Resipi Tepung Pelita Guna Sukatan Cawan, Tak Perlu Kukus, Buat Sendiri Puas Hati!

Share

Tepung pelita, kuih yang wajib orang cari pada bulan Ramadan. Sebab kalau hari-hari biasa, ia tetap dijual tapi akan lebih jadi lebih nikmat bila di makan pada bulan puasa. Betul tak?

Biasa kalau beli di kedai, tepung pelita diletakkan dalam daun pisang yang dibalut cantik. Tapi, untuk makan sendiri bersama keluarga, lebih baik buat sendiri, boleh buat banyak-banyak.

Perkongsian daripada Aisha Shukor ini, boleh mak-mak buat sendiri tepung pelita. Tak perlu bimbang, boleh guna sukatan cawan yang diberikan ini dan paling penting, tak perlu kukus pun. Gerenti jadi.

Baca Artikel menarik Lain Di Sin: Resipi Puding Kastard Dengan Kuah Koktail, Kacau Sampai Berkilat, Sedap Makan Sejuk-Sejuk

Resipi RAHSIA Gulai Ayam Kelate, Pes Kena Pecah Minyak, Bubuh Kerisik, Barulah SEDAP!

Info Lebih Menarik DI SINI

Resipi Tepung Pelita Sukatan Cawan

“Cara senang dan cepat. Tak perlu kukus sebab bila dah siap terus boleh makan.”

  1. Tak kisah guna bekas kecil atau besar, janji rasa sedap.

  1. Bau wangi pandan dengan air gula dan rasa lemak masn tepung santan sangat memikat selera.

Bahan-bahan:

Tepung beras (tak kisah cap apa tapi boleh juga guna cap teratai)

Daun pandan wajib (Boleh juga titiskan pewarna hijau)

Santan
Gula
Garam
Air

Tip: Tak kisah guna cawan jenis apa, yang penting gunakan cawan yang sama untuk sukatan di atas.

Tekstur tepung pelita hanya likat, tak sama macam tepung talam atau seri muka.

  1. Sebekas untuk anak soleh bijak pintar.

  1. 3 helai daun pandan diblend dengan 4 cawan air. Tak perlu guna pewarna sebab warna neutral pandan dah cukup.

  1. Tapis.

  1. Masuk air pandan dalam kuali. Jangan buka api lagi. Masukkan secawan tepung beras.

7. ¾ cawan gula pasir. (Nanti letakkan gula custor pada dasar bekas untuk dapatkan rasa ‘melt’ sensasi gula. Ikut citrasa masing-masing.

  1. Buka api dan kacau.

  1. Kacau sehingga likat.

  1. Ini tekstur yang kita mahu. Tak perlu likat sangat seperti seri muka atau terlalu cair seperti bubur. Bila dah gelembung kecil, tutup api. Elakkan daripada terlebih masak.

 

  1. Pada bekas-bekas kecil, taburkan gula kastor setengah sudu. Buat lapisan nipis di bawah supaya bila letak lapisan hijau yang panas, gula akan cair. Boleh juga kisar gula menjadi halus.

  1. Tuang lapisan hijau panas-panas dan hentak sedikit untuk bagi rata.

  1. Buat lapisan putih. Santan kotak kecil dibancuh dengan 3 cawan air. (total akan jadi 4 cawan termasuk santan). Boleh guna santan segar dengan 4 cawan juga. Jangan buka api lagi.

  1. 3/4 cawan tepung beras @ bersamaan lebih kurang 4 sudu besar.

 

  1. Masukkan satu camca garam halus. Kacau sebati dan barulah buka api.

  1. Masak atas api sambil kacau sehingga likat.

  1. Teksturnya lebih kurang ini. Tidak terlalu likat atau cair. Bila ada gelembung kecil, tutup api.

  1. Curahkan di atas lapisan hijau.

  1. Biarkan selama 5 minit, barulah tutup dan simpan dalam peti ais. Nak makan terus pun boleh.

MW: Guna sukatan cawan lagi senang. Selamt mencuba.

Sumber: Aisha Shukor

 

Bangkit Wanita Mingguan Wanita

Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan

https://t.me/bangkitwanitaMW

 

 

Follow kami di :

Facebook Mingguan Wanita

Instagram Mingguan Wanita

Twitter Mingguan Wanita

 

 

#bangkitwanita

#langkahyakinlakarkejayaan

#bisnesdarirumah

#mingguanwanita

 

Published by
Nora