Roti boleh dikatakan ‘benda’ wajib ada di rumah. Kadang kala tak perasan tarikh tamat tempoh dah dekat, mula lah kalut nak habiskan roti segera. Sayang kalau dibuang begitu sahaja, mak-mak boleh cuba resipi roti sardin celup tepung ini. Gerenti cepat je licin, anak-anak pun pun suka.
Berikut perkongsian resipi oleh Puan Masni Bahari sebagai rujukan;
“Hampa..roti kalau nak abih tarikh hampa jangan dok kalot nak buang na..mai akak ajaq hampa buat roti sardin celop tepung..”
Bahan-Bahan Diperlukan :
Sardin
Roti
(Bancuhan Tepung)
1 cawan Tepung beras
1 cawan Tepung jagung
1 sudu kecil Soda bikarbonat
1 sudu kecil Baking powder
sedikit Garam
Cara Membuat:
1.Bancuh kesemua bahan dengan air. Jangan pekat dan jangan terlalu cair sangat.
* Kalau buat roti celup tepung, bancuh tepung dahulu, sebab lagi lama biar lagi elok dia jadi.
2. Tumis sardin dengan cili, baru pedas sikit.
3. Sumbat dulu inti sardin baru kelim dengan kelim karipap. Sumbat isi penuh, jangan risau, kalau goreng takkan terkeluar intinya.
4.Lepas dah kelim, boleh lah celup dalam bancuhan tepung dan goreng hingga keperangan.
Siap! Selamat Mencuba!
MW: Menarik idea ni, sesuai untuk buat hidangan minum petang atau sarapan pagi. Jadi bila ada banyak roti lebih dekat rumah tu lebih-lebih dah nak tamat tempoh, boleh cuba resipi ini. Gerenti cepat habis licin, anak-anak makan.
Sumber: Masni Bahari
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Jangan Basuh KUETIAU Lama-Lama, Barulah Bila Goreng Elok Tak Kembang Melekat!
Goreng kuetiau pun ada cara dan tipnya, barulah ia elok kejadiannya tak kembang melekat. Bukan apa, kadangkala bila kita goreng kuetiau ia jadi sangat lembik, hancur dan sebagainya.
Hakikatnya, mungkin ramai yang tak tahu kuetiau ni sangat lembut dan sangat ‘sensitif’ dengan air. Jadi jangan basuh kuetiau lama-lama. Namun sangat mesra dengan minyak, jadi kena lebihkan sikit sewaktu menggoreng.
Boleh ikut tip goreng kuetiau seperti yang dikongsikan oleh Puan Yurni Emilia ini sebagai panduan.
Dah beberapa kali nampak ahli grup ni menghadapi krisis menggoreng Kuetiau.
Di sini saya nak kongsi tip asas untuk selamatkan keadaan ye.
1. Kuetiau is not friendly to water. Jadi,..
- Jangan basuh lama-lama. Bila basuh pastikan ianya ditos kering cepat-cepat.
- Basuh pakai air paip je. Bukan dengan air panas.
- Membasuh Kuetiau terpulang pada masing-masing. Ada yang basuh dulu dan ada yang tak. Saya prefer basuh untuk asingkan Kuetiau satu per satu. Tak suka yang melekat.
Kuetiau buatan 100% Muslim dan Bumiputera boleh beli di sini:
2. Bila mengoreng Kuetiau is very friendly dengan minyak . Jadi sila boh minyak lebih sikit.
3. Nak Penang style boh lah sedikit minyak bijan. Sikit je sebab minyak bijan baunya kuat.
4. Kena lebihkan bahan perisa seperti sos tiram, kicap, cili boh atau tomato/chili sauce. Remember, Kuetiau is not friendly dengan air.
5. Tambah air hanya perlu jika nak buat Char Kuetiau Banjir.
6. Kalau nak tambah telur, pastikan telur tu goreng kering sikit sebelum digaulkan/kacau dengan Kuetiau yang sedang digoreng tu.
Ok ni je lah tip. Semoga tip ini dapat mengurangkan insiden-insiden Kuetiau goreng kembang.
Semoga bermanfaat, Selamat Mencuba!
Baca Lagi Di Sini:
Tak Payah Beli Buat Je Sendiri, Kuey Teow Home Made Guna 3 Bahan!
Sos Char Kuey Teow Homemade, Bila Nak Makan Sos Dah Ready!
Resipi Mee Goreng Basah Kuah Melekit-Lekit, Perah Limau Nipis Rasa Lebih UMMMPHHH!
Mingguan Wanita: Begini caranya rupanya nak goreng kuetiau elok tak kembang. Boleh ikut tip-tip yang dikongsikan ini nanti.
Sumber: Yurni Emilia
SERTAI & DAFTAR SEKARANG KURSUS KEMAHIRAN ASAS BANGKIT WANITA:
Yuran murah dan berbaloi-baloi. Klik link di bawah ini:
Jahit Baju Kurung Pesak : https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/
Cookies Viral : https://toko.ideaktiv.com/product/cookies-viral-buat-sampai-jadi/
Kuih Frozen : https://toko.ideaktiv.com/product/aneka-kuih-frozen/
Roti & Bun : https://toko.ideaktiv.com/product/asas-bakeri/
Untuk pertanyaan hubungi : 019632875
Mingguan Wanita boleh diikuti di :
Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
Telegram Bangkit Wanita: https://t.me/bangkitwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Masak Lemak Cili Api Negeri Sembilan Tak Susah, Paling PENTING Elak Pecah Minyak!
Negeri Sembilan memang terkenal dengan masakan Masak Lemak Cili Apinya. Rasa pedas, masam, masin, manisnya kena semuanya secukup rasa. Namun walaupun simple, masih ramai yang anggap susah dah tak jadi buat masakan ni. Apatah lagi bila pecah minyak, kuah jadi berketul-ketul dan tak cantik. Sebenarnya nak buat Masak Lemak Cili Api ni ada cara dan tekniknya. Bahan-bahan yang digunakan pun kena betul dan tepat.
Boleh ikut tip yang dikongsikan Dr Khabbab Jamalludin ini. Cukup lemak, pekat, likat, pedas dan cantik warnanya.
“Saya perasan ramai yang kata masak lemak cili api Negeri Sembilan susah.”
Pada saya ia antara masakan paling mudah.
Tak perlu banyak bahan.
Tak perlu minyak atau tumisan.
Tak perlu tunggu pecah minyak.
Okay, bukan tak perlu, sebaiknya jangan pecah minyak.
Masak lemak cili api mengambil konsep bak kata orang kampung saya; “less is more”.
Bahan/elemen yang perlu ada :
1) Pedas :
Cili api, sebaiknya cili api kampung.
Cili api import boleh tapi kurang wangi.
Dan kena banyak.
2) Masin :
Garam. Lautan boleh, bukit boleh.
Ikan masin pun boleh
3) Masam :
Ikut suka mana yang ada. Asam keping boleh, bacang boleh, kulit atau daun rambai boleh, kundang boleh, daun mulberry pun ada yang pakai. Macam saya harini, sebab belimbing buluh tepi rumah tengah berbuah, itu yang saya guna.
4) Manis :
Orang Negeri Sembilan kurang suka manis sebab memang kebanyakan dah sedia manis dipandang .
Setahu saya elemen manis yang dibenarkan hanyalah serai(masakan daging atau ayam) dan santan. Gula adalah dilarang sama sekali.
5) Lemak :
Walaupun rasanya lemak, santan memiliki kandungan lemak tepu (lemak jahat yang rendah). Hal ini berubah jika santan pecah minyak.
Sebab itu pentingnya santan tak pecah minyak, selain rasa lemak berkrim ia lebih sihat.
Santan kena pekat. Disamping kerana kekuatan lemak cili api pada rasa lemaknya,seperti yang saya sebut diatas, ia memberikan rasa sedikit manis yang tak membunuh rasa elemen elemen lain.
Saya punya formula, 1kg santan untuk 1kg bahan (daging, ayam, ikan)
Tambah air kosong/masak sama banyak dengan santan.
Santan kotak boleh tak? Boleh juga.
Biasa santan kotak pekat lagi, jadi kena campurkan dengan air siap siap sebelum masuk (kacau elok elok atau blend je terus)
6) Pahit :
Ini elemen tambahan yang dapat menaikkan lagi kesedapan sak lomak cili api. Boleh ada boleh tidak, bergantung ada tidaknya bahan atau kesukaan. Peria boleh, daun maman boleh. Hari ini saya guna daun pegaga.
7) Kunyit
Ini wajib. Serbuk ke, buku ke, pada saya sama saja rasa lebih kurang cuma serbuk lagi senang simpan.
Teknik Elak Pecah Minyak
Teknik yang paling penting elak pecah minyak; api sederhana kuat, sekejap sekejap kacau. Kalau rasa api kuat sangat, perlahankan tapi tetap kena kacau. Santan kalau biar api perlahan dia pecah minyak. Kalau biar api kuat sangat atau tutup nanti dia berketul. Bila santan mendidih dan menjadi pekat, tutup api. Biasanya dalam 10-15 minit.
Jangan risau, masa mula mula tutup api nampak macam cair sikit.
Tunggu kejap lagi.
Cenggini.
Rencah bila nak masuk? Bergantung pada rencah apa. Rencah yang ambil masa lama nak masak sebaiknya direbus dengan serai kunyit dan garam dahulu. Bila dah lembut baru masukkan santan.
Ada juga yang masuk terus santan sampai masak tapi kena selalu kacau. Saya tak begitu rajin dan berkesempatan.
Kena yakin bahawa gabungan rasa rasa diatas sahaja dah cukup.
Masak lemak ni tak boleh takut takut.
Takut tak jadi lah apa lah.
Kalau dah terpecah minyak sedikit tak apa.
Rasa masih sedap insyaAllah.
Tetap hidang dengan muka yakin dan bangga.
Selamat Mencuba !
“In santan we trust”
#dapurpakbidan
Baca Lagi Di Sini: Kuah Masakan Lebih Pekat Dan Sedap Dengan Buah Keras, Ini Rahsia Lainnya
MW: Jadi buat mak-mak yang nak buat Masak Lemak Cili Api Negeri Sembilan tu, ikut tip yang dikongsikan ini, barulah jadi. Sedapnya makan dengan nasi panas-panas dan kuah ‘banjir’.
Sumber: Dr Khabbab Jamalludin
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
#TipDapur Mak-Mak Boleh Simpan Limau Kasturi Cara Ini Agar Tahan Lama, Mudah Guna & Tak Membazir!
Selalunya bila beli buah limau kasturi dalam kuantiti banyak yang telah siap dibungkus.Padahal kita nak gunakan sedikit je.Akibatnya baki limau kasturi tu terbiar serta mudah jadi busuk dan rosak. Sebenarnya ada cara mudah mak-mak boleh simpan buah limau kasturi ini agar tahan lama dan mudah digunakan nanti. Malah menjimatkan serta tak membazir!
Boleh cuba tips yang dikongsikan oleh Puan Siti Fatimah Abas sebagai panduan;
“Selalunya sekali beli buah limau kasturi ni banyak sebab dah siap berbungkus dikedai..nak gunanya cuma sebiji dua, baki tuu kalau biarkan lama dalam peti ais jadi kering atau busuk..supaya ianya tahan lama dan mudah diguna bila bila masa untuk masak atau buat air anda boleh simpannya seperti cara ni..moga bermanafaat!”
#jimatsangat
Bahan-Bahan Diperlukan:
Limau Kasturi
Penapis Air
Bekas Kiub Ais
Cawan
Sudu
Cara-Caranya:
1.Potong dua limau kasturi. Pastikan potong secara melintang, lawan urat bagi memudahkan nak perah nanti.
2.Perahkan jus limaunya, gunakan penapis kopi pun boleh.
3.Perahkan dalam cawan.
4.Sudukan ke dalam bekas kiub ais.
5.Simpankan dalam peti sejuk beku semalaman.Supaya betul-betul beku.
6.Esoknya dah boleh keluarkan dan simpan dalam bekas.Bila nak guna dah senang tinggal ambil seketul dua yang perlu untuk masak.
Info Ekstra!
- Nak guna untuk buat teh O limau pun senang.Masuk je 2, 3 ketul dalam teko.
- Nak buat sambal belacan pun mudah campurkan je seketul dua,dah siap dan jimat masa.
Menarik sungguh tips ni, memudahkan kerja malah menjimatkan belanja dapur mak-mak. Tak de lah membazir, buah limau kasturinya rosak dan terbiar busuk dalam peti sejuk. Malah paling penting bebas daripada bahan pengawet, hanya pati jus limau kasturi semulajadi semata-mata!.
Semoga bermanfaat!
Sumber: Siti Fatimah Abas
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI