar Sejarah Masyarakat Itali

Terdapat 6 key point tentang masyarakat Italy yang kita perlu faham.

Pertama, Masalah birokrasi yang teruk.

Italy merupakan negara maju yang paling teruk tahap birokrasinya. Kalau kita katakan Malaysia ada masalah birokrasi, maka Italy berkali ganda lebih dasyat. Untuk laksanakan sesuatu perkara, mereka tidak boleh adhoc walaupun hal tu maha penting. Contohnya, bila outbreaks start di Wuhan kerajaan Italy ambil masa yang sangat lama untuk sekat penerbangan keluar masuk. Sekatan hal ehwal kelulusan itu dan ini, sebelum semuanya in place – then stop penerbangan. Tambahan pula kes semacam ini adalah unprecedented lagi lah tak boleh order sesuka hati.

Sebab itu even since last few days, partly public transport masih terus beroperasi di sekitar Italy – keadaan semakin huru hara tapi birokrasi mesti kena ikut dulu, so tak boleh stop itu ini sampai lah everything in place – walaupun tengah dalam disaster mode.

IKLAN

Kedua, Inefficient.

Yang ini melibatkan lifestyle. Rakyat Italy ni nothing more important pada mereka bila datang masa lunch dan masa untuk family. Personal space adalah hal paling priority. Tak payah la kau nak cakap hal lain lagi penting sebab culture mereka dah dididik untuk utamakan personal space. Tengok filem Godfather, macam mana mafia mafia ni walau jahat macam mana pun, masa untuk family mesti diutamakan. Layan anak anak, makan sama sama. Meeting penting macam mana pun letak belakang dulu.

Oleh yang demikian, responsive mereka kepada emergency adalah sangat perlahan, kerana tiada emergency melainkan setelah selesai hal hal personal mereka.

Ketiga, Centralization.

Kita kena tahu pusat ketuanan ekonomi Italy ni berpusat cuma di 2 bandar, Rome dan Milan.

Selain daripada 2 bandar ni, tak ada apa sangat melainkan pusat pelancongan dan pertanian di kampung kampung. Insignificant dalam menyumbang peningkatan ekonomi keseluruhan.

Rome dan Milan ni macam engine yang jana ekonomi seluruh Italy. Segala galanya di sana. Tempat lain selain tu tak dapat nak fully self sustained.

Kepada mereka yang tinggal di tempat lain ie Florence, Venice itu merupakan kemewahan tinggalan masa Magical Era of Italian Economic sekitar tahun 1960-1980 dahulu.

Ya Italy pernah melalui zaman ekonomi emas mereka selepas tamat perang dunia ke-2. Perusahaan, automotive, heavy industries, trains, shippings. Mereka menjadi pusat tumpuan bekalan eropah.

Oleh sebab kekayaan disebar ke kebanyakan rakyat, atok nenek di kampung pun banyak duit beli tanah buat rumah besar hasil prosperity Magical Era puluhan tahun yang lalu, maka menjurus anak beranak dan cucu duduk tinggal sekali sebumbung.

Bila mereka tinggal di suburban, udara segar, makan makanan fresh sayuran dan ternakan dan healthy lifestyle, kesannya mereka ni sihat, bila sihat panjanglah umur.

Statistic dari Italy Research Department bgtau warga tua di Italy (umur lebih 65) setakat tahun 2019 adalah sebanyak 22% over all population.

Jadi perkara ini menjurus kepada point ke 4.

Keempat, Aging Society

Kita tahu Covid lebih rancak dalam badan warga tua. Mangsa paling banyak kena attack merupakan warga tua. Italy dalam hal ini kurang bernasib baik kerana kadar sakit dan kematian paling ramai dikalangan warga tua.

Bila Lombardy dan Lazio lockdown, rakyat balik kampung rumah mak ayah atok nenek. Maka selesailah Covid dapat jumpa semua orang tua tua di kampung, jadi makanan dia.

Kelima, Isolation.

Ini suatu hal yang unik. Seperti yang aku beritahu di perenggan awal, Italy merupakan negara yang penuh sejarah gilang gemilang. Mereka ada Empayar Roman, mereka melahirkan ramai filsuf pemimpin dunia, mereka melahirkan para artisan yang mencorak mata seni manusia, mereka memulakan era Renaissance, ketua agama (pope) Kristian di dunia dan segala sejarah keagamaan Kristian bermula dari kelahiran Nabi Isa juga semuanya ada di Vatican.

Berapa punya ramai para genius dan polymath yang telah Italy lahirkan sepajang dunia ini berputar?

Marco Polo, Cristopher Colombus, Dante, Michelangelo, Leonardo Da Vinci, Galileo, Machiavelli, Verdi dan Puccini. Ahhh sekadar memetik beberapa nama.

Ini belum kita kira Valentino Rossi, Paulo Rossi, Dino Zoff, Baresi, Roberto Baggio, Fabbio Cannavaro, Nesta, Buffon, Del Piero, Maldini, Pagliuca dan super legend Giuseppe Meazza.

Ok so apa kaitan sejarah hebat Italy dengan isu isolation?

Mudah.

Mereka masih ada mentaliti yang mereka merupakan bangsa yang hebat.
From the descendants of the great empire of Rome!

Oleh sebab itu mereka tak berapa peduli apa jadi di dunia luar, they couldnt care less. Tak berapa penting.

Their concern is between trieste and puglia (north and south) negara Italy sahaja.
Masalah di luar, bukan masalah kami. Lebih kurang begitu.

Dan yang terakhir, They dont work like they used to.

Italy punya welfare kepada rakyat sangat power. Insurance and healthcare benefits, labor protections, dan segala macam social protection somehow membuatkan rakyat mereka terlalu chill dan rilex. Hidup just cool. Apa jadi pun tak perlu panik, tak perlu kalut, tak perlu tergocoh, tak perlu risau sangat sebab masih ada kopi espresso yang perlu dihirup.

Memang manja.

 

Sebab Inilah Itali TUMBANG, Kalau Rakyat Malaysia Terus Berdegil, Tunggulah Bencana Lebih Besar
Kredit fot : New Straits Times

Kalau Rakyat Malaysia Terus Berdegil..

Atas semua yang semacam itu lah berlakunya apa yang dunia saksikan di Italy sekarang.
Sikap pemerintah dan rakyat mereka lah yang menjadi kayu ukur dalam menilai keberkesanan ketika menghadapi krisis.

Bukan menyalahkan tetapi mengambil pengajaran.
Setakat tulisan ini tamat, angka kematian di Malaysia akibat Covid pula sudah mencecah 14 orang dengan 212 kes baru hari ni.

Anggaran dari pihak berkuasa, terdapat 3 juta rakyat yang masih tak peduli RMO.
Ya 3 juta yang dok merayau tak semena mena berkumpul, bersembang, melepak

Tuan puan,
Di Malaysia,
nature masyarakat kita mungkin berbeza dengan Italy.
Tapi satu benda yang pasti sama,
kalau kita terus degil buat kepala tak mendengar kata,
Maka tunggu lah lagi besar bencana tiba.

Tolong dengar kata.
Aku ambil kata kata seorang netizen Italy;
We lost control of the epidemic. We died physically and mentally, we dont know what to do anymore. All solutions on earth have ended. The only solution is to the sky

P/s: Gambar masa aku melawat sisa peninggalan Colleseum sekitar Disember 2016

Baca sini : Sedarlah sikap kita yang akan tentukan nasib Covid-19 di Malaysia

Sumber/Foto : Fdaus Ahmad