
Isi Kandungan
ToggleRoti Peanut Butter ini cukup ringkas tetapi inilah menu petang yang paling sesuai kalau mak-mak nak pikat selera anak-anak.
Kelebihan resepi yang dikongsi Puan Alia Syakila ini mestilah pada rasa peanut yang diebatikan dengan marjerin, confirm lemak-lemak manis di tekak.
Bahan-bahan:
Roti
Peanut Butter
Marjerin
Cara Buat Roti Peanut Butter
Roti tu saya goreng guna marjerin ya pakai kuali pan. Bila marjerin dah panas masuk kan roti terbalik-balikkan.
Agak-agak garing angkat.

Saya tekap pakai tupperware sahaja. Saiz kecil sahaja , mak-mak boleh rujuk gambar.
Cara ada dalam gambar sekali ya, ini buat dengan kasih sayang, bubuh inti apa pun tak apa.
Janji boleh ngap!
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Sambal Bilis Kekal RANGUP Sampai Seminggu, Jangan Guna Bawang Merah!

Isi Kandungan
ToggleSambal bilis rangup dan pedas memang sedap dinikmati dengan nasi putih atau bubur, serta telur dadar. Namun walaupun resipi ni simple je dan bahan-bahan yang digunakan pun tak banyak, sambal bilis mudah lemau dan tak rangup. Rupanya tip untuk pastikan sambal bilis kekal rangup sampai seminggu, jangan guna bawang merah!
Boleh cuba cara dan resipi yang dikongsikan oleh Nurulnabila Zaidi ini sebagai rujukan.
Resepi sambal bilis rangup paling senang cara saya. Ikan bilis akan rangup sampai seminggu, rahsia dia jangan pakai bawang merah. Kalau nak pakai juga kena tumis sampai betul-betul garing okay.
Bahan-Bahan:
Ikan Bilis
Bawang Putih
Cili api merah+hijau
Garam
Ajinomoto
Asam keping
Cara Membuat:
1. Tumbuk cili padi dan bawang putih. Kalau rajin tumbuk lumatlah kalau tak rajin kasar.
2. Panaskan minyak masak dan goreng ikan bilis sehingga garing.
3. Tumiskan bawang putih sampai garing kemudian masukkan cili api.
4. Pastikan betul-betul garing, tumis sampai cili masak.
5. Masukkan garam + aji + asam keping.
6. Dah masak masuk ikan bilis dan siap.
Selamat Mencuba!
Baca Lagi Di Sini:
Resipi Telur Dadar ‘Crispy’ Kena Masukkan Cuka Dan Air, Barulah Macam Kedai Tomyam
Cantas POKOK CILI Sewaktu Tinggi Sejengkal, Pucuk Baru Naik Merimbun Berbuah Banyak!
Mingguan Wanita: Nak pastikan sambal bilis kekal rangup sampai seminggu, rupanya jangan guna bawang merah, boleh cuba tip ini nanti.
Sumber : Nurulnabila Zaidi
Mingguan Wanita boleh diikuti di :
Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita

FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
Telegram Bangkit Wanita: https://t.me/bangkitwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Tip Pilih Tepung Beras, Rupanya Setiap Jenis Ada Kegunaan Masing-masing

Rupanya setiap jenis tepung beras yang ada dekat pasaraya itu tak sama kegunaannya. Ada yang cuma sesuai buat kuih muih, atau cuma untuk buat bihun semata. Jadi, sebelum beli mak-mak kenalah tahu cara betul pilih tepung beras ikut kegunaan.
Ini lah yang dikongsikan oleh Wani Rashid.
Naifnyaaaa Wani.
Selama ni kan Wani main beli jek tepung beras. Asal kat plastik tu namanya tepung beras, terus rembat gi bayar kat kaunter. Patut la kuih kuih haku semuanya tak bagi kerjasama. Ada yang penyek, lembik, menyembah bumi, terlajak kempis. Macam macam lagi lah. Wonderpet betul.
Rupa rupanya setiap jenis tu ada kegunaan masing masing.
Ah jommm baca kegunaan setiap tepung beras kat caption setiap gambar yang Wani dah list untuk korang.
Kesimpulannya, bilangan gajah menentukan jenis kuih yang korang boleh bikin. Tak boleh semberono. Kalau tidak, siap sedia lah dengan perisai tudung periuk untuk tepis serangan kecaman dan kutukan bertubi-tubi.
Tip Pilih Tepung Beras
Pertama : Yang first sekali ni tepung beras cap teratai. Tepung beras jenis ni sesuai la kalau korang nak buat rempeyek atau apam. Kandungan tepung beras ni dah dicampur dengan tepung jagung tau.
Kedua : Ok next cap satu gajah. Yang ni pulak sangat sesuai untuk buat adunan menggoreng macam adunan goreng pisang, keledek, cempedak atau adunan gorengan ikan, sotong, ketam. Jenis ni pun dah dicampur dengan tepung jagung.
Sebab tu la sesuai untuk buat kudapan ringan macam rempeyek, kuih rose, kulit pai tee, tumpi kacang hijau atau dhall. Rangup gitu.
Ketiga : Yang cap dua gajah ni kegunaan dia pun sama jek macam cap tiga gajah.

Keempat : Kalau nak buat kuih-kuih tradisional macam kuih lapis, kuih koci, apam dan jenis kuih lain boleh la guna tepung beras cap tiga gajah. Nanti korang akan dapat tekstur kuih yang lembut plus berkilat macam letak cermin gitu.
Kelima : Yang last ni pulak cap lima gajah. Sesuai untuk buat laksa, pelbagai jenis mee dan bihun. Kandungan tepung beras ni lebih padat tau.
Sumber/Foto : Wani Rashid
Makluman : Artikel ini diterbitkan dengan keizinan daripada penulis asal.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cucur Badak Arwah Abah Kenangan Mengusik Jiwa, Anak Penjual Kuih Kongsi Petua

Isi Kandungan
ToggleCucur Badak merupakan salah satu kuih tradisional melayu yang tak ramai boleh buat dengan sedap!. Kadangkala, kuih-kuih tradisonal begini memang mampu mengimbau memori dan mempunyai kenangan tersendiri. Lebih-lebih lagi jika ia dibuat oleh insan yang tersayang, seperti mak dan ayah kita.
Sungguh, air tangan mereka memang teristimewa, bila mereka telah tiada, ia tinggal kenangan dan tak dapat lagi dibeli dimana-mana. Hanya peninggalan resipi yang diperturunkan mampu mengubat rindu di dada.
Perkongsian resipi Cucur Badak oleh Zyanne Indulgence, merupakan kenangan beliau bersama arwah abahnya yang juga pakar dalam membuat kuih ini.Lebih istimewa, menurut beliau hasil jualan kuih muih inilah yang membesarkan mereka 4 beradik.
Berikut antara perkongsiannya;
Cucur Badak Abah, Kenangan Mengusik Jiwa
Projek minggu lepas.
Bila tengok cucur badak mesti teringat arwah abah. Arwah abah memang terer. Itulah kepakaran abah. Mak & abah membesarkan kami 4 beradik dengan menjual kuih. Kami 3 beradik dah ada bahagian masing-masing.Subuh-subuh sepi abang kena golek kuih bom/onde-onde pulut dengan lenga/bijan (sebelum abang dapat kerja di PJ). Aku pulak kena gentel inti tepung bungkus, layor daun pisang. Kadang-kadang kena kupas ubi keledek. Adik pulak memang kontrak buat badan karipap & tempa karipap.
Mula-mula mak start berniaga seronoklah nak tolong. Tapi lama kelamaan mulalah rasa bosan. Orang utara kata dah cemuih. Dok tengok muka kuih tiap-tiap hari. Tapi apakan daya kenalah teruskan jugak sebab dengan duit kuih tulah mak & abah membesarkn kami adik -beradik.
Ada le jugak sekali-sekala mulut yang x de insurans ni mengomel “kenapalah kena buat semua ni. Apsallah aku x dilahirkan kaya. Macam-macam rasa tak puas hati. Kawan-kawan senang je nak apa-apa mintak je kat mak bapak diorang. Tapi aku tiap-tiap hari menghadap kuih”.
Masa tu mana reti nak bersyukur dengan apa yang kita ada. Tapi bila tengok mak & abah bersusah-payah carik duit, tido tak menentu kesian pulak tengok. Maka dengan itu aku pun teruskanlah rutin tu tanpa perlu mempersoalkn why why why…. Kita sambung nanti kisah aku anak penjual kuih ni ye.
Jom kita sambung buat cucur badak.
Petua Rebus Ubi Keledek
Petua abah kalau nak rebus ubi keledek tu, air jangan banyak. Sukatannya setengah daripada level ubi tu. Nak sedap campurkan ubi oren & kuning/putih. Kacaulah dari semasa ke semasa supaya ubi yang atas turun ke bawah. Jangan lupa masukkan garam. Nanti tawar lah badan cucur badak kome. X de rasa.
Bila air dah kering, baru masukkan gula. Yang aku buat ni ubinya lebih kurang 5 kg aku masukkan dalam 6 senduk kecik. Apa lagi lecoklah ubi tu sampai hancur.
Dah hancur baru masukkan tepung gandum. Pastikan ubi yang direbus tu tak lembik. Kalau lembik tepung kena bubuh banyak dah jadi keras kejung cucur kome. Abah kata kalau ubi yang digaul dengan tepung dah tak lekat kat tangan maknanya doh cucur kome tu dah cantiklah.

Silalah tempa cucur kome tu. Sukatilah nak buat beso mana. Kalo rajin buat comey-comey. Kalau maleh nak cepat siap tempa jelah sebeso badak. Sebiji makan dah kenyang.
Bila dah siap takkan le kome nak ngap terus. Goreng le dulu. Tips abah minyak jangan terlalu panas.
Selamat Mencuba!
Sumber: Zyanne Indulgence
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI