Selain kuih dan biskut raya, kudap-kudapan juga antara kegemaran ramai masa hari raya.Seperti kerepek, kekacang dan popia nestum ni. Nak buatnya cukup mudah dan pastinya memang sedap.
Cuma bab yang agak ‘renyah’nak buat popia nestum ni, waktu nak menggulungnya. Jika salah gulung, hujungnya terbuka dan gulungan pun tak cantik sekata.
Rupanya ada cara senang nak gulung kulit popia ni, hanya guna batang straw. Ia membuatkan kulit popia lebih mudah digulung, kemas dan cantik apabila digunting nanti.
Berikut perkongsian daripada Puan Shaiela Ehin sebagai rujukan;
“Buat popia nestum hari ni.Saya lebih suka gulung guna straw je.Semua step ada pada gambar ye.Sesiapa nak cuba buat boleh lah buat. Saya halalkan siapa yang ambil resepi ni”
Bahan-Bahan:
Kulit popia
Nestum
Minyak untuk menggoreng
3 senduk Nestum (dikisar halus)
1 senduk gula (dikisar halus)
1 senduk susu tepung
Tepung gandum
air
Straw
Cara Membuat:
Gulung kulit popia dan letak straw. Hujung tu sapukan bancuhan tepung gandum.Bancuh jangan cair, sedang-sedang je macam buat cucur tu.
2. Gulung sampai habis dan tarik straw perlahan-lahan.
Ads
3. Buat banyak-banyak seperti ini.
4. Guntingkan popia secara menyerong dengan gunting yang tajam.
Ads
5. Gorengkan popia dalam kuali dengan api sederhana sehingga kekuningan.
6. Angkat, tos dan biarkan seketika.
Ads
7.Gaul sebati nestum, gula dan susu tepung selepas itu bolehlah taburkan pada popia yang telah digoreng tadi. Pastikan popia telah betul-betul sejuk.
Siap!
Info Ekstra!
1. Popia yang telah digunting tak perlu dijemur. Biarkan bawah kipas sekejap agar keras dan terus digoreng.Barulah rangup.
2.Jika nak senang letak popia yang dah digoreng dalam besen.Tabur nestum tu, goncang-goncang sikit, siap!
3.Kena cari straw yang keras skit, senang nak tarik.Kalau tak nak melekat sapu tepung gandum dekat straw tu, bila dah gulung senang nak tarik.
4. Goreng api sederhana, kalau api kecil sangat nanti popia tu makan minyak.
Selamat Mencuba!
MW: Buat mak-mak yang nak kudapan sampingan masa hari raya nanti boleh cuba resipi ni. Memang senang sangat nak buat dan terbukti sedap!
Kuih sagu antara kuih tradisional kesukaan ramai orang. Bahan-bahan nak buat kuih ni pun tak banyak. Cuma bila salah cara yang sebenar nak membuatnya, memang tak jadi. Kuih sagu ini akan jadi keras dan berbiji putih. Perlu tahu biji sagu tak boleh dicuci dengan kasar, tak perlu cuci banyak kali dan perlu direndam secukupnya. Malah jika selalu biji sagu yang telah direndam dikacau atau kuali, rupanya hanya perlu dikukus sahaja, barulah jadi.
Mak-mak yang nak buah kuih sagu ini lembut, kenyal dan wangi boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Nanie Shaffieeini sebagai rujukan. Gerenti jadi ikut cara yang dikongsikan.
“Alhamdulillah..sepanjang seminggu lebih mak duduk umah kak nanie. 2 kali mak request nak makan kuih sagu ni..mak kata dulu-dulu dia buat tak pernah jadi. Mesti putih sagu tu tak hilang-hilang walaupun kacau atas dapo sampai lengan sado.”
Jom sesiap nak try buat..ikut gambar step by step ya. Jangan derhaka tau. Guna sudu makan..loyang kak nanie size 9 inci ye. Pandai-pandai la agak-agak. Kot loyang kecik, buat 2 loyang, tak pun buat separuh sukatan jek. Dah tengah kukus boleh la buat keja lain ek. Nak basuh kain ke, nak basuh pinggan ke..jangan pergi tido sudah. Resepi sama pernah niaga dulu-dulu”.
Bahan-Bahan:
1/2 kilo Sagu
12-13 sudu makan gula pasir
Pewarna merah/ sirap ros
Air secukupnya
Kelapa Parut
secubit garam
Cara Membuat:
Cuci biji sagu jangan kasar-kasar tau..cuci manja-manja je gitu. Cuci jangan banyak kali, nanti kekurangan kanji/kanji hilang. Lepas tu rendam sagu air agak-agak macam dalam gambar ya. Lebih kurang 1/2 inci atas sagu sementara nak tunggu sagu kembang. Pi panaskan pengukus siap-siap jangan dok termenung pulak.
2. Lebih kurang 10 minit sagu akan kembang camni. Dah tak nampak dah air yang kita rendam tadi.
3. Masukkan gula lebih kurang 12-13 sudu makan atau sesedap rasa ditekak masing-masing la senang.Rasa la nanti tahap manisnya tu. Kak nanie rasa tak tau banyak mana nak dapat ketepatan manisnya yang tekak kak nanie nak.
4. Selepas itu, letak la pewarna..kak nanie suka letak Sirap Ros. wangiiiii..sedapppp. Suka hati ler nak merah banyak mana. Jangan merah makngah sangat udah lerr..kang tak tertelan kang.
5. Kak nanie suka guna sirap brand nih.
6. Kacau rata-rata. Ini la rupa selepas campur gula dan sirap. Kira dah secukup rasa lah ni.Bila kita kacau, nanti akan nampak airnya. Air pun banyak gitu je. Jangan dibuang airnya tu. Jangan pandai-pandai tambah air gak, kang terlembik kak nanie tak bertanggungjawab.
7. Selepas itu, letak dalam loyang. Kak nanie takde tambah air dah ya. Air tu yang awal-awal kak nanie rendam sagu. Tapi tengok keadaan sagunya juga la. Air paras-paras sagu, masih nampak sagunya. Loyang tu kak nanie gris dengan minyak sikit, nipis-nipis je.Tujuan supaya tak melekat..haaa..pastu kukus la lebih kurang 30 – 40 minit gitu. Sampai putih sagu hilang la senang..kang cukup 40 minit tak hilang-hilang putihnya kak nanie lak disalahkannya. Dah tengah kukus boleh la pi sidai kain ke, sapu rumah ke, siram pokok Bunga ke, jangan pegi tido sudah.
8. Tadaaaaaa…gini la kejadiannya.Setengah kilo ngam-ngam dengan loyang kak nanie.Loyang korang kak nanie tak tau ya. Pastu tunggu la sejuk dulu baru potong. Jangan panas-panas korang potong.Haaaa..apa lagi..pi cepat-cepat buat satgi boleh ngapppp.
9. Dah sejuk bolehlah dipotong dan gaulkan dengan kelapa parut (kelapa parut tu kak nanie tambah secubit garam, gaul rata-rata dengan sudu dan kukus sekejap seminit dua..jangan lelama. Tujuan untuk kelapa tahan lama dan tak cepat basi) Taraaaa..kuih sagu buatan air tangan kak nanie yang kasar.
Info Ekstra!
Cuci sagu tak boleh kasar, nanti sagu hancur. Kemudian tak boleh cuci banyak-banyak kali. Nanti kanji sagu hilang, bila masak kuihnya akan jadi keras.
Sagu direndam untuk memudahkan proses memasak supaya biji-biji putih sagu semua hilang bila siap dimasak dalam jangka masa tak lama.
Kacau dalam kuali boleh tapi kebarangkalian untuk sagu nampak jernih semua susah. Mesti akan nampak putih tu. Putih-putih tu maksudnya sagu tak dapat kembang habis.
Cuba buat ikut resepi ni ya. In Sha Allah jadi. Alhamdulillah dah ramai sahabat-sahabat yang mencuba dan jadi.
MW: Semoga perkongsian resipi kuih sagu ini bermanfaat buat mak-mak yang nak mencuba buat sendiri di rumah. Ikut cara dan langkah yang dikongsikan ni, pasti jadi. Kuihnya lembut, kenyal, wangi dan sedap!
Kuih Onde-Onde Bijan atau lebih dikenali Kuih Bom memang ramai yang suka. Rasanya sedap lembut kenyal dan inti manis lemak kacang hijau. Nak buat kuih ni memang mudah, bahan-bahan yang digunakan pun tak banyak. Namun yang selalu jadi masalah bila waktu nak menggoreng kuih ni. Salah caranya, kuih ni mudah meletop-letop dalam minyak panas di dalam kuali.
Puan Liza Rahmanada kongsikan resipi dan tip untuk membuat kuih onde-onde bijan ini agar tak meletop dalam kuali.
1/2 cawan Tepung gandum
2 cawan Tepung pulut
1 sudu besar Gula
1 sudu kecil Garam
(Air secukupnya…jangan lembik sangat atau keras sangat macam kita buat buah melaka. Kalau terlembik masukkan tepung pulut dan gandum ya)
Bahan Inti:
2 cawan Kacang hijau
(Kacang hijau rebus hingga kembang kemudian tapis buang air)
1 cawan Kelapa parut
2 cawan Gula merah
1/2 cawan Gula putih
(Atau ikut kemanisan masing-masing)
Masak dengan secawan air dan daun pandan.
Cara Membuat:
1. Masak air gula, bila air gula mendidih masukkan kacang yang dah direbus dan kelapa parut.
2. Bila dah agak kering masukkan segengam tepung gandum, masak hingga kering.
3. Bila sejuk boleh bulat-bulatkan supaya senang nak masukkan nanti.
Tips:
Bila dah siap bulat-bulatkan dan salut bijan, masukkan dalam peti ais sekurang kurangnya 1/2 jam.
Masa nak mengoreng, masukkan minyak kemudian masukkan terus onde-onde ke dalam minyak. Jangan tunggu minyak panas, API perlahan aja dalam 5 – 10 minit.Lepas tu baru kuatkan sedikit api dan goreng hingga garing supaya tak meletop dalam kuali.
Jika biasanya buah naga kita makan begitu sahaja, apa kata kali ini kita buat puding. Puding memang antara hidangan pencuci mulut yang boleh dikatakan penyeri meja hidangan. Tidak lengkap meja hidangan tanpa sajian pencuci mulut.
Seperti yang kita ketahui buah naga kaya dengan antioksidan yang tinggi dan mengandungi vitamin C yang boleh membantu untuk kekal awet muda, kulit anjal dan mulus. Ia juga bertindak dengan melawan radikal bebas yang boleh menyebabkan kerosakan sel.
Puding Buah Naga Elok Cantik Licin Macam Cermin
RESIPI PUDING BUAH NAGA
Bahan-bahan:
LAPISAN PUDING:
2 setengah cawan air
7g serbuk agar agar ( guna yg 1 paket 10g tu sahaja)
1 tin susu cair
1/2 cawan gula (100g)
1/2 cawan dairy whipping cream (optional)
1/2 cawan buah naga yg dikisar halus
Sedikit garam
LAPISAN JELI:
3 gm serbuk agar agar
2 setengah cawan air
1/2 cawan gula
1/2 cawan buah naga yang dikisar
Ini Resipi Cara Nak Buat
Cara membuat:
LAPISAN PUDING:
1. Masukkan ke semua bahan lapisan ini, kacau sampai mendidih. Apabila sudah mendidih matikan api dan masukkan buah naga yang dipotong dadu. Sebatikan.
2. Tuang separuh sahaja dari adunan ke dalam loyang 8 inci. Bagi suam dulu baru masuk dalam peti sejuk sekejap sementara buat lapisan jeli.
LAPISAN JELI:
1. Masukkan semua bahan dan kacau hingga mendidih. Matikan api dan tuang perlahan- lahan ke atas puding tadi. Jika puding sudah mengeras sepenuhnya wajib cucuk-cucuk dengan garpu.
2. Jika puding anda masih separuh set (boleh nampak tekstur puding berkedut-kedut sikit jika digoyangkan, itu bermakna separuh sejuk jadi tidak perlu cucuk.
3. Tuang perlahan-lahan dan sejukkan dalam peti sejuk selama lima minit.
4. Adunan puding pastinya akan mengeras semula. Lebihan untuk lapisan puding tadi panaskan semula di atas dapur dan tambah air suam sedikit. Kacau hingga mendidih. Matikan api dan tuang perlahan-lahan ke atas jeli tadi.
5. Sejukkan selama empat jam dalam peti sejuk. Sedia untuk dimakan.
Sekeluarga dirempuh treler pemandu microsleep, ibu belum tahu anak meninggal kerap tanya mana anak sulung. Sebuah keluarga yang menaiki kereta proton saga mengalami detik...