
Isi Kandungan
ToggleAda masanya nak makan masakan yang ringkas je dan tak perlu banyak lauk, mak-mak boleh masak resipi simple Terung Masak Sambal Berlada ni. Memang sedap dan mudah disediakan. Cukup rasa sambal pedas, masam dan manisnya disamping kerangupan ikan bilis.
Ikut resipi yang dikongsikan oleh Qasih Jue Aisya ini.
“Terung Masak sambai Berlada” Style saya masak simple jaa..Mai hari tak berapa nak rajin 1 menu cukup. Makan pulak dengan nasi panas-panas taruh kicap kipas udang sikit, tak da lauk lain pun tak pa dah.
Bahan-Bahan:
Terung (Goreng sekejap)
Ikan Bilis (digoreng)
Asam Jawa
Garam & Gula secukupnya
*Bahan Kisar
Bawang Merah
Bawang Putih
Cili Merah
Cili Padi
Cara Membuat:
1. Tumis bahan kisar dalam kuali dan masak sehingga cili garing.
2. Kemudian masukkan sedikit asam jawa.
3. Masukkan pula garam & sedikit gula perang utk seimbangkan rasa.
4. Saya suka goreng dulu terung, sebelum masukkan dalam sambal.
5. Kemudian masukkan pula ikan bilis. Kacau rata.
6. Siap! makan dengan nasi panas-panas memang sedap.

Selamat Mencuba!
Mesti Baca:Buat Sambal Terung Asam Bakar, Tak Payah Menu Lain
Baca Lagi Di Sini:Beli Banyak Tomato, Masak SAMBAL PENYET Buat Stok Dalam Peti!
Artikel menarik:SAMBAL GEPREK Resipi Asal Jogjakarta,Tak Perlu Dimasak Hanya Letak Minyak Panas!
Mingguan Wanita: Memang mudah nak buat Terung Masak Sambal Berlada ni. Makan pula dengan nasi panas-panas, satu lauk pun dah cukup.
Sumber:Qasih Jue Aisya
Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Asam Pedas Melaka & Johor, Kuah Pekat Secukup Rasa Sedapnya!

Isi Kandungan
ToggleAsam pedas yang sedap, pastinya kuah pekat dan sedap secukup rasa masam dan pedasnya. Nak buat asam pedas yang betul-betul kaw, ada caranya.Malah, bahan aroma seperti lada hitam, daun limau purut, daun kesum atau pudina untuk dimasukkan dalam kuah juga berbeza mengikut jenis ikan.
Mak-mak penggemar asam pedas, masakan yang terkenal daripada Selatan tanah air ni, boleh lah cuba resipi yang dikongsikan oleh Nur Izaitul Fatihah Suhaimi ini.
Berikut perkongsian resipi tersebut;
“Ni resepi Asam Pedas Melaka dan Johor yang saya buat jual. Ramai yang tanya resepi. Jadi saya sertakan resepi sekali gambar asam pedas yang dah siap masak.”
Bahan-Bahan:
3 inci kunyit hidup
1/2 inci halia ( Jika siakap, mayong and pari)
3 ulas bawang putih
9 biji bawang merah kecil
1/2 inci belacan (Jika suka la)
*Blender semua di atas
3 senduk Cili kisar (Cili kering, rebus dan kisar )
Serai sebatang ( ketuk )
Asam jawa besar bola pingpong (ambil pati)
Cara Membuat:
1. Tumis serai dan yang blender sampai kekuningan.
2. Masukkan cili kisar, tumis sampai garing.
3. Masukkan air asam jawa.
4. Masukkan daun (kesum /pudina/limau purut/lada hitam) Biar sampai mendidih.
5.Masuk garam dan masukkan ikan. Kalau nak tambah terung, tomato dan bendi pun boleh. Siap. Boleh makan.
Info Ekstra;
Okay kalau ikan yang sedap

Lada hitam : pari, jenahak, siakap, merah
Limau purut : kembung, tenggiri (paling best ), merah, jenahak
Daun kesum : mayong, cencaru, pari, siakap, keli (Ikan yang kuat bau)
Pudina : semua
MW: Asam pedas yang sedap,pekat kuahnya dan secukup rasa masam serta pedasnya.Mak-mak yang nak suka asam pedas boleh cuba resipi ini.
Sumber : Nur Izaitul Fatihah Suhaimi
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Tip Kek Buah ‘Moist’, Rendam Buah Dengan Air Suam, Gaul Tepung, Gerenti Jadi!

Bagi penggemar, kek buah kukus, boleh dikatakan harganya agak mahal berbanding kek-kek yang lain. Keadaan keknya yang cantik dengan taburan buah campuran kering yang sekata dan sudah tentu cara membuatnya pun mengambil masa yang agak lama.
Tidak hairanlah, ada mak-mak yang cuba membuat resipi kek buah yang kurang menjadi sehingga campuran buah di dalamnya ada yang mendap ke bawah. Kadang-kadang pelbagai tip digunakan untuk memastikan kek buah itu sekata dan cantik, lembab dan melt. Tapi, bila lihat hasilnya tidak seperti yang digambarkan.
Sebenarnya, tip yang dikongsi oleh Azlina Ina boleh mak-mak gunakan, kalau nak buat sendiri kek buah. Ikut setiap langkah cara membuatnya. Selamat mencuba.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Resipi Puding Roti Paling Senang, Basahkan Loyang Dengan Air Dulu, Senang Dikeluarkan, Menjadi!
Resipi BATANG BURUK, Kuih Tradisi Mesti Ada Masa Raya, Sedap & Ranggup
Info Lebih Menarik DI SINI
Kek Buah Moist & Melt
“Siapa yang tak pandai buat kek buah, boleh ikut cara ini. Mesti jadi punya! Patutlah harganya agak mahal sebab nak kukusnya saha mengambil masa 4 jam, bahan yang digunakan pun premium.
1. Kek buah cantik tersusun, kalau sudah pandai cepat saja nam membuatnya.
2. Kalau nak tahu kek buah ini sedap dan moist bila buah-buahan campuran di dalamnya masih lagi rangup dan tak benyek, walaupun dikukus agak lama.
3. Bahan-bahan:
2 cawan buah campuran kering, direndan dengan air suam. Tujuannya untuk hilangkan kotoran pada buah yang berhabuk. Toskan.
4. Sementara itu, ayak dahulu:
440g tepung lebih kurg 4 cawan, asingkan ¼ cawan (40gm) gaul dengan buah yang telah ditoskan.
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil double action powder ( suka guna ini sebab kek buah akan jadi tidak berat dan moist.
1 sudu kecil serbuk buah pala
1/2 sudu kecil serbuk kayu manis ( kalau xsuke xyah la)
ok siap dah ketepikan.
5. Masukkan 150-180gm gula pasir atau 1-1 ½ cawan gula (bergantung pada citarasa. Selepas itu, masukkan 1-1 1.2 cawan gula, kalau menggunakan sukatan cawan. Panaskan kuali dan dan biarkan ia cair keperangan.
6. Bila dah keperangan, masukkan ½ cawan air panas dan dan biarkan mendidih.
7. Masukkan 250gm pure butter, boleh juga guna marjerin.
8. Selepas itu, masukkan 1/2 cawan madu. Kacau seketika dan biarkan ia suam.
9. Sementara itu, campurkan 3 biji telur gred A, 1/4 cawan gula, putar sehingga kembang. Barulah masukkan 1 sudu besar susu pekat untuk rasa lemak-lemak.
10. Jangan lupa 1 sudu besar sunquick. Kacau sebati.
11. Selepas itu, masukkan buah-buahan yang bersalut tepung dan tepung 400gm sedikit demi sedikit ke dalam gula hangus tadi. Jangan lupa masukkan juga adunan tadi. Kacau sebati dan kaupbalik saja.
12. Gunakan bekas yang bersaiz 1500sq dan boleh dapat 2 bekas.
13. Isikan juga dalam loyang seperti ini untuk penuh sukatan tadi.
14. Kukus selama 4 jam dengan api sederhana. Tutup plastik di permukaan bekas.
14.
15. Ini hasilnya yang dalam loyang.
Selamat mencuba.
MW: Guna saja step by step yang diberi ini, pasti menjadi.
Sumber: Azlina Ina Fans
Bangkit Wanita Mingguan Wanita
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Tujuh Pilihan Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
Nak maju jangan tunggu. Peluang pun datang bukan selalu apatah lagi sekarang ini kita sedang lalui kehidupan sukar berbanding dahulu. Daripada asyik termenung dan meratap pilu, elok mengorak langkah mulakan bisnes baru. Sampai bila nak tengok orang lain maju dan kita masih lagi kaku?
Tiada idea, tak ada kemahiran dan arah nak tuju? Mingguan Wanita (MW) sebagai teman setia wanita sedia membantu dan tahu apa yang anda perlu.
Terkini, selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.
Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.
Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.
Antara kursus-kursus asas yang dijangka mampu melahirkan peserta yang berkemahiran dan boleh terus dipraktik dalam perniagaan ialah:
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI. Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti.
( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )
Cookies Viral Legend. Jual cookies Paling Masyuk! Orang Malaysia meang suka makan. Cookies atau biskut tidak lagi laris hanya menjelang hari raya. Permintaan cookies memang tinggi dan belajar membuat cookies popular atau sedang trending ketika ini merupakan langkah bijak. Kursus diadakan pada dua pilihan tarikh iaitu 10 Julai dan 24 Julai 2021.
( https://toko.ideaktiv.com/product/cookies-viral-legend-jual-cookies-paling-masyuk/ )
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Tip Jimat Barang Basah, Khas Buat Yang Baru Jadi Suri Rumah

Nak beli barang basah pun kena tahu caranya, baru lah mak-mak mampu berjimat dalam sebulan. Kalau jarang masak pun tak apa, cuba dulu tip yang dikongsikan Puan Azlin Ramli ini.
Yang penting ada niat nak masak, jadi boleh penuhkan peti ais dengan lauk pauk yang perlu.
Tip Jimat Barang Basah
Pertama kali nak beritahu: Ini tips untuk BEGINNER dalam erti kata lain yang baru jd suri rumah macam aku ni. Yang dah pro atau “hek eleh, orang dah lama tau” sila skip post ni.
Ni aku dah praktis masa bulan posa hari tu. Laki aku tak suka makan lauk beli time berbuka. Nak tak nak, kena masak atau pergi menempel je buka puasa kat rumah my mom or mil. Time tu lepas habis pantang, laki sorang je kerja. Sebelum tu tak penah aware pasal bajet. Yang aku tau kalau barang kering habis, ajak laki pergi hypermarket. Lauk-lauk basah kalau datang angin nak masak aku pergi beli je apa yang rasa nak makan.
Boleh try/share jika bermanfaat.
Peringatan: tempoh nak sediakan bahan ni makan masa 2-3 jam. Ambil masa sekali dalam seminggu buat. Kena mintak tolong laki jagakan anak jap. Kalau dia tak nak tolong, kau pun tak yah bersusah payah tolong dia jimatkan duit. Time beli barang dapur tu ko habiskan je sebulan gaji dia. Baru padan muka!
1. Setkan bajet berapa seminggu yang nak guna.
Macam kami tiga orang je makan (daddy,aisy,mommy). RM50 pun dah ckup. Kalau ramai, pandai-pandai la bahagi darab sendiri. Siang daddy keje, aisy sekolah. So aku masak untuk makan malam terus. Kira aku sorang je yang makan dua kali dalam rumah tu. Lauk plak tak lebih dua jenis sekali masak. Sejenis tu untuk 2 orang makan. Macam kitaorang makan kat kedai contohnya: Order tomyam sorang makan, telur dadar 2 biji. Pastu share. Macam tulah yang aku masak. Ikut kreativiti la mix dan match tu. Contoh : kari ayam + cendawan goreng telur. Yang pasti kalau satu menu vouge, satu menu bajet. Biar balance. Ni tak termasuk kos tiba-tiba tetamu datang or nak bawa lauk pergi rumah parents ke apa. Ni betul-betul bajet unutk famili kecil kita.
2. Beli lauk untuk seminggu terus.
Tadi bajet rm50 kan. So beli tak lebih rm50 tadi. Ingat ye TAK LEBIH. Kurang tak apa. Dalam rm50 tadi tu dapat la ayam sekor, udang 1/2 kg, sotong 1/2 kg pastu barang sampingan macam bunga kobis 1/4 ketul, carrot sebatang, lada, serai, tomato dan rencah-rencah. ELAKKAN pergi kedai lagi dalam minggu tu.
3. Balik rumah, cuci bahan-bahan tadi dan asingkan.
Contoh ayam: Bahagian dada tu asingkan isi dan tulang. Isi boleh goreng celup tepung/masak black pepper. Tulang boleh buat paprik atau buat sup. Isi ayam yang lain bahagi 2 pulak. Boleh goreng/kari atau apa saja lah. So ayam dah dapat 4 bahagian.
Udang pun sama. Asing ikut saiz/kesegaran kulit bahagi 3. Sotong bahagi 2. So kat sini dah dapat 9 bahagian kan. Pandai-pandai lah nak mix and matchkan untuk makan seminggu tu. Jarang-jarang selit la match tu dengan telur dadar, ikan kering atau ikan sardin.

4. Bahan-bahan tadi make sure cuci betul-betul dan masukkan lam plastik/bekas.
So bila nak masak, kita hanya ambik part yang kita nak guna jela. Jimat masa untuk defrost. Boleh siram dan terus masak. Kalau yg kerja, balik keje penat-penat tak perlu masa lama-lama kat dapur tu.
Aku pakai plastik kecil-kecil je. Nak guna bekas pun boleh tapi aku jenis kena benda seragam. Kalau warna merah, harus merah semuanya. Sakit mata tengok kaler tak sama. Nanti lah aku menabung beli freezer mate Tupperware.
Ni untuk barang basah sahaja. Barang-barang kering hari tu penah baca ada orang share beli in bulk untuk sebulan terus. So, aku baru praktikkan untuk bulan ni. Kalau menjadi, nanti boleh share kemudian.
Haaa… apa lagi, mak-mak boleh lah cari stok bahan basah dan ikut cara ini pula. Tengok hasilnya macam mana, jimat ke tidak. Yang penting, istiqomah!
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI