Senang je rupanya nak buat kuih tradisi Cakar Ayam ni, hanya perlukan tiga bahan iaitu keledek, gula dan minyak untuk menggoreng. Cakar Ayam ni sangat rangup dan manis rasanya, biasanya dijadikan kudapan snek untuk minum petang.Jika selalu mak-mak beli, apa kata kali ini cuba buat sendiri.Malah boleh juga dijadikan pendapatan sampingan. Sebab ramai juga yang memilih kuih ini untuk dijadikan oleh-oleh istimewa ketika kenduri kahwin mahupun majlis-majlis tertentu.

Berikut merupakan perkongsian resipi oleh Are Peace sebagai rujukan.

Bahan-Bahan:

2 Cawan Ubi Keledek Putih (parut/sagat kasar)
4 Sudu Besar Gula Pasir
Minyak untuk menggoreng

Rupanya Senang Je Buat Kuih Cakar Ayam, Hanya Perlu 3 Bahan & Confirm Menjadi Ikut Cara Ini

Cara Membuat:

1. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali.
2.Masukan gula pasir ke dalam minyak panas tersebut dan kacau sehingga gula cair dan menjadi keperangan.
3.Masukan ubi keledek yang telah di parut tadi, goreng sampai keperangan (kacau jangan berhenti ye masa ni).

Ads

Rupanya Senang Je Buat Kuih Cakar Ayam, Hanya Perlu 3 Bahan & Confirm Menjadi Ikut Cara Ini
4.Angkat dan tos kan mnyak.Masa panas-panas tu terus bentukkan supaya menjadi bulat.Masuk dalam acuan dan tekan dengan sudu,(saya guna botol yang di potong menjadi bentuk gelang, boleh rujuk gambar).

Rupanya Senang Je Buat Kuih Cakar Ayam, Hanya Perlu 3 Bahan & Confirm Menjadi Ikut Cara Ini

Ads

 

Info Ekstra!

Masukkan Gula Pasir, BUKAN air gula kedalam minyak panas.
Jangan tunggu sampai keledek tu keras ye.. sebab dia memang tak akan keras masa goreng tu.Bila dah sejuk nanti dia akan jadi rangup sendiri.

Ads

Rupanya Senang Je Buat Kuih Cakar Ayam, Hanya Perlu 3 Bahan & Confirm Menjadi Ikut Cara Ini

Rupanya Senang Je Buat Kuih Cakar Ayam, Hanya Perlu 3 Bahan & Confirm Menjadi Ikut Cara Ini

Selamat Mencuba.

Sumber: Are Peace

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI