Resipi rendang di negara kita sebenarnya ada bermacam jenis. Daripada rendang daging, ayam, kambing, sehinggalah kepada rendang buah-buahan seperti betik. Pernah dengar tak?
Masakan Negeri Sembilan cukup sinonim dengan rasa pedasnya. Bak kata orang, kalau tak pedas, bukan masakan Nismilan namanya!
Rendang Autentik Negeri Sembilan
Begitu resipi Rendang Betik atau Rendang Kepaya ini. Sebenarnya resipi ia cukup terkenal di sekitar Kuala Pilah, Negeri Sembilan.
Menurut Puan Mastura Osman (FB: https://www.facebook.com/teachersamer.samerian), yang telah berkongsi resipi ini di fb miliknya, rendang betik ini merupakan masakan tradisi orang lama yang diwarisi turun temurun dan merupakan masakan autentik Negeri Sembilan.
Tak Guna Banyak Bahan
Ia sangat mudah disediakan dan bahan-bahan juga tak terlalu rencam. Malah, rendang ini semakin dipanaskan dan dikeringkan, ia akan semakin sedap dimakan dengan nasi panas-panas.
Apa lagi, bagi mereka yang suka mencuba resipi baru, jom cuba untuk kelainan. Mungkin masakan ini berjaya menarik minat keluarga anda untuk menikmatinya saat berbuka nanti!
Untuk menyediakannya resipi ini, mula-mula tumbuk kasar cili padi, kunyit hidup, ikan bilis dan sebatang serai. Ketepikan.
Ads
Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan semua bahan tumbuk tadi. Kemudian goreng hingga naik bau.
Setelah itu, masukkan santan pekat. Masak sampai terbit minyak. Bila kuah telah mula kering sedikit, masukkan hirisan betik tadi dan serai yang dititik. Perasakan dengan garam secukupnya Gaul sekata dan masak sehingga kering. Jika nak berkuah sedikit pun boleh, terpulang ikut kesukaan masing-masing.
Sekiranya mahu kering, terus panaskan lagi. Rendang ini sangat membuka selera jika dimakan bersama nasi putih yang masih panas.
Ada cara mudah rupanya mak-mak boleh buat puding karamel mudahyang sedap tak perlu guna telur dan tak perlu dikukus. Bukan apa, puding karamel yang menggunakan telur jika salah cara buatnya boleh menyebabkan puding tersebut berbau hanyir malah teksturnya pun berlubang-lubang setelah dikukus.
Ikut resipi yang dikongsikan oleh Mimiey Zuhaa ni cukup senang, puding karamel mudah, nampak cantik, permukaannya licin malah tak gunakan telur langsung serta tak perlu dikukus.
Puding Karamel Mudah Tanpa Telur
Berikut antara perkongsian resipi beliau;
“Ni dia puding caramel tanpa telur & tanpa perlu kukus. Alhamdulillah membentuk dengan elok dan jayanya.Biasa puding caramel letak telur bau hanyir kan.So boleh la cuba resepi ni nanti.Yang tak boleh makan mesti boleh makan , budak-budak pun suka.”
Bahan Gula Karamel:
¼ cawan gula
3 sudu besar air
Bahan-Bahan Puding:
1 paket agar-agar(10gm)
4 cawan air
1 tin susu cair
½ cawan susu pekat
¾ cawan gula (nak manis lagi letak 1 cawan)
3 sudu besar tepung kastard
1 sudu kecil esen vanila
Cara Membuat:
1.Panaskan gula dan air didalam loyang dengan api perlahan sehingga gula keperangan dan kacau hingga rata. Ketepikan dulu.
2.Satukan kesemua bahan untuk puding didalam periuk dengan api perlahan.Biarkan ia larut dan tidak berketul.
3.Setelah adunan sedikit pekat boleh tutupkan api.
4.Tapis adunan terlebih dahulu sebelum masukkan ke dalam loyang berisi karamel tadi.
5.Selepas siap tuang ke dalam loyang bolehlah masukkan kedalam peti selama 2-3jam atau betul-betul adunan puding jadi keras.
6.Bila dah keras bolehlah potong , hidang dan makan sejuk-sejuk.
Siap puding karamel mudah, sesuai untuk dihidangkan bila tetamu datang.
Sup cendawan memang sedap dihirup panas-panas atau di cicah dengan roti bawang putih garing. Nak puas makan, jimat serta berbaloi bila buat sendiri sup cendawan ni di rumah. Rasanya lebih sedap berbanding guna pes segera dalam tin .
Boleh cuba resipi yang dikongikan oleh Ain Azmi ini.
“Mushroom soup cara saya, lagi sedap dari guna instant. Jimat pon jimat, bole ler sesapa yang nak try.”
Bahan-Bahan:
Cendawan butang (beli kat supermarket tu)
Satu biji bawang besar (dicincang)
Susu segar apa-apa brand pon bedal je ( 1 mug)
Mentega untuk gantikan minyak (1 sudu makan)
Tepung Jagung untuk pemekat (1 sudu makan)
Lada hitam (ikut suka banyak mana ehh)
1 kiub pati ayam dilarut dalam air (1 mangkuk) so tak yah letak garam
Cara Membuat:
1.Cairkan butter dan tumis bawang.
2. Dah kekuningan masukkan satu sudu besar tepung jagung.
3 .Masukkan pula semangkuk cendawan butang.
4. Kemudian masukkan air kiub pati ayam dan kacau sebati.
5. Masukkan semua adunan dalam blender dan kisar halus.
6. Masukkan adunan yang telah dikisar tadi ke dalam periuk.Biarkan mendidih guna api perlahan.
7. Masukkan pula susu segar dan lada hitam .Siap! Boleh dicicah dengan roti bawang putih.
MW: Sedapnya hirup sup cendawan berkrim panas-panas, dicicah pula dengan roti bawang putih garing. Puas hati bila buat sendiri di rumah, jimat dan berbaloi berbanding beli.
Biskut Sarang Semut antara biskut lama orang dulu-dulu. Rasanya berlemak, lembut berderai memang menjadi pilihan ramai sewaktu hari raya. Namun ada cara mudah untuk pastikan tangan kita tak sakit sewaktu menekan doh. Boleh guna penapis teh sahaja.
Tip ini yang dikongsikan oleh Puan Nur Aifa Nuryang merupakan pembuat Biskut Sarang Semut sendiri, dalam menghasilkan biskut yang dibuat niaga.
Benda boleh buat sendiri, kenapa nak kena beli?
Biskut Sarang Semut Tanpa Telur
Bahan A:
60g mentega
40g gula aising
1tsp esktrak vanila
Bahan B (satukan dan ayak)
60g tepung gandum
40g tepung kastard
1 tsp baking powder
1.Satukan Bahan A dan kacau dengan senduk kayu cuma bagi sebati je.
2.Tambah Bahan B dan gaul sampai jadi doh.
3.Tak perlu keraskan dalam peti sejuk untuk parut, terus tekan pada penapis teh, tak sakit tangan.
Penapis macam dalam gambo ni saya DIY sendiri. Guna kain net dan ring penegang kain (tool nak jahit sulam).
4.Lepas habis tekan semua baru ceduk masuk dalam papercup.
5.Masukkan penuh-penuh sebab lepas bakar dia akan turun.Tapi jangan risau bila masak masih nampak tekstur berderai-derainya.
6.Tabur coklat rice atau edible manik warna warni.
7.Bakar ikut oven masing-masing.
Info Ekstra!
Kain net dan ring ni boleh beli kedai bunga/kedai jahit. Kain net ni biasa orang buat balut telur rebus bunga telur. Semeter RM2,3 je. Ring ni ikut saiz, saiz kecik RM3,4 yang besar dalam RM7. Boleh je besar ke kecik, ikut selesa.
Nak sedap pakai mentega pure (Anchor, scs, golden churn, etc) dan pakai vanilla ekstrak bukan esen vanilla. Nak lagi menarik tambah pewarna kuning telur sikit masa kacau bahan A.
Mingguan Wanita: Begini rupanya nak buat Biskut Sarang Semut tanpa telur yang mudah. Tak perlu parut doh, hanya perlu tekan pada penapis teh sahaja, tak sakit tangan.
“Ida Selalu Cakap Dia Segan Saya Layan Dia Sangat Baik, Sayang Ida” itulah antara luahan daripada Bonda Rozita terhadap menantunya Datin Seri Shahida Mohd...