Sekali pandang memang nampak seperti span cuci pinggan, tapi siapa sangka ia merupakan kek yang boleh dimakan. Jika ingin kelainan dan keunikan boleh cuba buat Kek Span Cuci Pinggan VIRAL ini. Resipinya cukup mudah, guna loyang 9 x 11 boleh dapat 6 biji.
Berikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Zue Wawa sebagai rujukan;
“SPONGE DISH CAKE VIRAL”
Kek Span cuci pinggan VIRAL, Jenama ‘scotch brite’. Buat loyang 9 x 11 je, dapat 6 pcs. Hijau tu perisa pandan.Kuning tu perisa sunquick.
Kalau ikut resepi asal untuk lekatkan kek tu guna madu. Tapi zue guna cream cheese.Zue sapu nipis-nipis je. Simpan kek dalam esbok kejap, untuk kek tu melekat.
RESEPI SPONGE DISH CAKE VIRAL
Bahan-Bahan:
A
4 biji telur gred A
15 gm ovellete
180 gm gula halus
C
70 gm air
50 gm minyak jagung
1 sudu teh esen vanilla ~ cari yang oil base
Cara Menyediakan:
1. Ayak bahan B.
2. Campurkan semua bahan kecuali minyak.
3. Pukul bahan hingga kembang. Bila dah kembang, tuangkan minyak jagung dan kaup balik jer.
4.Bahagi adunan 2/3 bahagian letak pewarna lemon yellow dan 1/3 bahagian dari adunan letak pewarna hijau. Tuang dalam loyang yang dialas kertas minyak. BAKAR SATU-SATU YE
Ads
5. Bakar hingga masak. SEJUKKAN.
6. Sapu permukaan kek berwarna kuning dengan madu@krim cheese nipis-nipis je.Tindihkan dengan kek warna hijau. Sejukkan sekejap.
MW:Kreatif sungguh. Yang pastinya ‘span cuci pinggan’ yang ni sedap dan boleh dimakan. Mak-mak yang nak cuba buat sendiri untuk keluarga atau nak buat jual boleh ikut resipi yang dikongsikan ini.
Bagi orang Johor otak-otak memang terkenal di negeri tersebut. Biasanya diletakkan di meja kedai-kedai makan dan harganya boleh mencecah RM0.90 sekeping.Rasa isi ikannya yang berempah, lemak, manis dan pedas dibungkus dalam daun kelapa.Otak-otak ni sedap dimakan dibakar panas, namun boleh juga dikukus untuk disejuk bekukan dijadikan inti popia.
Bagi penggemar otak-otak, jika selalu beli je kali ni bolehlah buat sendiri ikut resepi yang dikongsikan oleh Amie Samuri. Pasti lebih jimat dan boleh makan sepuas hati.
Berikut antara perkongsian tersebut:
Alhamdulillah.. Otak-Otak Bakar, bungkus guna daun pisang sahaja, daun kelapa takda, yang banyak daun kurma, tapi tak muat kecik sangat. Otak-otak terkenal dekat belah Johor, dibuat dari isi ikan, rempah-rempah, tambahan santan dan diperasa mengikut citarasa.Rasanya pula perlulah sedikit manis, lemak dan pedas.
Resepi Otak-Otak Bakar
Bahan A (dikisar, ditumis dan disejukkan)
3 sudu besar cili kisar (kalau nak pedas boleh tambah cili padi)
1/2 labu besar bawang merah
3-4 batang serai dihiris halus
3 biji buah keras
2 sudu besar minyak masak untuk menumis
Bahan B
2 cawan isi ikan dikisar halus( saya guna tenggiri)
1 biji telur gred A
1/2 – 1 cawan santan pekat (ikut kepekatan adunan, jangan sampai terlalu cair)
2-3 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar serbuk kunyit
Pewarna merah jika mahu
Cara Membuat:
Bahan A yang siap ditumis digaul dengan Bahan B dalam 5 minit, (Rahsia untuk dapatkan isi yang kenyal) dan perasakan dengan gula, garam dan pak aji jika mahu. Isi nipis dalam daun pisang / daun kelapa, kalau tebal rasa tak ori.
Siapa yang minat kek marble dan kek buah, apa kata kita sekalikan jadi kek marble buah. Ada sesetengah mak-mak buah kering nie mesti ke bawah. Kali nie kita kongsi resipi daripada Azina Ina Fans. Mesti cuba untuk raya nanti.
Melalui perkongsiannya:
“Siapa-siapa yang minat kek buah jenis bakar. Kali ni ada rasa coklat dan sedap sangat sebab buah kering yang digunakan kurang manis dan rasa masam-masam manis. Paling penting kek nie senang sangat nak buat.
2 cawan majerin 1 cawan gula halus (nak manis boleh tambah lagi) 5 sudu besar susu pekat 1 sudu besar esen vanila Mix sampai kembang gebu Cuci awal-awal buah kering, tos dan keringkan.2 cawan 1/2 tepung gandum 1/2 cawan tepung jagung 1/2 sb baking powder ayak kan ambik sesenduk dan letak pd buah kering td
Gaul sebati
Dekat bowl mixer td tambah kan susu tepung 1/4 cawan mix lgMasukkan 5 biji telur. Satu persatu yer.Masukkan tepung.Masukkan buah kering tadi kacau rataBahagikan adunan kepada dua. Satu bahagian, letakkan serbuk koko dan kacau.Sedia untuk dibakar.
p/s: Tuang dalam loyang 8×8 lapik dengan baking paper.
Bakar pada suhu 170 darjah selsius selama satu jam.
Resipi Air ‘Vanilla Blue Dengan Aiskrim’, Nikmat Terasa Bila Berbuka! Memang lain daripada yang lain, setelah seharian berpuasa nikmat berbuka cukup terasa apabila dapat minum ‘Vanilla Blue Dengan Aiskrim’ ini. Cukup sempurna lemak, manis rasa vanila nya. Jika selalu beli air di bazar ramadan, mak-mak boleh buat sendiri air ni di rumah. Mesti laku nanti, anak-anak suka.Bahan-bahan tak banyak, nak buat pun mudah.
Boleh cuba resipi air mudah yang dikongsikan oleh Puan Nordiana Ab Kadil ini sebagai rujukan.
Nikmatnya terasa bila berbuka puasa dengan :
VANILLA BLUE WITH ICE CREAM
Bahan-Bahan;
3 cawan Air masak 5 Esen vanila(saya guna penutup botol esen)
Setengah tin Susu pekat Saji
Satu tin Susu sejat cair Saji 1 Pewarna biru(guna penutup pewarna)
Ais secukupnya
Aiskrim vanila
Cara Membuat:
Campurkan semua bahan-bahan tersebut sehingga sebati.
Akhir sekali masukkan aiskrim vanila dan kiub ais. Kacau rata untuk dapat kan rasa vanila yang sempurna.
Mingguan Wanita: Menariknya air ni warna biru. Cukup menarik perhatian dan sangat sesuai dibuat ketika berbuka puasa atau hari raya nanti. Tak perlu beli di Bazar Ramadan, boleh buat sendiri je.
Gula-gula gummy bebas dijual di pasaran, jelly berisiko tercekik bagi kanak-kanak. Kejadian tragis melibatkan adik Mohamad Fahmi Hafiz Mohammad Fakhruddin, seorang kanak-kanak berusia 10...