Jika selalu mak-mak beli je sate, apa kata buat sendiri je di rumah. Rupanya tak susah manapun nak buat sate ni kena tahu bahan-bahan asas untuk perapan daging sate dan pastikan lidi untuk cucuk sate direndam terlebih dahulu untuk elakkannya terbakar nanti.
“Bile anak suka sate mama nye, Mama rajin buat kan. Ni kali kedua buat…sedap sangat. Tq pade yang share resepi.Ramai yang mintak resepi kite kongsi bersama”
Dada ayam potong dadu
Bahan (kisar)
Serai
Lengkuas
Kunyit hidup (takde boleh pakai serbuk kunyit)
Halia
Jintan putih (sangai dulu sampai wangi)
Jintan Manis (Disangai)
Ketumbar (Disangai)
Bawang putih
Bawang merah
1. Perap dada ayam dengan bahan kisar.
2. Masukkan gula dan garam.
3. Biarkan perapan minimum 3 jam dalam peti, lagi lama perap lagi sedap.
4. Lepas dah perap boleh la cucuk.
5. Pastikan lidi cucuk tu direndam dalam air 4 jam atau lebih untuk mengelakkan lidi terbakar masa panggang/bakar.
5. Mase panggang boleh buat minyak renjis.
Ketuk hujung serai
Minyak
Air perapan ayam
Gula 1 sudu (letak gule untuk nampak ayam tu berjus, cepat masak dan kilat.
Selamat mencuba!
Baca Lagi Di Sini: Resipi Jilat Jari Ayam Perap Mayo, Digoreng Boleh Dibakar Lagi Sedap!
MW: Sedapnya bakar sate sendiri di rumah. Boleh buat sendiri je nanti untuk anak-anak makan. Tak susah mana pun ikut resipi dan tip yang dikongsikan ini.
Sumber: Eiza Ax