Resipi Paprik Lagi SEDAP Dari Kedai, Jangan Lupa Letak Daun Limau Purut!

Share

Ramai yang suka ‘order’ lauk paprik bila makan di kedai digandingkan pula dengan nasi panas dan telur dadar.Sebenarnya kita boleh masak sendiri lauk paprik ni di rumah, lebih puas hati dan jimat. Rasanya pula lebih sedap dari makan dekat kedai. Paling penting bial buat paprik ni, jangan lupa letak daun limau.

Boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Khas Fena ini;

Siapa suka order lauk paprik kalau makan kat kedai. Lepas try resepi ni you will say no more to kedai punya paprik. Ahakks. So konpiden kan.

Tak caya nanti try buat ikut sebijik macam ni, di jamin laki hampa makan nasik bertambah. Ke laki ku sorang ja makan bertambah.

Ni je bahan bahannya, simple je kan. Tapi rasa lagi sedap 44x dari kedai meriah.Kedai meriah tu tempat kami selalu makan malam-malam.

Bahan-Bahan (tumis):

1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
Serai sebatang diketuk

3 sdm cili

Bahan sos:

2 sdm sos cili
2 sdm sos cili thai
1 sdm sos tiram
1 sdm sos ikan
1/2 sdm kicap manis

Setengah mangkuk air panas

Ayam potong kecil
lobak merah
bunga kobis
brokoli
jagung
cili padi

Cara Membuat:

1. First panaskan minyak banyak sikit. Sebab apa kena banyak? Kita nak tumis cabai kering blend lepasni.Masukkan bahan-bahan tumis.

2.Bila bahan tadi garing boleh masuk 3 sdm cili blend okeh.

3.Lepastu masuk ayam. Boleh pakai dada ayam atau bahagian lain jugak tapi make sure potong kecik kecik. Masak sampai ayam kecut, atau sampai nampak masak lah.

4.Masuk pulak bahan-bahan sos.

5.Masuk air panas setengah mangkuk. Ala tu kan pakai mangkuk sos tadi sebab tu lah air kaler tu.

6.Biarkan mendidih kejap.

7.Masuk pulak segala jenis sayur. Kalau ada kacang boleh masuk ya. Kacang panjang boleh kacang buncis pun boleh.

Jangan lupa 6 biji cilipadi diketuk, masukkan sekali.

8.Last jangan dilupa daun limau purut. Tak letak ni tak jadi paprik. Buang tulang tengah daun tu yaa.

9.Agak sayur dah lembut boleh la tutup api. Tak perlu tambah garam atau perasa lain lagi dah. Sos tadi dah cukup bagi rasa yang mabelesss. Tak caya kena cuba.

Yummehhhh
Makan dengan nasik panas, tak dilupa telur dadar sekali.

Selamat Mencuba!

Baca Lagi Di Sini:
Ayam Kari Kering Pedas Merecik! Buat Yang Tak Gemar Lauk Berkuah

MW: Boleh cuba resipi paprik ni, tak perlu beli dekat kedai lagi. Lebih jimat dan puas hati bila buat sendiri di rumah. Paling penting, jangan lupa letak daun limau purut.Barulah kuah papriknya menjadi.

Sumber: Khas Fena

Published by
Suhaidah Abd Wahab