Menu sarapan pagi untuk anak-anak biasanya yang mudah dan ringkas. Paling penting cepat disediakan. Nak memancing selera anak-anak untuk makan terutama sarapan pagi, mama ‘terpaksalah’ kreatif ketika menyediakan makanan.
Berikut dikongsikan resipi mudah sarapan untuk anak-anak, bagi menggalakkan mereka untuk sarapan pagi. Menu-menu ini juga sesuai untuk dijadikan bekalan ke sekolah. Sangat senang resipi yang dikongsikan Afzal Sukasuki ini. Semua menu ini dimasak menggunakan air fryer.
PAI CARBONARA
BAHAN-BAHAN:
Roti paratha (boleh guna Royale Paratha Fatihah)
Bawang holland | dipotong dadu
400gm daging cincang | dicuci bersih
1 tin sos carbonara
1 biji kuning telur (untuk disapu atas roti)
Sayur campur (optional)
CARA-CARA:
1. Goreng daging cincang terlebih dahulu sehingga kering. Angkat dan dibiarkan sejuk seketika. Tumis bawang holland. Masukkan daging cincang yang siap digoreng tadi.
2. Kemudian masukkan sayur campur (optional). Masukkan sos carbonara. Masak sehingga mendidih sebelum diangkat dan dibiarkan sejuk seketika.
3. Potong roti paratha kepada 2 bahagian. Letak bahan-bahan carbonara tadi sebagai inti ke dalam doh roti paratha.
4. Boleh kelim tepi roti paratha tadi menggunakan garfu. Sapu kuning telur pada atas doh carbonara.
5. Masukkan ke dalam air fyer selama 15 minit pada suhu 180°C. Dah siap, boleh dihidang kepada anak-anak.
ROTI SOSEJ COMEL
BAHAN-BAHAN:
Roti paratha (boleh guna Royale Paratha Fatihah)
Sosej ayam
Kuning telur
CARA-CARA:
1. Potong roti paratha kepada 12 bahagian kecil seperti pizza. Potong sosej menjadi 3 bahagian.
2. Gulung sosej tersebut dengan potongan-potongan kecil roti paratha tadi. Sapu setiap gulungan sosej dengan kuning telur.
3. Masak di dalam air friyer pada suhu 180°C selama 5 minit. Siap dan boleh dihidang kepada anak-anak.
PIZZARIA
BAHAN-BAHAN:
Roti paratha (saya guna Royale Paratha Fatihah)
Sos bolognaisse
Beacon ayam/daging
Lada benggala/nenas
Keju mozarella
CARA-CARA:
1. Biarkan roti paratha lembut pada suhu bilik. Sapu rata sos bolognaise.
2. Susun beacon ayam/daging. Tabur lada benggala/nenas. Tabur keju Mozarella.
3. Bakar di dalam air fryer pada suhu 180°C selama 15 minit. Siap.
SOSEJ WRAP WITH MEAT/CHICKEN BEACON
BAHAN-BAHAN:
Roti paratha
Daun salad
Beacon ayam/daging
Mayonis
Sos cili/tomato
Sosej ayam
CARA-CARA:
1. Masak doh di dalam air fryer selama 10 minit pada suhu 180°C.
2. Susun salad, beacon dan sosej di atas roti paratha tadi.
3. Letak sos dan mayonnaise.
4. Siap dan boleh dihidang kepada anak-anak.
* Selain roti paratha original, mama boleh juga guna roti paratha garlic.
Kredit resipi: Afzal Sukasuki
Baca artikel lain di sini: Resipi Ayam Bakar Guna Air Fryer, Punyalah Sedap, Licin Sampai Tinggal Tulang
Resipi Mudah Cendawan Inoki Guna Air Fryer, Anak-Anak Suka Makan Macam Ni