Biasa kita dengar biskut florentine yang memang viral setiap tahun. Bukan apa, cara nak buat sangat senang. Campur-campur bahan utama dan bakar. Cuma, kena pastikan supaya dia tidak hangit ajelah.

Kali nie kita ubah sikit kelainan bikut florentine dengan gabungan tart. Ini antara perkongsian daripada Mas Intan Masman

“Orang selalu buat cheese tart tapi saya nak buat tart nie nampak unik dan digemari. Jadi, saya gabungkan kekacang dengan tart. Alhamdulillah sedap, ranggup dan pecah di mulut. Anak-anak makan pun tak cukup.

“Untuk nampak lebih menarik, saya lorengkan coklat kat atas.

“Sejujurnya, idea nak buat nie secara tak langsung. Kebetulan pula, arwah mak saya pembuat kek raya. Saya sambung legasi arwah mak.

“Memang nampak macam unik sikit sebab tart biasa untuk cheese tart. Tapi ini kita letak kekacang lak.

Ads

Cara Membuat:

1.Ambil separuh tepung florentine dan masukkan sekali kekacang yang sudah di panggang dalam bekas tertutup.
*kekacang tu boleh ikut suka nak banyak mana.
*bekas tetutup sbb tepung florenta tidak boleh terdedah dengan udara akan menyebabkan jadi beku dan berketul-ketul.

2.Gaul rata bahan dan tepung.
3.Sudukan ke dalam tart mengikut kesesuaian tart tersebut.
4.Bakar suhu 120’c -150’c, guna api atas bawah.

Ads

Resipi Tart Florentine, Gabungan Tart Dan Florentine, Gerenti Tak Henti Makan!

Resipi Tart Florentine, Gabungan Tart Dan Florentine, Gerenti Tak Henti Makan!

 

Ads

Resipi Tart Florentine, Gabungan Tart Dan Florentine, Gerenti Tak Henti Makan!

Resipi Tart Florentine, Gabungan Tart Dan Florentine, Gerenti Tak Henti Makan!

Tip:
Kena rajin tengok sebab takut hangus.
Masa bakar dalam masa 15-20 minit.
Bakar sehingga nampak keperangan.
Angkat dan lorekan dengan coklat.

 

Selamat mencuba!

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI