Resipi Rendang AYAM PENCEN Cili Hijau Sedap, Sukatan Untuk 5 Ekor!Musim raya ni kalau boleh macam-macam jenis rendang yang nak dicuba. Lagi-lagi untuk jamu tetamu bila buat rumah terbuka. Masak rendang guna ayam pencen lebih sedap, tak mudah hancur apatah lagi bila dimasak lama.
Boleh cuba resipi rendang ayam pencen cili hijau yang dikongsikan oleh Nazri Mat Zain ini.
Resepi Rendang Ayam Cili Hijau. Ni untuk Ayam Pencen 5 ekor
Bersihkan ayam dan masukkan ke dalam kuali.
Guna bahan-bahan dekat bawah ni:
(Bahan Kisar)
10 biji Bawang Besar
2 labu Bawang Putih
15 batang Serai
100g Lengkuas
150g Halia
6 biji Buah keras
2 Sudu Besar Jintan Manis
1 Sudu Besar Jintan putih
2 Sudu Besar Ketumbar
200g Kunyit hidup ( Nak lebihkan pun boleh)
300g Cili akar/Cili Padi
300g Cili Hijau
1 1/2kg Santan pekat
400g Kerisik
sebiji Gula Melaka
Garam, Aji dan gula secukup rasa
Ads
Cara Membuat:
1. Blend semua bahan-bahan diatas terus masukkan ke dalam kuali yang berisi ayam tadi.
2. Buka api perlahan masak hingga mereneh sambil-sambil kacau dalam sejam.
Ads
3. Lepas tu masukkan santan pekat, kerisik, Gula Melaka, Garam, Ajinomoto dan gula secukup rasa.
4. Kalau tak keluar minyak masukkan lah minyak masak supaya rendang tu nampak berminyak sikit.Papa guna santan kotak memang tak keluar minyak, jadi Papa tambah minyak kemudian.
5. Bila ayam dah lembut masukkan daun kunyit yang telah diracik halus. Kacau-kacau dan tutup api.
Ads
Dah siap..
Papa masak dengan api perlahan selama 4 jam baru lembut.
Memang ada benarnya bagi peminat ‘Chicken Floss’ atau serunding ayam jika beli siap di kedai bakeri harganya boleh mencecah RM40 sekilo. Lebih jimat dan puas hati jika mak-mak dapat buat sendiri. Terjamin halal dan bersih.
Ikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Raja Azura ini sebagai rujukan. Memang mudah!
Chicken Floss kalau beli siap di kedai bakery 1kg saja dah nak RM40. Buat sendiri puas hati dapat banyak dah tentu terjamin kebersihannya.
Bahan-Bahan:
2 ketul isi dada ayam
5 tangkai cili kering
5 biji cili padi
10 biji bawang merah kecil
6 ulas bawang putih
2 batang serai
3 sudu besar gula
1/2 sudu serbuk ketumbar
1/2 sudu garam
1/2 sudu serbuk jintan
100 ml santan
Cara Membuat:
1. Rebus isi ayam sejukkan dan carik-carikkan.
2. Kisar semua bahan hingga lumat (kecuali isi ayam) dan masukkan semua sekali ke dalam bread maker tetap kan pada menu serunding/bakar.
Info Ekstra!
Carik-carik isi ayam. Saya bagi mudah cepat proses floss kering. Nak buh seketul macam saya pun boleh tapi proses kering tu lama sikit. Jadi terpulang nak ikut yang mana.
Kalau guna breadmaker, boleh gunakan button serunding atau bake. Ulang proses hingga floss betul-betul kering.
Saya proses 3 kali pusingan untuk dapat betul-betul kering. Sekali pusingan 1 jam 5 minit.
Kalau tiada breadmaker kena masak cara manual. Cara goreng dalam kuali cara dulu-dulu buat serunding kena selalu dikacau supaya tak hangus dan cepat kering.
Mingguan Wanita: Begini rupanya nak buat ‘chicken floss’ atau serunding ayam sendiri di rumah. Memang lebih jimat malah terjamin halal dan kebersihannya. Boleh cuba nanti.
Kuih Onde-Onde Bijan atau lebih dikenali Kuih Bom memang ramai yang suka. Rasanya sedap lembut kenyal dan inti manis lemak kacang hijau. Nak buat kuih ni memang mudah, bahan-bahan yang digunakan pun tak banyak. Namun yang selalu jadi masalah bila waktu nak menggoreng kuih ni. Salah caranya, kuih ni mudah meletop-letop dalam minyak panas di dalam kuali.
Puan Liza Rahmanada kongsikan resipi dan tip untuk membuat kuih onde-onde bijan ini agar tak meletop dalam kuali.
1/2 cawan Tepung gandum
2 cawan Tepung pulut
1 sudu besar Gula
1 sudu kecil Garam
(Air secukupnya…jangan lembik sangat atau keras sangat macam kita buat buah melaka. Kalau terlembik masukkan tepung pulut dan gandum ya)
Bahan Inti:
2 cawan Kacang hijau
(Kacang hijau rebus hingga kembang kemudian tapis buang air)
1 cawan Kelapa parut
2 cawan Gula merah
1/2 cawan Gula putih
(Atau ikut kemanisan masing-masing)
Masak dengan secawan air dan daun pandan.
Cara Membuat:
1. Masak air gula, bila air gula mendidih masukkan kacang yang dah direbus dan kelapa parut.
2. Bila dah agak kering masukkan segengam tepung gandum, masak hingga kering.
3. Bila sejuk boleh bulat-bulatkan supaya senang nak masukkan nanti.
Tips:
Bila dah siap bulat-bulatkan dan salut bijan, masukkan dalam peti ais sekurang kurangnya 1/2 jam.
Masa nak mengoreng, masukkan minyak kemudian masukkan terus onde-onde ke dalam minyak. Jangan tunggu minyak panas, API perlahan aja dalam 5 – 10 minit.Lepas tu baru kuatkan sedikit api dan goreng hingga garing supaya tak meletop dalam kuali.
Pulut kuning memang sedap dimakan dengan rendang ayam atau daging, mahupun kuah kari.Selalunya pulut kuning disediakan pada majlis kenduri kendara, majlis hari lahir, khatam quran, kesyukuran dan sebagainya.
Nak buat pulut kuning ada banyak teknik dan cara memasaknya.Namun jika salah cara buatnya pulut kuning tak tahan lama dan mudah basi. Buat mak-mak yang nak cuba buat pulut kuning sendiri bolehlah cuba resipi dan tip yang dikongsikan oleh Puan Maz Samad ini sebagai rujukan.
Tips Pulut Kuning tahan lama tidak mudah basi.
Persediaan:
1.Rendam beras pulut dengan air sejuk.
2.Masukkan garam kasar 2@3 butir.
3.Rendamkan Asam keping bersama beras pulut.
4.Rendam sekurang-kurangnya 6 jam.
5.Pastikan sebelum direndam wajib dibilas atau dikosek sehingga hilang air keruh.Kosek hingga air jernih.Baru direndam
6.Semasa rendam bubuh sekali 2 sudu kunyit serbuk.
Kaedah Kukus Beras Pulut:
1. Kukus Pertama
Beras pulut dicampur bersama sedikit minyak masak dan dikukus selama 10 minit.
2. Air Kukusan
Pastikan air kukusan betul-betul mendidih baru diletakkan pengukus beras pulut.Letakkan 3@4 helai Daun pandan di dalam air pengukus supaya wap air naik ke permukaan atas.
3. Semasa Mengukus
Step kukusan Pertama 10 minit. Rehatkan seketika sebelum mengukus kali ke-2
Step kukusan Kedua 20 minit, pulut dicampur bersama ;
1/2 cawan Minyak @ Magerin
Pewarna Kuning Telur
200ml Santan
2 cawan air
1 sudu kecil garam
4. Beras Pulut nampak berkilat
Campurkan sedikit minyak @ magerin bagi berkilat pulut kuning tersebut. Campurkan sedikit pewarna kuning telur bagi naikkan lagi seri pulut tersebut.
Pulut kuning akan nampak sebiji-sebiji bila dihias.Tidak perlu risau walaupun pulut kuning nampak berbiji tapi tekturnya sangat lembut.
Cara saya,sekiranya ada yang kurang tepat di pihak anda itu cara anda.
MW: Semoga perkongsian tip ini bermanfaat buat mak-mak yang berhasrat nak buat pulut kuning sendiri di rumah atau nak dibuat niaga. Paling penting tahan lama dan tak mudah basi.
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )
Gula-gula gummy bebas dijual di pasaran, jelly berisiko tercekik bagi kanak-kanak. Kejadian tragis melibatkan adik Mohamad Fahmi Hafiz Mohammad Fakhruddin, seorang kanak-kanak berusia 10...