Resipi Kuih Siput Untuk Jualan, ‘Ralit’ Makan Tak Sedar Habis Satu Bekas!

Share

Kuih siput, mungkin boleh menjadi salah satu kudapan untuk hari raya nanti. Tapi tak perlu tunggu raya pun, bila-bila masa pun boleh. Sebab boleh dikatakan kuih lejen juga.

Memandangkan hari raya, rata-rata akan hidangkan biskut raya. Apa kata, untuk mak-mak selitkan kudapan lain supaya tidaklah bosan dengan hidangan yang lebih kurang sama semuanya.

Salah satu yang boleh mak-mak sediakan tentulah kuih siput, salah satu kudapan yang boleh buat kita ‘ralit’ bila mengunyahnya.

Nak buat pun tak adalah susah sangat dan inilah perkongsian daripada Rosni Musa, resipi kuih siput yang dia sendiri buat jualan.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Resipi Rahsia Kuih Kaswi ‘Lejen’, Lembut & ‘Bergedik’, Tak Jemu Makan!

Resipi Solok Lada, Kukus 5 Minit Saja Barulah Lada Ranggup Sedap

Info Lebih Menarik DI SINI

 

Resipi Kuih Siput

Memang betul, kuih siput ini saya buat untuk jualan. Tapi tak salah nak kongsi resipi yang ada. Moga ia memberi manfaat buat semua.

Bahan-bahannya:

1kg tepung gandum
200ml @ 1 kotak kecil santan
1 ketul kiub pati ikan bilis
170gm @ 6 sudu makan marjerin
2 paket rempah kari ikan/daging @ 3 sudu besar.
1 sudu garam
2 sudu makan gula halus
250ml air

* Boleh jugak letak sebiji telur.

3. Panaskan marjerin

4. Masukkan tepung ke dalam mangkuk besar. Masukkan garam

5. Masukkan juga gula halus.

6. Masukkan rempah kari.

7. Hancurkan kiub bilis & letak dalam adunan.

8. Gaul bagi sebati.

9. Buatkan lubang tengah. Curahkan marjerin yang telah dicairkan.

10. Gaul lagi sampai jadi serbuk roti.

11. Kemudian masukkan santan & air. Ikut sukatan, santan & air ni memang cukup-cukup untuk 1 kg tepung.

12. Uli sehingga doh tak lekat di tangan.

13. Sediakan acuan kuih siput. Ambil secubit doh.

14. Gentelkan ke atas acuan.

15. Buat sampai habis.


16. Panaskan minyak. Goreng kuih siput yang telah siap digentel.

17. Masukkan daun kari.

18. Goreng dengan menggunakan api sederhana perlahan sampai bertukar warna keperangan. Agak-agak dah ringan boleh di angkat. Masa ni kacau sentiasa agar kuih siput masak sekata.

19. Bila dah garing & toskan.

Mingguan Wanita : Biasalah kalau nak buat ambil masa. Tapi bila dah makan, sekejap saja. Ralit bila mengunyah.

Sumber: Rosni Musa

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Published by
Nora