‘Sambil Makan Tak Sedar Air Mata Mengalir..’ Ramadan Kali Ini Ashraf Muslim

Setiap orang ada cerita Ramadan kali ini yang berbeza. Kerana, tahun new normal ini rakyat Malaysia perlu duduk rumah sepanjang menjalani ibadah berpuasa. Yang sihat duduk di rumah, yang yang terkesan sakit Covid-19, duduk di wad isolasi Covid-19.

Pelakon Ashraf Muslim yang disahkan positif Covid-19, sejak 12 April lalu masih lagi menjalani rutin kuarantin di wad hospital. Sehingga menjelang 1 Ramadan, masih lagi dirawat di situ.

Suasananya tentu berbeza. Tidak sama seperti orang lain yang dapat berkumpul, bertarawih di rumah bersama anak-anak dan isteri, malah bangun pagi untuk menunaikan ibadah sahur bersama-sama.

Kata Ashraf, Ramadan kali ini adalah malam paling bersejarah dalam hidupnya. Tarawihnya di dalam wad hospital. Kerinduannya pada keluarga buatkan hatinya menangis hiba.

Ramadan Kali Ini.. Ashraf Muslim

Kongsi Ashraf sebelum 1 Ramadan lalu,

Ramadan kali ini.

Malam ini.. adalah malam paling bersejarah dalam hidup AM. Pertama Solat terawikh berjemaah di Wad Pesakit Covid dan kedua dapat surprise video dari mama dan ibu nih… Ni lah nak cerita sikit. Lepas solat terawikh kul 10.30 malam tadi.. AM nk makan malam yerlah tengah laparlah kan sebba tak makan petang td.

IKLAN

So.. tengah makan nih tangan kiri pun capai handpone nak tengok message. So bila buka jer dapat video nih.. Allahuakbar.. sambil makan nih, AM tak sedar air mata dah mengalir.. Aduhai.. sedih aaarr.. tak baiklah buat macam ni.. dah lah ayah kat wad.

Makan pun tak habis terus basuh tangan… waaa! Mama ibu dan anak-anak.. Sabar yer.. tunggu ayah sikit lagi.. insyaAllah bila semua dah selesai ayah balik k.. love and miss all of u!. @ashrafslegacy

View this post on Instagram

Malam ini.. adalah malam paling bersejarah dalam hidup AM. Pertama Solat terawikh berjemaah di Wad Pesakit Covid dan kedua dapat surprise video dr mama dan ibu nih… Ni lah nak cerita skit. Lepas solat terawikh kul 10.30 mlm td.. AM nk makan malam yerlah tgh laparlah kn sbb tak mkn ptg td. So.. tgh makan nih tangan kiri pun capai handpone nak tgk message. So bila buka jer dpat video nih.. Allahuakbar.. sambil makan nih, AM tak sedar air mata dah mengalir.. Aduhai.. sedih aaarr.. tak baiklah buat mcm ni.. dah lah ayah kat wad. Makan pun tak habis terus basuh tgn… waaa 😭! Mama ibu dan anak-anak..Sabar yer.. tunggu ayah skit lagi.. insyAllah bila semua dah selesai ayah balik k.. love and miss all of u! . . @ashrafslegacy

A post shared by Ashraf Muslim (@ashrafmuslim) on

Hadis Nabi Mengenai Ujian Allah

Dalam statusnya yang lain pula, Ashraf sempat berkongsi tentang hadis nabi mengenai ujian Allah dan wabak.

“Khususnya dengan wabak yang kita lalui sekarang iaitu virus COVID-19.

Sayyidina Anas berkata Rasullullah saw bersabda “Sesungguhnya besar ganjaran itu bergantung kepada besarnya ujian. Apabila Allah swt mencintai sesuatu kaum maka DIA akan menguji mereka. Sesiapa yang redha atas ujian itu maka baginya keredhaan Allah swt sementara sesiapa yang marah atas ujian itu maka baginya kemurkaan Allah SWT.” (Tirmizi)

Ujian perpisahan sementara ini sesungguhnya begitu menguji siapa pun ketika ini. Mereka yang berpeluang berkumpul dengan ahli keluarga, nikmatilah momen new normal ini dengan penuh kesyukuran.

Kerana nikmat #SyukurBersama ini tak selalu kita peroleh. Sebenarnya tuhan sedang memperlihatkan rahmat dan kasih sayangnya.

Teruslah patuh dengan saranan kerajaan duduk di rumah, dan semoga Malaysia menang dalam perjuangan yang cukup menguji ini.

MW : Mendoakan agar Ashraf Muslim segera sembuh dan bebas daripada Covid-19. Dan dapat bertemu kembali dengan ahli keluarga menikmati ibadah berpuasa bersama-sama.

Baca sini : ‘Seorang demi seorang meninggalkan aku di sini’ Sebak luahan Ashraf Muslim

Sumber/Foto : Ashraf Muslim