Resipi Kuih Lepat Liat, Senang Nak Buat, Guna Sukatan Cawan Je

Kuih lepat liat memang sedap, nak-nak kalau dapat makan panas-panas. Memang terbaik! Kalau beli agak susah juga nak dapat kuih yang rasanya memuaskan hati. Di kampung-kampung agak mudah untuk ‘jumpa’ kuih yang sedap sebab ramai orang-orang lama suka kuih ini.

Jadi, apa kata anda cuba buat sendiri. Bila buat sendiri, boleh dapat banyak. Makan pun puas. Siap boleh makan berulang-ulang.

Sangat mudah rupanya nak buat kuih ini. Bahan-bahannya pun senang nak cari dan tak banyak. Lebih istimewa lagi sukatan bahannya pun menggunakan cawan sahaja. Senanglah nak sukat. Jom cuba. Pasti rasanya sedap.

RESIPI KUIH LEPAT LIAT

Resipi Kuih Lepat Liat, Senang Nak Buat, Guna Sukatan Cawan Je

BAHAN A:

3 cawan tepung pulut
1 1/2 cawan santan pekat
1 cawan gula merah
1/2 cawan gula

BAHAN B:

Daun pisang untuk membungkus
Kelapa parut ( gaul dengan sedikit garam) – untuk inti/jika suka

Ads

CARA MEMASAK:

1. Satukan bahan A dan masak atas api. Tak perlu hingga mendidih. Cukup masak hingga gula larut dan tidak berketul.

2. Angkat dan tapis bahan-bahan yang dimasak tadi. Sejukkan.

3. Kemudian tuang campuran tadi ke dalam bekas berisi tepung pulut sedikit demi sedikit.

Resipi Kuih Lepat Liat, Senang Nak Buat, Guna Sukatan Cawan Je

Ads

4. Uli dan adun hingga menjadi sebati. Pastikan doh jadi lembut dan tidak keras.

Resipi Kuih Lepat Liat, Senang Nak Buat, Guna Sukatan Cawan Je

5. Sediakan daun pisang dan sapu sedikit minyak di permukaannya.

6. Ambil 2 sudu makan adunan, letak atas daun pisang yang telah disapu minyak tadi. Leperkan.

7. Kemudian letakkan inti kelapa dengan secukupnya. Jika tidak mahu inti, boleh abaikan penggunaannya.

Ads

Resipi Kuih Lepat Liat, Senang Nak Buat, Guna Sukatan Cawan Je

8. Bungkus kuih dengan kemas dan susun dalam periuk kukusan. Kukus hingga masak.     (empunya resipi kukus selama 40 minit menggunakan api perlahan)

Resipi Kuih Lepat Liat, Senang Nak Buat, Guna Sukatan Cawan Je

 

Resipi Kuih Lepat Liat, Senang Nak Buat, Guna Sukatan Cawan Je

9. Bila dah masak, angkat kuih dan sejukkan. Sedia untuk dinikmati.

Kredit resipi & foto: Mas Cotek

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI