Guna agar-agar tali. Sesetengah mak-mak lebih suka gunakan bahan ini untuk membuat agar-agar berbanding dengan serbuk. Maklumlah, dulu, jenis ini saja yang dijual dan jenis serbuk tidaklah banyak.
Ada yang ‘gagal’ bila guna agar-agar tali sebab tak boleh agak jumlah air yang nak digunakan, kadan-kadang boleh terlebih dan terkeras pula. Tapi rasanya inilah cara mak-mak dulu buat agar-agar kan.
Menariknya perkongsian dari Muhammad Ali ini adalah resipi olahannya sendiri yang guna agar-agar tali. Resipi yang paling anak-anak suka kerana ada milo, coklat dan oreo.
Kena cuba resipi ini sebab cara nak buat cukup senang dan paling penting rasanya tidak terlalu manis dan lembut.
Caranya:
LAPISAN OREO
1. Masukkan 10 gram agar2 tali + 4 cawan air. Biarkan ia mendidih. Api perlahan sahaja. Apabila mendidih, masukkan gula. Kacau sebati.
2. Kemudian, masukkan susu cair yang sudah dikacau sebati dengan 1 biji telur gred A. Masukkan dan kacau sebati. Biarkan mendidih 1-2 minit. Bila dah mendidih, tutup api.
Ads
3. Masukkan1 sudu kecil esen vanilla.
4. Agak-agak dah suam dalam 5-6 minit, barulah tuang ke dalam loyang.
5. Selepas itu, masukkan oreo yang dipatahkan. Terpulang nak letak berapa banyak.
6. Setkan suhu bilik atau letak dalam suhu bilik selama 15 minit barulah masukkan dalam chiller/ peti ais.
Cara buat LAPISAN MILO
1. Masukkan agar-agar tali + 3 cawan air. Biarkan mendidih
Ads
2. Selepas itu, masukkan 60g gula.
3. Apabila bila gula dah larut masukkan 2 sudu makan susu pekat, diikuti milo dan susu cair.
4. Kacau sebati dan biarkan ia mendidih 1-2 minit. Selepas itu, tutup api dan masukkan secubit garam. Kacau dan biarkan suam dalam 5-6 minit.
5. Keluarkan lapisan oreo tadi, cucukkan dengan garpu agar lapisan melekat. Cucuk banyak sikit tau.
6. Tuangkan perlahan-lahan lapisan milo tadi. Biarkan di luar selama 40 minit barulah sejukkan dalam peti selama 3-4 jam .
Ads
7. Dah siap & boleh makan.
Memang sangat lembut dan sedap sangat. Anak-anak mesti suka.
Mingguan Wanita : Bukan setakat anak-anak saja suka, mak ayah pun suka, dahla nampak comel sangat.
Nak rasa sampel biskut raya? Dapatkan KUPON BISKUT RAYA PERCUMA sekarang. Klik untuk kupon percuma: http://shorturl.at/hKOS2 atau imbas QR code pada poster.
Biasanya kalau beli ayam seekor, bahagian isi atau dada lah yang selalunya paling ‘tak laku’. Takde siapa yang nak makan bahagian isi ayam ni. Nak bagi habis licin bahagian ni, sebenarnya mak-mak boleh cuba resipi simple Ayam Halia.Memang sedap, bahan-bahan tak banya dan mudah disediakan.Bila masak sendiri puas hati makan.
Ikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Fdlah Ilaini.
Isi ayam tak laku tapi bila masak gini licin habis makan anak beranak.
Resepi #ayamhalia
Bahan-Bahan Diperlukan:
Isi Ayam
Sos Tiram
Serbuk Lada Hitam
Tepung Jagung
Cili Kering
Bawang Merah
Bawang Putih
Halia
Daun Bawang
*Dalam botol tu bukan mayonis ye tapi tepung jagung.
Cara Membuat:
1. Panaskan minyak tumis bawang putih dah garing masuk cili, bawang merah dan halia. Kacau sampai layu sakit.
2. Masukkan isi ayam kacau bagi rata.
3. Masukkan sedikit air dan serbuk lada hitam.
4. Masukkan pula sedikit sos tiram.
5. Masukkan sedikit lagi air biar mendidih dan rasakan garam. Dah secukup rasa semua masuk bancuhan air tepung jagung, ikut pekat mana kita nak.
6. Akhir sekali masuk daun bawang hiris tadi siap masak sedia dihidang.
Kalau makan dekat foodcourt macam ni dah RM8 ke atas harganya. Ayam ada la 4,5 hiris yang halus. Bila masak sendiri puas makan.
Mingguan Wanita : Menarik juga resipi Ayam Halia ni. Jadi kalau stok dada atau isi ayam banyak di rumah tu, boleh buat resepi yang dikongsikan ni. Pasti laku, dan sekejap je licin.
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW
Waktu malam ada masanya memang perut lapar. Tak tahu nak makan apa yang sedap tapi kenyang dan senang nak buat boleh cuba buat Sosej Cheese Paratha ni. Memang cukup mudah guna 4 bahan je.
“Menu makan malam orang bujang, makan ni je dah kenyang tapi boleh pulak terlupa sapu telur kuning.Sosej tu saya rebus dulu, Boleh tambah bahan-bahan lain jugak selain cheese & sosej.
Bahan Diperlukan:
Sosej
Kepingan Cheese
Paratha
Kuning Telur
Cara Membuat:
1. Potong separuh paratha tersebut.
2. Letakkan kepingan cheese secara memanjang dan sosej yang telah direbus.
3. Kemudian gulung dan kelar-kelarkan seperti dalam gambar.
4. Sapukan dengan kuning telur.(* terlupa nak letak)
5.Bakar pada suhu 180° selama 15 minit sehingga masak kekuningan.
Jika selalunya pada musim kenduri kendara, telur di rebus dalam kuantiti yang banyak untuk diberikan kepada para tetamu. Bila merebus, pastinya ada telur yang retak, pecah, serta tidak tahan lama.
Namun demikian ada tips dan ilmu baru yang dikongsikan oleh ahli-ahli didalam page Masak Apa Hari Ni (MAHN ) mengenai kelebihan teknik mengukus telur yang dikatakan lebih tahan lama berbanding merebusnya. Mak-mak yang nak masak telur dalam kuantiti yang banyak boleh cuba teknik yang dikongsikan oleh Bumirah Jukki ini.
“Ni bukan telur mentah tau, saya mengunakan teknik mengukus je pakai dapur gas untuk majlis perkahwinan anak saya. Takde sebiji pun yang pecah dan 3 jam dah siap. Mudahkan! Saya ada geng tak rebus telur cara macam ni?
Perkongsian tersebut mendapat respon yang sama daripada yang lain.
Antaranya;
Sara Vee
“Saya pun guna cara ini untuk tempahan majlis kahwin.Memang jimat masa & tiada telur pecah..Dan telur jadi tahan lama.”
“Sebelum rebus/kukus kan kita cuci bersih dulu. Masa 40 minit untuk 100 biji telur. Air kena betul-betul mendidih dahulu,baru start kukus”.
“Lepas naikkan telur ke pengukus berisi telur api jangan kuat sangat. Jika terlalu panas telur jadi pecah. Cuma masa nak kukus tu air memang betul-betul kena menggelegak lepas tu slowkan api”.
Periuk Noxxa
Mimie Mohamad Noor
“Saya guna noxxa je telur 30 biji letak air 1 cawan dan masak selama 2 minit je.Tekan HP 2 minit dan tutup periuk.Kukus telur tahan lama banding dengan yang rebus”.
Saadiah Hassim
“Guna kukus yang besar. Dia ambil masa sekejap aje dalam 10 ke 15 minit”.
Semoga perkongsian ini bermanfaat.Selamat Mencuba!
MW: Jadi buat mak-mak yang nak buat kenduri kendara dan nak rebus telur dalam kuantiti yang banyak, bolehlah cuba tips yang dikongsikan ini. Agar telurnya tak pecah dan tahan lebih lama.
Pengetua wanita pulas telinga pelajar didenda RM2000, gara-gara tersalah tulis huruf G. Padah buat seorang pengetua wanita yang gagal mengawal perasaan apabila bertindak memulas...