Sambal hitam, hidangan yang boleh bangkit selesa bila tak rasa tak ‘lalu’ nak makan. Kalau rajin masak banyak banyak dan buat stok kat rumah. Tak perlu lauk lain pun, cukup dengan telur atau ayam goreng dah cukup.
Maklum sahaja, sekarang ini masih lagi musim belimbing buluh. Jadi, daripada buang dan membazir tak tahu nak buat apa. Apa kata buat sambal hitam belimbimbing buluh yang memang cukup popular sekarang ini.
Bukan setakat viral tapi kalau masak sambal hitam, boleh bertambah-tambah nasi. Gabungan padu dengan ayam goreng pun dah cukup. Mak-mak tak perlu pening kepala kalau dah masak sambal hitam. Tak ada lauk lain pun dah boleh ‘jalan’ dengan hidangan ini.
Perkongsian daripada Aisha Shukor dengan resipi paling mudah sambal hitam belimbing buluh, boleh mak-mak cuba di rumah. Tak adalah remeh dan senang sangat. Kalau rajin, buat banyak-banyak untuk stok kat rumah.
“Saya masak cara saya dan ikut selera kita. Nanti kalau bulan puasa bolehlah buat stok, naikkan selera bila makan dengan nasi panas ‘lawan’ ayam goreng yang direnjis kicap.
1. Ini belimbing buluh. Buang tampuk dan sangai saja atas pan. Janganletak air sebab belimbing ini akan jadi lembik dan keluar airnya sendiri.
2. Bila dah mula lembik, lenyek-lenyekkan dan sangai sampai hitam.
3. Bila dah kelihatan hitam dan kering. Tutup api.
Ads
4. Kisar cili + bawang merah + bawang besar + sedikit bawang putih. Nak pedas lebiknan cili dan ikan bilis. Ikut tekak sendiri.
5. Kisar dan letak sedikit air saja. Bila kisar, tak perlulah terlalu hancur.
6. Masukkan ikan bilis yang sudah dicuci, selawat dan toskan. Masukkan ikan bilis lebih sedikit barulah sedap. On off kan blender supaya nakmpak kasar-kasar sedikit.
7. Panaskan minyak lebih sikit sebanyak suku kuali. Tumis bahan kisar sehingga terbit minyak
Ads
8. Masukan belimbing yang sudah dimasak tadi.
9. Letak garam secukup rasa.
10. Gula ikut rasa masing-masing.
11. Tambahkan 3 asam keping. Sebab belimbing buluh dah rasa masam, tapi ia beza dengan rasa asam keping. Tumis semuanya sehingga betul-betul kering. Gunakan api sederhana. Bila lagi lama kita masak, lagi tahan lama.
Ads
12. Siap. Kering cantik hitam dan bukan hitam hangit. Angkat dan jangan ambil minyaknya. Tapi jangan tapis sehingga kering. Ada minyak sedikit baru rasa sedap.
13. Makan dengan ayam goreng atau telur dadar pun sedap juga.
MW: Kalau dah tak tahu, nak masak apa, makan sambal ini pun dah cukup berselera.
Bangkit Wanita Mingguan Wanita
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Resipi Keledek Goreng, Rangup Dan Sedap, Sama Macam Peniaga Pisang Goreng Jual
Keledek goreng memang sedap dinikmati sebagai kudapan petang. Selalunya kita hanya beli gerai-gerai tepi jalan. Memang sedap tapi kalau nak puas makan, eloklah kalau kita buat sendiri sahaja.
Bagi anda yang tiba-tiba teringin nak makan keledek goreng seperti yang peniaga pisang goreng jual, boleh cuba resipi perkongsian Aiza Shereen ini. Bahan yang digunakan pun tidak banyak. Jom mama kita cuba buat!
RESIPI KELEDEK GORENG RANGUP
BAHAN-BAHAN:
Ubi keledek – kupas kulit
Tepung gandum
Marjerin
Garam
Minyak masak
Air suam
Serbuk kunyit
CARA MEMASAK:
Bersihkan keledek, kupas kulit dan potong keledek panjang-panjang.
2. Untuk bancuhan tepung, satukan tepung gandum, marjerin, garam, minyak masak, serbuk kunyit dan air suam.
3. Jika suka letak gula, boleh letak. Sukatannya agak-agak sahaja ikut sebanyak mana keledek yang anda guna.
4. Bancuhan tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.
5. Panaskan minyak dalam kuali dan biar betul-betul panas. Goreng keledek secara berperingkat.
6. Bila keledek sudah garing keemasan, angkat, toskan dan sedia untuk dihidang bersama sambal kicap.
KHASIAT UBI KELEDEK:
1. Vitamin B6
Ubi keledek mengandungi vitamin B6 yang membantu mengurangkan larutan kimia homosisteina di dalam badan. Homosisteina dikaitkan dengan penyakit degeneratif termasuk serangan jantung.
2. Vitamin C
Vitamin C di dalam ubi keledek penting untuk pembentukan tulang dan gigi, penghadaman, dan pembentukan sel darah. Ia juga baik untuk menyembuhkan selesema dan virus influenza. Vitamin C juga mempercepatkan penyembuhan luka dan menghasilkan kolagen yang membantu mengekalkan keanjalan kulit bak remaja.
3. Anti-oksidan
Memakan ubi keledek membantu melindungi badan dari toksin yang membawa kepada kanser.
4. Zat Besi
Kandungan zat besi di dalam ubi keledek menyokong sistem imun dan memastikannya berfungsi dengan baik di dalam badan. Ia memberikan tenaga, membantu pengeluaran sel darah putih, menentang stres, dan memetabolismekan protein.
5. Magnesium
Ubi keledek merupakan sumber magnesium. Magnesium penting untuk kesihatan arteri darah, tulang, jantung, otot, dan fungsi saraf.
6. Pottasium
Potassium yang diketahui ada di dalam pisang juga turut ada di dalam ubi keledek. Potassium mengawal degupan jantung dan signal saraf. Ia juga melegakan pengecutan otot, mengurangkan bengkak, dan melindungi serta mengawal aktiviti buah pinggang.
7. Gula
Rasa ubi keledek yang semulajadi manis tidak bermakna ia tidak baik untuk kesihatan. Ia dilepaskan dengan perlahan ke dalam darah untuk memastikan keseimbangan sumber tenaga.
8. Karotenoid
Warna oren pada ubi keledek menunjukkan yang ia tinggi karotenoid seperti beta karoten dan sejenisnya. Karotenoid membantu menguatkan penglihatan dan menggalakkan ketahanan kita kepada penyakit. Ia merupakan antioksidan kuat yang mencegah kanser dan melindungi diri daripada tanda-tanda penuaan.
Sempena musim durian ni, macam-macam resipi yang mak-mak boleh cuba buat sendiri dirumah. Baik bubur, pengat, kuih muih, serawa dan sebagainya. Tapi untuk kelainan, sebenarnya mak-mak pun boleh buat aiskrim yang lemak berkrim dengan buah durian ini. Mudah je cara nak buatnya, bahan-bahan pun tak banyak dan boleh dapat dalam sebekas 1.5 liter. Pastinya lebih menjimatkan, anak-anak pun mesti suka!
Berikut perkongsian resipi oleh Puan Syu Islamiah untuk buat sendiri Ais Krim Durian Homemade ini;
“Bila dah banyak sangat durian, tempoyak dah buat, kuih-kuih pun dah buat so kita buat ice cream durian pulak la sebab kalau nak beli 1 scoop pun dah rm8 harganya. Ni dah kali kedua saya buat dan rasanya memang yummy lemak berkrim. Senang je caranya, pakai blender je pun boleh.”
Bahan-Bahan:
1 cawan isi durian ( nak letak lebih pun lagi sedap)
1 tin susu cair
3 sudu besar susu pekat (kalau suka manis boleh tambah)
1 sudu besar ovalette (pastikan yang halal)- kalau tak ada boleh tukar pakai telur sebiji
Sedikit pewarna kuning
Cara Membuat:
1.Blend semuanya hingga hancur dan sebati dalam 2 hingga 3 minit.
2.Selepas tu, masukkan dalam mixer selama 5 minit untuk kembangkan bagi bertambah isinya dan gebu.
3.Masukkan dalam bekas ais krim 1.5L, dalam sejukkan dalam peti beku.
Lebihan nasi yang tak habis jangan dibuang boleh buat macam-macam. Salah satunya mak-mak boleh jadikan keropok nasi sejuk. Caranya tak rumit mana, kena ikut satu persatu langkah yang dikongsikan oleh Puan Eina Izzaraini. Dah siap goreng boleh lah buat kudapan sambil tengok tv ke, makan dengan nasi goreng atau bihun goreng pun sedap.
Berikut perkongsian tersebut;
“Keropok nasi sejuk.Pertama kali buat.Terima kasih empunya resipi halalkan ya.”
Bahan-Bahan;
Nasi Sejuk
Bawang putih
Biji ketumbar
Ikan bilis
Garam
Tepung ubi
Cara Membuat:
1. Rendam nasi sejuk dalam 1 jam, kemudian tos bagi kering air, kemudian blend kering.
2. Tumbuk bawang putih, biji ketumbar dan ikan bilis.
3. Gaul semua bahan-bahan tumbuk ke dalam nasi tadi, perasakan dengan garam dan sedikit gula kalau suka.
4. Masukkan tepung ubi ke dalam bahan-bahan tadi uli sampai tak lekat ditangan. Tepung letak sikit-sikit ya.
5. Dah siap bentuk-bentukkan kemudian rebus sampai timbul ya.
6. Angkat sejukkan sikit kemudian letakkan pewarna kesukaan.
7. Dah siap simpan dalam peti sejuk semalaman untuk senang kita potong.
8. Lepas potong nipis semua boleh la jemur. Saya jemur 1 hari ja, tempat saya panas sekarang.
Gula-gula gummy bebas dijual di pasaran, jelly berisiko tercekik bagi kanak-kanak. Kejadian tragis melibatkan adik Mohamad Fahmi Hafiz Mohammad Fakhruddin, seorang kanak-kanak berusia 10...