Resipi fish noodle, kemungkinan kalau anda memesan makanan ini di restoran Melayu, memang tak akan ada. Apa istimewanya makanan ini sampai harga di resotran cina pun boleh tahan juga.
Bagi yang biasa makan mesti tahu kesedapannya. Sementelah yang pernah masak sendiri kat rumah, mesti tak jadi seperti yang dimakan di restoran cina. Ada rahsia nak bagi sedap.
Nak tahu sedap atau tidak fish noodle ini, boleh buat sendiri kat rumah. Jangan lupa ada bahan rahsia, penyedap rasa. Nanti boleh cuba resipi daripada Wan Luqman ini dan tak perlu nak ke restoran cina, buat kat rumah saja.
Siapa suka makan fish noodles? Menu ini memant tak akan jumpa di restoran melayu. Kalau nak makan kena pergi ke restoran cina.
Fish noodles ni memang sedap bagi sesiapa yang suka makanan bersup. Nak makan dengan nasi pun boleh ikut selera masing-masing.
Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap atau mana-mana ikan isi putih
Daun bawang
Lobak merah
Bawang holland
Susu cair
Cara Membuat:
1. Ikan siakap kena fillet dulu. Boleh juga guna ikan isi putih seperti jenahak, ikan merah atau talapia.
2. Kemudian, potong kecil-kecil.
3. Gaulkan dengan tepung jagung.
Ads
4. Selepas itu, goreng sampai garing.
5. Ini antara secret resipi. Kena goreng sekeping ikan masin.
6. Dah siap goreng.
7. Hiris bawang holland, lobak merah dan halia. Tumis seketika bersama dengan sedikit minyak.
8. Masukkan semua ikan bahagian bertulang sekali dengan ikan masin goreng tadi berserta daun bawang. Isi ikan jangan masukkan lagi.
Ads
9. Selepas itu masukkan air.
10. Reneh sehingga sedikit pekat. Sebaiknya reneh selama 2 jam dengan api perlahan untuk dapatkan rasa stok ikan yang lebih umph. Nak reneh dalam 30 minit pun boleh juga.
11. Lepas tu tapis semua bahan yg direneh bersama tadi. Tulang ikan, carrot, bawang halia semua buang ya
12. Masa untuk perisakan stok sup. Masukkan lada sulah dan perisakan dengan garam / stok ikan bilis dan jika perlu gula, masukkan sedikit gula.
Ads
13. Masukkan susu cair ikut pada selera anda. Ini nak bagi rasa lemak-lemak. Original resepi takde letak ni rasanya sebab mereka reneh lama sup tu sampai jadi putih
Lepas masukkan susu tu korang boleh divert ke kuah berperisa. Yg ni kira original…kalau nak buat perisa kari, masukkan pes kari. Kalau nak buat fish noodle sup perisa tomyam, masukkan tomyam pes.
14. Masukkan hirisan daun bawang, tauhu, fishball, lobak merah dan hirisan tomato, fucuk pun sedap tapi tauhu goreng tu penting ye. Sambung reneh selama 10 minit dan tutup api.
Sup ikan dah siap. Nak makan terus dengan nasi pun boleh, tapi dah nama fish noodle. Makan dengan mee lah ye. Mi wantan atau apa-apa jenis mi pun boleh.
Mingguan Wanita : Tak perlu nak pesan kat restoran dah. Boleh masak kat rumah nanti. Selamat mencuba!
Kek pisang antara menu minum petang kegemaran ramai. Nak buat pun mudah. Jika nak buat kelainan boleh cuba buat sendiri kek pisang bercheese ini. Memang luarbiasa sedapnya, malah gebu dan lembut sangat hasil kejadiannnya.
Mak-mak boleh kek pisang bercheese seperti yang dikongsikan oleh Puan Iedaa Jahaya ini.
Lepas masak untuk lunch buat ni pulak untuk makan petang. Kek pisang bercheese..lahai nampak gaya tak sampai petang daa. Sedap,lembut sangat. Kenyang makan ni dulu.
1. Kacau bahan-bahan untuk adunan cheese guna whisk sehingga lembut dan sebati.Ketepikn dulu.Masuk dalam piping beg.
2. Lenyek halus pisang dahulu dan ketepikan.
3. Dalam mangkuk lain masukkan gula castor, telur dan esen vanila.Mix guna whisk sehingga larut dan masukkan pisang lenyek tadi.Gaul sebati.
4.Kemudian masukkan pula tepung gandum, susu tepung, baking soda dan garam yang telah diayak.
5.Gaul sehingga betul-betul sebati semua bahan dan masukkan pula minyak jagung.
6.Sebati semuanya sehingga betul-betul tercampur rata.
7. Sementara itu, panaskan kukusan dan sapu acuan dengan sedikit minyak.
8.Paip adunan cheese, kukus selama 5 minit dahulu.
9.Kemudian, paipkan pula adunan pisang dan kukus selama 15-20 minit.
10.Dah siap angkat, sejukkan dulu dan keluarkan dari acuan perlahan-lahan sebab terlampau lembut dan gebu sangat bahagian kek pisang.
Bagi peminat char kuey teow tentu boleh agak hidangan yang macam mana boleh membangkitkan selera. Kadang-kadang, kita rasa seperti ada yang tak kena dengan makanan ini. Sebab itu, antara rahsia char kuey teow sedap adalah terletak pada kuahnya yang pekat dan padu.
Kadang, terfikir juga bagaimana untuk sediakan char kuew teow sedap di rumah. Susah tentu rasa agak susah untuk sediakan. Jadi, lebih mudah dan senang, beli sahaja di kedai. Masalahnya, ada yang tidak kena dengan selera kita.
Perkongsian daripada Liza Idris yang berkongsi resipi dan cara membuat char kuey teow sedap di rumah. Menariknya, resipi kuahnya itu boleh di simpan dalam peti ais, bila teringin guna sahaja kuahnya umtuk memasak.
Anggaran kuah boleh dimasak lebih 10 pinggan. Ada lebihan boleh simpan dalam peti sejuk. Bila teringin, terus masak je char kuey teow
Dekat kedai jarang dapat kuah pekat, sedap memikat.
Antara bahannya, saya terlupa nak letak botol sos ikan dan kicap.
Sebelum itu, kisar bawang besar dan bawang putih. Simpan dulu jangan guna lagi ye.
Saki baki bawang dalam blender boleh guna. Campurkan air, kocak dan tuang dalam periuk. Didihkan bersama 5 cawan air.
Rebus udang dalam 5 ke 10 minit.
Angkat udang yang dah direbus.
Air rebusan udang itu ketepikan dulu.
Udang yang sudah direbus, asingkan bahagian kepala. Ambil 10 ekor kepala udang, kisar bersama sedikit air rebusan tadi.Kemudian tapis untuk dapat pati udang sejati. Campur pati udang ke dalam air rebusan itu semula. Ketepikan dulu.
Masa untuk memasak kuahnya pula. Panaskan minyak masak dan tumis bawang kisar tadi.
Apabila naik bau, masuk cili kering kisar. Kacau sebati sampai pecah minyak.
Masuk pula kicap biasa dengan anggaran 10 sudu besar ye. Kacau lagi.
Letak pula 2 sudu besar sos tiram.
Masukkan lagi 2 sudu besar sos tomato. Kacau lagi.
Apabila pecah minyak, tuang air rebusan udang. Dah tuang wajib kena kacau.
Letak 1 1/2 cuba pati ikan bilis.
2 sudu besar sos ikan jangan dil upa. Kemudian masuk pula 2 sudu besar gula dan sedikit garam jika perlu.
Akhir sekali masuk 1 1/2 susu besar petis udang. Benda ni bagi rasa lagi umphhhh.
Apabila sudah siap tunggu kuah sejuk dan letak dalam bekas simpanan. Sepatutnya dapat penuh satu bekas ni, macam biasala lupa ambil gambar. Maka bagi gambar yang dah tinggal separuh.
Bahan untuk goreng char kuey teow dah ready. Ingat ya, goreng ni dalam masa 3 minit je. Kena laju.
Panaskan minyak masak dalam 4 sudu. Masuk 2 ekor udang dah rebus tadi. Laraskan api paling kuat.
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Gula-gula gummy bebas dijual di pasaran, jelly berisiko tercekik bagi kanak-kanak. Kejadian tragis melibatkan adik Mohamad Fahmi Hafiz Mohammad Fakhruddin, seorang kanak-kanak berusia 10...