Sambal Kicap Boleh Tahan Sampai 2-3 Bulan, Ini Resipi Stail Johor

Share

Kalau anda ke Johor, makan pisang goreng ‘wajib’ cicah dengan sambal kicap. Macam-macam makanan boleh dicicah dengan sambal kicap. Selain pisang goreng, sambal kicap menjadi ‘kawan baik’ untuk hidangan seperti sukun goreng, tempe goreng malah dimakan bersama bihun sup, soto dan juga ikan bakar.

Bahan-bahannya pun ringkas sahaja dan senang hendak buat. Sambal kicap stail Johor memang antara resipi sambal kicap yang paling padu. Nak buat sendiri? Jom cuba resipi perkongsian saudari Ani Zam ini. 2-3 bulan dalam peti sejuk pun masih elok.

Sambal Kicap Boleh Tahan Sampai 2-3 Bulan

RESIPI SAMBAL KICAP 

BAHAN-BAHAN:

20 biji cili padi hijau
5 ulas bawang putih
1 sudu makan gula pasir
1/2 cawan kicap
(terpulang kicap apa, empunya resipi guna kicap jalen manis )

Ini Resipi Stail Johor

CARA MEMASAK:

1. Goreng cili padi dan bawang putih menggunakan sedikit minyak, angkat kemudian masukkan ke dalam lesung batu.

2.Masukkan sekali gula. Tumbuk lumat dan masukkan pula kicap ke dalam lesung batu. Golek-golekkan anak lesung agar sebati.

3. Sambal kicap Johor paling ringkas dan sedap siap disediakan.

INFO:

*Sambal Kicap ini boleh buat banyak untuk stok dan simpan di dalam peti ais. Bila nak guna tinggal ambil saja.

*Sesuai dimakan bersama sup, soto, pisang goreng, sukun goreng, keledek goreng dan macam-macam lagi.

*Tip agar sambal kicap boleh tahan 2 hingga 3 bulan bila letak di dalam peti ais ialah jangan sesekali menambah air, hanya gunakan kicap sahaja.

*Guna sudu yang kering apabila mengambil sambal tersebut .

*Petua orang tua dulu-dulu, bila masak sambal kicap, tidak perlu buang tangkai cili api  untuk mengelakkan dari sakit perut.

Kredit resipi & foto: Ani Zam

Baca artikel lain di sini: Sambal Tempe Basah, Makan Dengan Nasi Panas, Ratah Pun Sedap

SAMBAL BELACAN Sedap Warna Menarik, Belacan & Asam Jawa Jangan Kedekut!

Sambal Tempoyak Daun Kayu Versi Simple, Sedap Masak Pekat & Pedas!

 

 

 

Published by
Has