Resipi Keledek Goreng, Rangup Dan Sedap, Sama Macam Peniaga Pisang Goreng Jual
Keledek goreng memang sedap dinikmati sebagai kudapan petang. Selalunya kita hanya beli gerai-gerai tepi jalan. Memang sedap tapi kalau nak puas makan, eloklah kalau kita buat sendiri sahaja.
Bagi anda yang tiba-tiba teringin nak makan keledek goreng seperti yang peniaga pisang goreng jual, boleh cuba resipi perkongsian Aiza Shereen ini. Bahan yang digunakan pun tidak banyak. Jom mama kita cuba buat!
RESIPI KELEDEK GORENG RANGUP
BAHAN-BAHAN:
Ubi keledek – kupas kulit
Tepung gandum
Marjerin
Garam
Minyak masak
Air suam
Serbuk kunyit
CARA MEMASAK:
Bersihkan keledek, kupas kulit dan potong keledek panjang-panjang.
2. Untuk bancuhan tepung, satukan tepung gandum, marjerin, garam, minyak masak, serbuk kunyit dan air suam.
Ads
3. Jika suka letak gula, boleh letak. Sukatannya agak-agak sahaja ikut sebanyak mana keledek yang anda guna.
4. Bancuhan tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.
5. Panaskan minyak dalam kuali dan biar betul-betul panas. Goreng keledek secara berperingkat.
6. Bila keledek sudah garing keemasan, angkat, toskan dan sedia untuk dihidang bersama sambal kicap.
KHASIAT UBI KELEDEK:
Ads
1. Vitamin B6
Ubi keledek mengandungi vitamin B6 yang membantu mengurangkan larutan kimia homosisteina di dalam badan. Homosisteina dikaitkan dengan penyakit degeneratif termasuk serangan jantung.
2. Vitamin C
Vitamin C di dalam ubi keledek penting untuk pembentukan tulang dan gigi, penghadaman, dan pembentukan sel darah. Ia juga baik untuk menyembuhkan selesema dan virus influenza. Vitamin C juga mempercepatkan penyembuhan luka dan menghasilkan kolagen yang membantu mengekalkan keanjalan kulit bak remaja.
3. Anti-oksidan
Memakan ubi keledek membantu melindungi badan dari toksin yang membawa kepada kanser.
4. Zat Besi
Kandungan zat besi di dalam ubi keledek menyokong sistem imun dan memastikannya berfungsi dengan baik di dalam badan. Ia memberikan tenaga, membantu pengeluaran sel darah putih, menentang stres, dan memetabolismekan protein.
5. Magnesium
Ubi keledek merupakan sumber magnesium. Magnesium penting untuk kesihatan arteri darah, tulang, jantung, otot, dan fungsi saraf.
6. Pottasium
Potassium yang diketahui ada di dalam pisang juga turut ada di dalam ubi keledek. Potassium mengawal degupan jantung dan signal saraf. Ia juga melegakan pengecutan otot, mengurangkan bengkak, dan melindungi serta mengawal aktiviti buah pinggang.
Ads
7. Gula
Rasa ubi keledek yang semulajadi manis tidak bermakna ia tidak baik untuk kesihatan. Ia dilepaskan dengan perlahan ke dalam darah untuk memastikan keseimbangan sumber tenaga.
8. Karotenoid
Warna oren pada ubi keledek menunjukkan yang ia tinggi karotenoid seperti beta karoten dan sejenisnya. Karotenoid membantu menguatkan penglihatan dan menggalakkan ketahanan kita kepada penyakit. Ia merupakan antioksidan kuat yang mencegah kanser dan melindungi diri daripada tanda-tanda penuaan.
Esok bermulanya bulan puasa yang cukup dinantikan kehadirannya. Setiap kali waktu berbuka, selain juadah makanan yang lazat, minuman yang sedap juga turut mendapat perhatian untuk disediakan setelah seharian menjalani ibadah berpuasa ini. Jika mak-mak inginkan minuman yang sejuk, berlemak, manis dan kaya dengan pelbagai khasiat buah-buahan,boleh lah mencuba resipi air viral ‘Dragon Mix Fruits’ yang merupakan kegemaran keluarga Nur Yushanun Yusof ini.
Berikut antara perkongsian resipi minuman ini;
“Saya nak kongsikan air yang menjadi kegemaran keluarga saya, kalau time berbuka memang berebut kami adik beradik.Senang jer resepinya.”
Dragon Mix Fruits
Bahan-Bahan:
Buah Naga Merah
Buah Mangga Masak
Anggur Manis
Laici tin (sekali air)
Susu Pekat Manis
Air masak
Ais batu
Cara Membuat:
1. Potong dadu semua buah-buahan tersebut.
2. Campurkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kemudian masukkan ais batu.
Ramai suka menu asam pedas. Banyak juga resipi dan cara yang dikongsi di media sosial. Apa kata kali ini kita buat resipi asam pedas ayam berempah.
Bagi kalian yang masih belajar buat asam pedas, bolehlah ikut perkongsian Rosni Musa ini kerana dia menyediakan satu persatu cara membuatnya. Lengkap dan senang nak masak!
Boleh Cuba Resipi Asam Pedas Ayam Berempah Perkongsian Rosni Musa.
“Siap dah asam pedas ayam berempah. Menu kegemaran anak-anak nih. Makan dengan nasi panas panas, ada sambal belacan + ulam. Tuang sikit kicap, walahhhhhh. Berkeroncong perut dibuatnya.
“Merah menyala plak tu asam pedas ibu hari nih. Tapi jangan bimbang tak pedas sangat pon sebab ibu campur cili kering yang tak pedas. Korang dah masak ke?
“Meh kita tengok resipi step by step.”
Resipi Asam Pedas Ayam Berempah
Bahan-Bahan
Ayam setengah ekor.
2 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
1 inci halia*
Seketul kecil belacan*
1 sudu teh lada hitam*
1 sudu teh ketumbar*
1 sudu teh jintan manis*
1 sudu teh jintan putih*
1/2 sudu teh halba
1/2 sudu teh kerisik
4-5 sudu besar cili kisar
1 sudu teh serbuk kunyit (tiada dalam gambar)
2 batang serai dititik
Air asam jawa secukupnya
Daun kesum
Daun limau purut
Bendi
Tomato (tiada dalam gambar) Nota:Bahan bertanda (*) dikisar halus
1-Panaskan minyak. Tumis seketika halba. Masukkan bahan yang telah dikisar dan juga serai. Tumis hingga naik bau.
2-Masukkan cili kisar. Ikut kepedasan yang dikehendaki. Tumis lagi. Untuk part ini kena tumis lama sehingga pecah minyak. Sampai bahan-bahan jadi pekat.
3-Bila bahan tumis dah pekat masukkan ayam. Kacau rata. Tuangkan air ikutlah nak banyak mana. Rasa nak kuah cair isi banyak. Nak kuah pekat isi air sikit jer.
4-Masukkan air asam jawa. Agak-agak jer tau jangan terlebih tuang, nanti ada yang termasam sangat. Perasakan dengan garam.
5-Diikuti maggie cukup rasa. Gula untuk seimbangkan rasa. Kacau rata dan ikut rasa masing-masing yer. Kerisik dilupa jangan. Kacau sebati. Renehkan sehingga ayam masak.
6-Bila ayam dah masak masukkan daun kesum & daun limau purut. Kacau sebentar.Last but not least masukkan bendi & tomato.
7-Kacau-kacau. Asam pedas ayam berempah is done! Lauk kegemaran anak-anak. Asam pedas seminggu mesti 2 kali masak
MW: Lengkap cara membuatnya satu-persatu. Selamat mencuba!
Menariknya resipi Dalgona Latte ni. Katanya cara buat Kopi Korea yang tengah viral. Ramai yang dah cuba kopi ni, sebab senang dan bahan-bahan pun tak banyak. Jika nak cepat kembang bancuhannnya kacau dengan ‘mixer’. Tapi kalau takde mixer, whisk guna garfu pun boleh.Cuma kena kacau lama sikit. Mak-mak yang suka minum kopi, kena cuba buat Dalgona Latte ni. Serius sedap!
Ini resipi yang dikongsikan oleh Aishah Rosli sebagai panduan;
“Sempena perintah larangan pergerakan ni, kita duduk rumah explore benda baru. Jangan nak bebal keluar rumah.Jom buat coffee latte (dalgona latte) yang viral ni. Sedap minum air sejuk panas panas ni. Tambahannn air ni tak manis. Tak manis. Dan tak manis.”
“AWAS, KETAGIH. HANYA SEKALI SEBULAN YE SEMUA. JANGAN MINUM SELALU TAK ELOK CAFFEIN.”
Bahan-Bahan:
1-2 sudu Nescafe/coffee (mana mana pun boleh)
1 sudu Gula 1 sudu (ikut citarasa masing-masing.Jangan manis nanti diabetes).
Sedikit air panas
Susu Segar
Ais
Cara Membuat:
1. Masukkan Nescafe/coffee dalam mangkuk.
2. Masukkan pula gula.
3. Masukkan sedikit sahaja air panas dalam bancuhan tersebut.
4. Whisk guna garfu sampai kembang. Macam nak buat meringue tu. (Kalau malas, guna je mixer. Cepat hahahahaha).
5. Selepas itu masukkan ais dalam gelas dan letak susu segar.
6. Kemudian letak bancuhan coffee yang dah dipukul sampai kembang tu atas sekali (buat macam topping).
7.Siaaaap. Kacauuu dulu kemudian minum!
Info Ekstra!
Benda ni boleh buat 2-3 gelas tau. Bukan 1 gelas letak semua topping tu.
Boleh kurangkan nescafe dan tambah gula ikut citarasa masing-masing. Saya suka pahit-pahit. So letak sikit je gula hehe)
Suami terpaksa 'mengemis' nak puaskan nafsu, dah merayu masih tak dapat. Dalam kehidupan berumah tangga, kebahagiaan dan keharmonian bukan sahaja bergantung kepada aspek kewangan, komunikasi, dan tanggungjawab harian, tetapi juga kepada keperluan batin pasangan.