Penggemar sambal bolehlah cuba sambal ayam penyet ini. Mudah nak dibuat dan rasanya tak pedas sangat.
Boleh cuba cara buat resipi sambal ayam penyet ngosek yang dikongsi oleh Afy AL Habibi ini.
“Akhirnya, resepi sambal yang ditunggu-tunggu sudah muncul. Ada nampak kelainan dalam gambar cikgu hari ini?
“Cikgu guna resepi sama memenuhi permintaan jualan yang tinggi tahun lepas. Tak tinggal satu bahan rahsia pun. Rasanya tak pernah mengecewakan.
“Secukup rasa. Pedas sederhana, manis masin masam sebati dalam kuali cermin muka adik Ben. ‘Ngosek’ sungguh.
“Kalau suka resepi cikgu jangan lupa like dan komen banyak-banyak.
Semoga bermanfaat buat semua.”
Sediakan Bahan Berikut Untuk Digoreng Seketika;
– 20 batang cili merah
– segenggam cili padi merah dan hijau
*atau kurangkan kuantiti untuk sedikit rasa pedas*
– 1/4 bawang holland
– 2 biji bawang merah saiz bola ping pong
– 4 ulas bawang putih
– 2 biji tomato kecil
– semangkuk kecil ikan bilis
– 1 sudu kecil udang kering
– secubit belacan
Artikel berkaitan:
Ayam Penyet Berempah Cara Mudah, Serbuk Serdak Itu Yang Buat Sedap
1-Cikgu goreng asing cili dan bahan lain
2-Semua bahan yang sudah siap digoreng disejukkan seketika lalu dimasukkan ke dalam tabung pengisar. Tambah sedikit air untuk melumatkan bahan.
*simpan segenggam ikan bilis untuk ditabur dalam sambal selepas ini.
3-Panaskan minyak gorengan tadi. Masukkan bahan kisar. Kacau sesekali.
4-Masukkan baki ikan bilis tadi. Biarkan sambal masak dalam api perlahan.
5-Perasakan bahan dengan gula perang dan garam bukit secukup rasa. Cikgu tambah secubit dua perencah Hilal. Boleh beli di Tesco.
6-Cikgu keluarkan sedikit minyak sambal yang telah pecah minyak.
7-Tutup api selepas semua rasa bersatu.
Menarik kan?
Selamat mencuba.
Sumber/ Foto: Afy AL Habibi