
Isi Kandungan
ToggleSekarang tengah musim buah belimbing buluh, macam-macam boleh buat dengan buah belimbing ni. Selain dibuat sambal hitam, jus minuman, halwa manis, buah belimbing juga boleh dibuat sambal mudah. Menariknya Sambal Belimbing ni hanya guna 3 bahan je, tapi cukup membuka selera dengan rasa masam,manis, lemak dan pedasnya.
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Niq Ain ini;
Dah lama cari, akhirnya terbuat lah Sambal Belimbing ni. Kalau lauk macam ni, awak semua berape pinggan hadap? Resepi senang senang, kalau payah semua tak nak amik kan.
Bahan-Bahan:
Ikan Selayang
Cili Padi
Belimbing Buluh
Cara Membuat:
1. Rebus ikan selayang, masin sedikit.
2. Asingkan tulang dan tumbuk isi ikan tersebut.
3. Kemudian masukkan pula cili padi.
4. Akhir sekali, masukkan belimbing buluh. Saya letak akhir sekali belimbing sebab takut terpercik.
5. Kemudian, saya hiris lagi belimbing gaul dalam tu lagi.
Sekian sambal senang. Selamat Mencuba!
Baca Lagi Di Sini:
Resipi Air Belimbing Buluh SEDAP, Campur Serbuk Kulit Limau Kering!
Halwa Belimbing Masam Manis, Makan Begitu Saja Atau Masukkan Dalam Masakan
MW: Memang senang resipi Sambal Belimbing Buluh ni. Secukup rasa lemak, manis, masam dan pedas. Memang membuka selera walaupun makan dengan nasi putih je. Jadi kalau ada pokok buah belimbing buluh ni di rumah, daripada terbiar je elok buat sambal mudah ikut resipi yang dikongsikan ini.
Sumber: Niq Ain
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Masak Lemak Cili Api Pucuk Ubi Kayu Bersama Jantung Pisang, Paling ‘Terangkat’ Bila Makan Dengan Ikan Masin

Isi Kandungan
ToggleMasak lemak cili api antara menu lauk yang disukai ramai terutama bagi mereka yang gemarkan masakan pedas. Bahan-bahan yang diperlukan pun tidak banyak dan sangat ringkas. Antara bahan asas sering yang digunakan ialah pucuk ubi kayu.
Selain pucuk ubi, tambah ‘kick’ kalau dimasukkan sekali dengan jantung pisang. Masak lemak cili api sedap dimakan bersama nasi panas apatahlagi jika digandingkan dengan ikan masin.
Cara hendak buatnya pun mudah sahaja. Berikut dikongsikan cara-cara membuat masak lemak cili api bersama jantung pisang.
Masak Lemak Cili Api Pucuk Ubi Kayu Bersama Jantung Pisang
Bahan-bahan:
Jantung pisang
Pucuk ubi kayu
Cili padi (ditumbuk)
Kunyit hidup (ditumbuk)
Ikan bilis
Asam keping
1 ½ biji kelapa parut (perah dan ambil pati santan sahaja)
Garam
Paling ‘Terangkat’ Bila Makan Dengan Ikan Masin
Cara memasak:
1. Masukkan santan, ikan bilis, cili padi, kunyit hidup ke dalam kuali. Masak sehingga mendidih
2. Masukkan jantung pisang dan biarkan sehingga lembut.
3. Kemudian masukkan pucuk ibu kayu dan kacau selama beberapa minit.
4. Perasakan dengan garam secukupnya. Siap untuk dihidang.
Resipi ini sangat sesuai dimakan bersama ikan goreng atau ikan masin. Untuk pemilihan jantung pisang, supaya lebih sedap, gunakan jantung daripada pisang nipah. Rasanya tidak pahit dan tidak kelat.
Kredit foto dan Resipi: SuiSan AliezSha
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Biskut Mazola ‘Lagend’ Guna Peanut Butter, Paling Mudah Dan Melting

Kalau masa raya, biskut mazola inilah yang dicari oleh tetamu. Sedap dan melting bila masuk mulut. Itu kalau membuatnya kena caranya.
Bukan emua orang boleh buat biskut mazola lagend ni. Tak tahu teknik, boleh jadi keras dan tak sedap. Sebolehnya, kalau nak makan, bila masuk mulut terus berderai. Barulah nikmat bila makannya.
Biasanya, kalau berderai itu, ada yang gunakan hanya kacang tumbuk sebagai bahan utama. Malah, mak-mak nak kena tumbuk atau mesin kacang itu sehingga betul-betul lumat, barulah menjadi.
Kali ini, Azlina Ina Fans berkongsi resipi biskut mazola sama dengan asalnya, sedap dan melting. Kalau biasa kita gunakan kacang tumbuk tapi sekarang tak perlu, hanya guna peanut butter sahaja. Itu sudah cukup dan rasnya sama seperti ori.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Resipi Tepung Pelita Guna Sukatan Cawan, Tak Perlu Kukus, Buat Sendiri Puas Hati!
Resipi Walnut Almond Paling Senang, Biskut ‘Kayangan’ Tak Perlu Bakar, Mixer, Sedap Sangat!
Info Lebih Menarik DI SINI
Biskut Mazola Paling Mudah
“Kalau rasa malas nak tumbuk atau kisar kacang, boleh cuba cara senang, Cuma gaul sahaja. Sebiji sama dengan ori.
Cara Membuatnya:
1. Rasa sama seperti biskut mazola yang ori.
2. Susun cantik-cantik dalam bekas.
3. Bahan-bahan:
Sukatan cawan (Tak kisah cawan jenis apa, asalkan sukat pakai cawan yang sama.
160 gm ladies choice peanut butter
1 cawan gula halus (ikut citarasa)
1/2 cawan susu tepung biasa
3/4 cawan minyak masak biasa
1 cawan tepung jagung
3 cawan tepung gandum
4. Campurkan semua bahan kecuali minyak
5. Ini hasil campuran tadi.
6. Masukkan peanut butter tadi, gaulkan bersama semua bahan tadi.
7. Kemudian, tambahkan minyak sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh.
8. Doh dah cantik.
9. Bentukkan bulat-bulat dan sapukan kuning telur di atasnya.
10. Letakkan kacang yang dibelah dua di atasnya.
11. Bakar pada suku 170 darjah selsius selama 25 minit.
12. Siap dan sejukkan. Barulah masukkan ke dalam bekas.
MW: Cara paling mudah, tak perlu nak tumbuk kacang bagai, guna peanut butter saja. Rasa pun sebiji sama seperti ori.
Sumber: Azlina Ina Fans
Bangkit Wanita Mingguan Wanita
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Tujuh Pilihan Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
Nak maju jangan tunggu. Peluang pun datang bukan selalu apatah lagi sekarang ini kita sedang lalui kehidupan sukar berbanding dahulu. Daripada asyik termenung dan meratap pilu, elok mengorak langkah mulakan bisnes baru. Sampai bila nak tengok orang lain maju dan kita masih lagi kaku?
Tiada idea, tak ada kemahiran dan arah nak tuju? Mingguan Wanita (MW) sebagai teman setia wanita sedia membantu dan tahu apa yang anda perlu.
Terkini, selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.
Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.
Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.
Antara kursus-kursus asas yang dijangka mampu melahirkan peserta yang berkemahiran dan boleh terus dipraktik dalam perniagaan ialah:
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI. Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti.
( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )
Cookies Viral Legend. Jual cookies Paling Masyuk! Orang Malaysia meang suka makan. Cookies atau biskut tidak lagi laris hanya menjelang hari raya. Permintaan cookies memang tinggi dan belajar membuat cookies popular atau sedang trending ketika ini merupakan langkah bijak. Kursus diadakan pada dua pilihan tarikh iaitu 10 Julai dan 24 Julai 2021.
( https://toko.ideaktiv.com/product/cookies-viral-legend-jual-cookies-paling-masyuk/ )
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Buat Sendiri Sos Tomato Di Rumah, Tiada Bahan Pengawet, Jimat & Dijamin Sihat!

Sos tomato, salah satu bahan masakan yang memang ada pada setiap rumah. Ia pelengkap pada satu-satu masakan tertentu. Rasanya tidaklah pedas dan sedikit masak. Kalau anak-anak memang suka rasa sebegitu.
Nak buat sos tomato ini rupanya tidaklah sesukar mana pun. Mungkin bagi sesetengah mak yang mementingkan pengambilan makana yang sihat untuk anak dan keluarga, bolehlah membuat sendiri di rumah.
Sdah tentulah bila buat sendiri sos tomato di rumah, bebas bahan pengawet dan rasanya tetap sama seperti beli di pasaran. Inilah yang dikongsikan oleh Dr Maryam Aziz untuk resipi sos tomato. Boleh cuba buat di rumah.
Baca Artikel Menarik lain Di Sini: Buat Sendiri JERUK IKAN MASIN Tenggiri Makan Tanpa Waswas, Dijamin Halal & Bersih!
Buat Sendiri Kuah Rojak, Bubuh Tepung Jagung Baru Pekat, Sedap & Padu!
Info Lebih Menarik DI SINI
Sos Tomato Buat Sendiri
Resipi sos tomato senang sangat buat sendiri
Saya memang rasa bersalah sangat kalau bagi anak anak makan makanan yang penuh dengan additive – perisa, pewarna, pengawet dan macam macam lagi bahan lain untuk menjadikan makanan sedap atau stabil untuk dijual di kedai dalam tempoh masa lama bertahun-tahun.
Sos tomato adalah antara bahan yang banyak sangat food additives. Jadi, ini pilihan mudah untuk buat sos tomato sendiri di rumah.
Bahan-bahan:
2kg tomato segar
Minyak zaitun
Garam
Gula kabung
Basil
Cuka putih
Tepung jagung (kalau nak pekat)
Cara-caranya:
1. Beli tomato yang dah ranum, lembik sedikit pun ok.
2. Rebus dalam 5 minit sampai kulitnya mengelupas
4. Rebus mendidih.
5. Lalukan bawah air sejuk dan buang kulitnya.
6. Blend tomato sehingga hancur. Kemudian masukkan gula kabung, separuh bulatan.
7. Letak dalam 2 sudu olive oil
8. Masukkan sedikit basil.
9. Secubit garam dan tambah dalam 3-4 sudu besar cuka. Masakkan atas api sambil kacau selama 30 minit sehingga jadi separuh dari isi padu asal. Kalau masih rasa cair boleh tambah sesudu tepung jagung. Rasa dan adjust bagi cukup masin manis.
10. Separuh yang sudah masak akan bekukan untuk dijadikan perencah masakan. Separuh lagi dalam bekas kecil untuk dihabiskan dalam tempoh 1-2 minggu (letak dalam fridge)
Mingguan Wanita : Mudah sangat buat sendiri kat rumah. Jimat dan sihat.
Sumber: Dr Maryam Aziz
Bangkit Wanita Mingguan Wanita
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI