Sup cendawan memang sedap dihirup panas-panas atau di cicah dengan roti bawang putih garing.Mudah je rupanya nak buat sup cendawan berkrim yang sedap di rumah. Bila buat sendiri memang puas hati malah lebih jimat dan berbaloi. Rasanya pula lebih sedap berbanding guna pes segera, guna cendawan butang dalam tin je.

Ikut resipi sup cendawan berkrim yang pernah Puan Siti Hazneza Abdul Hamid buat berniaga ini sebagai panduan;

Jika mengingatkan sup cendawan berkrim jenama Campbell yang popular maka kita bermula dari Amerika Syarikat.

Tetapi, syarikat Campbell mengambil daripada asas sos bechamel dari Perancis yang direka oleh Chef Marquis Louis de Béchamiel de Nointel. Daripada nama beliaulah yang setelah beberapa lama hilang huruf ‘i’ lalu jadi bechamel sahaja.

Chef Béchamiel pula diinspirasikan oleh tukang-tukang masak Catherine de Medicis yang membawa salsa colla (gam) dari Tuscany, Itali. Salsa colla dipanggil begitu kerana sos ini digunakan untuk ‘mengikat’/ ‘memegang’ bahan-bahan dalam satu hidangan.

Dahulu saya berniaga sup cendawan berkrim. Macam-macam bahan dan macam-macam kaedah saya cuba. Ada saya kongsi resipi dengan seorang guru dan beliau berikan komen yang membantu saya merombak lagi resipi.

Benarlah, kadang-kadang penyelesaian yang elegan itu mudah.

Bahan-Bahan:

½ tin 450 g cendawan butang
6 ulas bawang putih
2 sudu makan marjerin/mentega
2 – 3 sudu makan krim putar (cooking cream)
stok ayam (optional)
lada hitam
garam
Secawan air
Tambah Italian herbs/oregano
2 sudu teh tepung jagung
¼ cawan air

Resipi SUP CENDAWAN BERKRIM Dibuat Niaga, Mudah Guna Cendawan Butang Dalam Tin!

*Boleh guna cendawan butang segar atau campuran cendawan lain yang disukai.

**Saya elakkan mengguna cendawan shitake kerana rasanya yang terlalu kuat dan profil rasanya lebih Jepun berbanding dengan Amerika. Namun jika mahu guna cendawan shitake, tidak ada salahnya.

Cara Membuat:

1. Panaskan 2 sudu makan marjerin/mentega.

Resipi SUP CENDAWAN BERKRIM Dibuat Niaga, Mudah Guna Cendawan Butang Dalam Tin!

2. Tumis cendawan dan bawang putih.Gunakan api perlahan dan biarkan sehingga cendawan ‘meletit’/ ‘meletup’ kecil (popping).

Ads

Saya dapati dengan cara ini rasanya kurang ‘plastik’ dan lebih asli.

Resipi SUP CENDAWAN BERKRIM Dibuat Niaga, Mudah Guna Cendawan Butang Dalam Tin!

3. Sehingga keemasan begini memadai. Jika terlalu garing, warna sup akan jadi lebih gelap.

Resipi SUP CENDAWAN BERKRIM Dibuat Niaga, Mudah Guna Cendawan Butang Dalam Tin!

4. Masukkan dalam pengisar (blender).

Resipi SUP CENDAWAN BERKRIM Dibuat Niaga, Mudah Guna Cendawan Butang Dalam Tin!

5. Tambah krim putar (bukan yang manis ya!). Krim saya berketul di sini kerana saya simpan dalam tempat sejuk beku (frozen).Jika tiada krim, boleh guna susu segar, susu tepung atau susu sejat.

Resipi SUP CENDAWAN BERKRIM Dibuat Niaga, Mudah Guna Cendawan Butang Dalam Tin!

Ads

6. Tambahkan serbuk stok ayam (jika mahu), serbuk lada hitam dan garam.

Resipi SUP CENDAWAN BERKRIM Dibuat Niaga, Mudah Guna Cendawan Butang Dalam Tin!

7. Kemudian tambahkan air.

Resipi SUP CENDAWAN BERKRIM Dibuat Niaga, Mudah Guna Cendawan Butang Dalam Tin!

8. Kisar sehingga halus.

Resipi SUP CENDAWAN BERKRIM Dibuat Niaga, Mudah Guna Cendawan Butang Dalam Tin!

9. Tuang semula ke dalam kuali/periuk gorengan tadi yang masih berbekas dengan marjerin/mentega. Panaskan atas api perlahan.

Resipi SUP CENDAWAN BERKRIM Dibuat Niaga, Mudah Guna Cendawan Butang Dalam Tin!

Ads

10. Tambah Italian herbs atau oregano.

Resipi SUP CENDAWAN BERKRIM Dibuat Niaga, Mudah Guna Cendawan Butang Dalam Tin!

11. Jika mahu lebih pekat, tambah bancuhan tepung jagung dan air.

Resipi SUP CENDAWAN BERKRIM Dibuat Niaga, Mudah Guna Cendawan Butang Dalam Tin!

12. Pada saya, apabila kepekatan boleh menyalut sudip begini sudah cukup. Matikan api, sup cendawan berkrim siap!

Resipi SUP CENDAWAN BERKRIM Dibuat Niaga, Mudah Guna Cendawan Butang Dalam Tin!

Mesti Baca:Buat Sendiri Sup Cendawan Berkrim Lagi Sedap Dari Guna Instant, Jimat!
Baca Lagi Di Sini:Cara Mudah Buat ‘Garlic Spread’ Lebih Sedap Guna Air Fryer!
Artikel Menarik:Cendawan Celup Tepung Super RANGUP, Masuk Sikit Air Kapur, Goreng Garing!

Mingguan Wanita: Memang sedap sup cendawan berkrim ni cicah pula dengan roti bawang putih. Makan panas-panas musim hujan ni memang terbaik. Puas hati bila kita buat sendiri, lebih jimat dan berbaloi. Terima kasih berkongsi resipi yang pernah dibuat niaga.

Sumber: Siti Hazneza Abdul Hamid

Follow kami di Facebook , Website , Instagram, YouTube , Twitter , Telegram MW dan TikTok Mingguan Wanita untuk mendapatkan info, berita terkini serta artikel-artikel menarik.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI