
Isi Kandungan
ToggleRoti Peanut Butter ini cukup ringkas tetapi inilah menu petang yang paling sesuai kalau mak-mak nak pikat selera anak-anak.
Kelebihan resepi yang dikongsi Puan Alia Syakila ini mestilah pada rasa peanut yang diebatikan dengan marjerin, confirm lemak-lemak manis di tekak.
Bahan-bahan:
Roti
Peanut Butter
Marjerin
Cara Buat Roti Peanut Butter
Roti tu saya goreng guna marjerin ya pakai kuali pan. Bila marjerin dah panas masuk kan roti terbalik-balikkan.
Agak-agak garing angkat.
Saya tekap pakai tupperware sahaja. Saiz kecil sahaja , mak-mak boleh rujuk gambar.
Cara ada dalam gambar sekali ya, ini buat dengan kasih sayang, bubuh inti apa pun tak apa.
Janji boleh ngap!
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Masak Pulut ‘Orang Malas’, Tak Perlu Rendam & Guna Santan Beku

Kalau dahulu nak masak pulut sangat renyeh. Perlu rendam dulu beras pulut, kukus, masukkan santan, kukus lagi untuk pastikan ia betul-betul masak. Barulah ia menjadi.
Sedapnya bila pulut digandingkan dengan rendang atau serunding. Ada sesetengah orang tak boleh makan pulut bimbang datang ‘angin kus-kus’ dan tak kurang yang sakit badan bila makannya.
Berbalik kepada cara masak pulut, dengan keadaan semakin moden dan semua orang nak cepat, segalanya pun boleh dilakukan . Dengan syarat, cara cepat ini sama dengan yang mak-mak kita masak dulu.
Tak kurang juga yang langsung tak berapa pandai nak mask pulut. Sampaikan ada terlebih air, pulut masih mentah dan sebagainya.
Waima, apa sekalipun, inilah cara yang paling cepat dan sesuai untuk orang malas, kata Mulia Nis dalam perkongsiannya tentang cara beliau masak pulut kuning.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Cara Mudah Masak Beras Pulut Dalam Rice Cooker, Tak Perlu Rendam, Tak Berkerak
Rahsia Tanak Pulut WANGI, LEMBUT Dan Tak Berkerak, Gunalah Air Kelapa Muda
Info Lebih Menarik DI SINI
Masak Pulut Paling Mudah & Cepat
Inilah masak cara orang malas dan paling cepat.
Tak perlu rendam pun pulut itu dan santan yang digunakan juga adalah santan beku.
Cara Memasak:
1. Cuci beras pulut.
2. Kemudian, masukkan air atas paras pulut.
3. Masukkan santan beku dan tambahkan sedikit garam serta kunyit.
4. Masukkan ke dalam pengukus dan kukus sehingga masak.
5. Kacau pulut itu biar sekata dengan santan.
6. Bila sudah masak, boleh dihidang dengan rendang.
Selamat mencuba.
Mingguan Wanita : Mudah sangat nak masaknya, cara orang malas ni. Kena cuba buat kat rumah. Makan dengan rendang, sedapnya!
Sumber: Mulia Nis
Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kuih Kalakatar SEDAP, Ikut Cara Tradisional Bakar Guna Sabut Nyok!

Mungkin mak-mak ada yang pertama kali dengar nama Kuih Kalakatar. Istimewanya kuih ini adalah kuih tradisi warisan Banjar. Cukup sedap dibakar cara tradiosional menggunakan sabut kelapa.
Nak tahu bagaimana rasanya, boleh cuba kuih tradisi warisan Banjar seperti yang dikongsikan oleh Amira Sayuti ini.
“Percubaan pertama buat kuih ni, Kuih Kalakatar.”
Terpengaruh sebab tengok Majalah 3, terus nak buat. Teringin nak rasa, sebab kat belah utara ni tak pernah ada kuih ni. Saya usaha untuk masih mengekalkan cara tradisional untk buat kuih ni, bakar guna sabut nyok.
Kuih warisan Banjar, kini dinikmati semua kaum di Malaysia.
*Saya sertakan resipi kat sini, saya pun cari dalam FB juga. Mungkin ada kawan-kawan yang ada resipi warisan turun temurun, boleh share resipinya.
Bahan-Bahan:
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
3/4 cawan gula
4 cawan air kelapa muda
*1 cawan santan pekat
Isi kelapa muda secukupnya
Sebiji telur
Garam secukup rasa.
Cara Membuatnya pun mudah saja:
1.Gaulkan tepung gandum+tepung beras dengan gula, garam dan telur. 2.Lepastu masukkan air kelapa+santan sedikit demi sedikit, gaul hingga sebati. 3.Bila dah sebati boleh tapiskan, barulah masukan isi kelapa muda.
4.Masak atas api sekejap sampai adunan ni pekat sikit, pastu boleh masukkan dalam loyang.
5.Bolehla bakar guna kaedah masing-masing. Bila permukaan kuih dah jadi golden gitu, dah boleh angkat.
Siap untuk dinikmati.
Baca Lagi Di Sini:
RPA Kongsi Resipi “Bread And Butter Pudding”, Guna Isi Kelapa Muda
Kuih ‘Beko Nyor’ Yang Original Atau Perisa Pandan, Guna Kelapa Parut Muda Lebih Sedap!
MW:Nampak menarik resipi Kuih Kalakatar ni. Bahan-bahan yang digunakan tak banyak dan nak buat pun mudah je.
Sumber: Amira Sayuti
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Wanita Ini Kongsi Cara Mudah Buang Kimia Lilin Brokoli Hanya Guna 3 Bahan!

Isi Kandungan
ToggleKhas buat mak-mak yang suka masak sayuran hijau seperti brokoli. Rupanya ada tip mudah yang dikongsikan oleh Puan Salmy Saznira untuk membersihkan lilin pada brokoli yang dibeli. Bukan apa, kadangkala sayur sayuran mahupun buah-buahan disembur dengan bahan pengawet untuk memastikannya kekal segar dan tahan lebih lama.
Berikut perkongsian oleh wanita ini sebagai panduan mak-mak;
“Dulu kakmie dan famili tak suka makan sayur brokoli ni. Tapi sejak akhir-akhir ni semakin minat pulak. Pendek kata tak leh nampak brokoli segar pasti nak angkut beli.Kalau perhati betul-betul, atas gugusan brokoli ni ada warna putih-putih kelabu kan. Semacam lilin pun ada. Cuba alirkan air, pasti air tak boleh lalu ke dalam tu.Ada perasan tak?
“Kebanyakan brokoli di tempat kita ni banyak yang diimport, nak bagi sayur segar sokmo bahan kimia bubuh situ.Tu la kakmie cuba cari jugak cara nak bersihkan racun-racun tu. Alhamdulillah jumpa dah. Rasa bersih sikit la nak makan.Caranya mudah jer. Guna semua bahan yang ada kat dapur.”
Bahan-Bahan:
Cuka (kakmie guna cuka epal)
Garam (kakmie guna garam himalaya pink)
Air bersih
Cara Membuat:
Rendamkan brokoli dalam air cuka dan garam dalam 3-5minit. Lepas tu bilas bersih. InsyaAllah.
Cuba rujuk video di bawah. Kakmie ada buat eksperimen.
– Brokoli (kiri) sebelum direndam.
– Brokoli (kanan) selepas direndam. Jelas nampak air boleh tembus masuk dalam gugusan brokoli-(Racun lilin dah hilang).
Ps : Nanti jangan lupa beritahu famili, kawan-kawan tentang tips nih deh, supaya mereka pun tahu. Sama-sama kita sihat.
Jadi buat mak-mak yang selalu memasak, pastikan cuci dahulu bersih-bersih sayur-sayuran dan buah-buahan iya, untuk kesihatan keluarga pada jangka panjang.
Semoga bermanfaat & Selamat Mencuba!
Sumber: Salmy Saznira
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI