Tepung pelita, kuih yang wajib orang cari pada bulan Ramadan. Sebab kalau hari-hari biasa, ia tetap dijual tapi akan lebih jadi lebih nikmat bila di makan pada bulan puasa. Betul tak?
Biasa kalau beli di kedai, tepung pelita diletakkan dalam daun pisang yang dibalut cantik. Tapi, untuk makan sendiri bersama keluarga, lebih baik buat sendiri, boleh buat banyak-banyak.
Perkongsian daripada Aisha Shukor ini, boleh mak-mak buat sendiri tepung pelita. Tak perlu bimbang, boleh guna sukatan cawan yang diberikan ini dan paling penting, tak perlu kukus pun. Gerenti jadi.
Baca Artikel menarik Lain Di Sin: Resipi Puding Kastard Dengan Kuah Koktail, Kacau Sampai Berkilat, Sedap Makan Sejuk-Sejuk
Resipi RAHSIA Gulai Ayam Kelate, Pes Kena Pecah Minyak, Bubuh Kerisik, Barulah SEDAP!
Info Lebih Menarik DI SINI
“Cara senang dan cepat. Tak perlu kukus sebab bila dah siap terus boleh makan.”
Bahan-bahan:
Tepung beras (tak kisah cap apa tapi boleh juga guna cap teratai)
Daun pandan wajib (Boleh juga titiskan pewarna hijau)
Santan
Gula
Garam
Air
Tip: Tak kisah guna cawan jenis apa, yang penting gunakan cawan yang sama untuk sukatan di atas.
Tekstur tepung pelita hanya likat, tak sama macam tepung talam atau seri muka.
7. ¾ cawan gula pasir. (Nanti letakkan gula custor pada dasar bekas untuk dapatkan rasa ‘melt’ sensasi gula. Ikut citrasa masing-masing.
MW: Guna sukatan cawan lagi senang. Selamt mencuba.
Sumber: Aisha Shukor
Bangkit Wanita Mingguan Wanita
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita