
Isi Kandungan
ToggleSenangnya buat Kek Coklat sendiri guna resipi ni.Hanya perlu adun semua bahan-bahan dalam blender, kacau sebati dengan tepung dan kukus selama 45 minit. Siap! Tak perlu pakai mixer dan kalau tiada oven pun tak jadi masalah.
Bukan apa, bila buat sendiri memang puas hati, jimat banyak dan boleh makan banyak kali. Bila hari jadi anak-anak bolehlah buat kek coklat ni.
Ikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Elisya Maisarah ini, memang cukup mudah.
Kek coklat kukus, Kalau nak beli tak larat nak beli, buat sendiri je la boleh makan banyak kali. Resepi dekat bawah.
Bahan-Bahan:
3 biji telur
1 cawan minyak
1 cawan gula
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko
*Masukkan semua bahan dalam blender dan kisar selama 5 minit.
Bahan-Bahan (Ayak):
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
*Masukkan sekali dengan adunan yang dikisar tadi.Kacau sebati.
Kukus selama 45 minit.
Boleh hias ikut cita rasa masing masing.
Done kek coklat kukus!

Baca Lagi Di Sini:
Best Resepi Kek Pisang Ni Berulang Kali Buat, Tambah Perahan Lemon Dalam Adunan!
Hampir 50 Tahun Mak Wanita Ini Buat Kek Kukus Buah Legend & Ini Resipi Yang Diperturunkan!
MW:Senangnya ikut resipi ni. Tak perlu pakai mixer, tak payah bakar dalam oven. Kacau adunan guna blender dan kukus je. Siap! Boleh cuba nanti.
Sumber: Elisya Maisarah
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Menu Dessert Wajib Cuba Cuti Hujung Minggu Ni

Jumaat kali ni, MW kongsi empat menu pemanis mulut popular dikalangan masyarakat Melayu. Memang kaedah penghasilannya agak rumit, tetapi jika tak di buat, mana nak tahu hasilnya bagaimana kan? Mana tau kekerapan buat juadah tradisi ini, boleh menjadi sumber pendapatan tambahan anda dan keluarga. Jom cuba…bahan-bahannya tak sukar nak cari.
PUDING RAJA
Bahan-bahan:
Pisang lemak manis masak ranum.
Minyak yang banyak untuk mengoreng.
Sedikit minyak sapi campur dalam minyak.
Bahan-bahan Jalamas:
Kuning telur
Gula
Air
Daun pandan
Bahan-bahan Sos:
2 tin susu cair .
4 biji kuning telur.
Gula secukupya.
Air secukupnya.
Esen vanilla secukupnya.
Daun pandan.
Cara Membuat:
1.Goreng pisang hingga masak (susun dalam mangkuk hiasan)
2.Jalamas
3.Didihkan air gula dan pandan hingga air gula menjadi pekat.
4.Letak kuning telur dalam acuan roti jala dan ayak dalam air gula tadi. Angkat dan toskan
Cara Membuat Sos:
Masukan susu cair dn semua bhn sos dlm periuk dn masak atas api perlahan.
Sejukkan.
Hiaskan dengan ceri, prune dan gajus
CUSTARD COCKTAIL
Bahan-bahan
1 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung custard
6 cawan ais
Setengah cawan susu pekat manis
3/4 cawan gula
1 sudu kecil esen rose
Cara Membuat:
1.Kacau semua bahan di atas api yang perlahan.
2.Kacau sehingga masak. (sekiranya keras boleh di tambah air)
3.Bila sudah tutup api masuk esen rose
Bahan-bahan Kuah:
2 tin susu cair
1 tin air
Gula secukup rasa
2 biji kuning telur
1 helai daun pandan
Cara Membuat Kuah:
1.Satukan semua bahan tersebut.
2.Masak di atas api yg perlahan.
BUBUR BIJI NANGKA
Bahan-bahan:
Tepung pulut
Air dan secubit garam
Pewarna kuning hijau merah
Santan pekat
Gula secukupnya.
1/2 inci halia potong nipis.
Sedikit halba
Secubit garam
Cara Membuat:
1.Adun tepung pulut campur secubit garam dan air hingga menjadi doh.
2.Bahagikan tiga bahagian dan warnakan.
3.Bentukkan bujur dan rebus dalam air panas seketika dan toskan.
4.Masak santan pekat dengan gula serta secubit garam.
5.Masukan halia dan halba.
6.Bila santan sudah mendidih masukan semua biji-biji nangka tadi. Kemudian masak sehingga sebati.

BADAK BERENDAM
Bahan-bahan:
Tepung pulut
Air
Gula kabung
Secubit garam
Santan pekat
Cara Membuat:
1.Adun tepung pulut garam dsn air hingga menjadi doh.
2.Bulat-bulatkan dan letak ketulan gula kabung ked alam bulatan tepung dan tutup rapi.
Bahan-bahan Santan Pekat:
Santan pekat letak sedikit tepung pulut dan secubit garam bancuh sebati.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Petua Buat Inti Guna Kelapa PARUT KERING Segera, Jimat Masa, Rasa TETAP SAMA

Isi Kandungan
ToggleAgak jarang dan mungkin ada yang tidak pernah terfikir untuk guna inti kepala parut kering. Ini kerana kebanyakan kuih muih menggunakan kelapa parut segar . Baik kuih ketayap, pulut manis mahu pun ikan cencaru sumbat mesti akan ada inti kelapa.
Inilah yang menyedapkan lagi makanan tersebut bila ada inti kelapa parut. Rasa manis dengan campuran gula melaka dan rasa lemak berkrim ini akan menambahkan lagi keenakanan makanan itu.
Namun, untuk mendapatkan inti kelapa parut agak susah terutamanya hanya ingin kelapa segar. Kadang-kadang jenuh juga nak bila berada di tengah bandar.
Daripada semangat nak sediakan inti kelapa parut untuk kuih muih atau masakan cencaru sumbat, terus terbantut untuk memasak. Mungkin ada yang masih tertanya-tanya tentang kelapa parut kering yang terdapat di pasaran.
Mungkin agaknya tidak sesuai untuk membuat inti kelapa parut seperti kelapa yang segar yang hanya untuk masakan lain.
Jangan risau, ada cara untuk sedapkan inti kelapa parut kering ini seperti kelapa segar. Rasanya pun hampir sama. Jadi, bolehlah cuba cara yang dikongsikan oleh Ida Shahida dalam membuat inti kelapa parut yang kering dan segera berada di pasaran.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Rendam Berus Keluli Dengan Sabun Mandi, PETUA Periuk Berusia 22 Tahun Masih Cun Melecun!
Chef Kongsi Petua TELUR Tak Hancur Bila Masak, Elok Jadi Bulat Atau Bujur!
Info Lebih Menarik DI SINI
Kelapa Parut Kering Buat Inti
PETUA DAN CARA BUAT INTI KELAPA
Bila beli inti kelapa parut segera, cara nak membuatnya hampuir sama dengan guna kelapa segar.
Ada sesetengah daripada kita fikir, kalau tengok kelapa parut kering yang kat kedai tu apakah yang anda fikir? Setakat yang anda tahulah…kelapa parut kering ni boleh buat apa? Tentu BISKUT KELAPA kan.
Siapa yang nak makan apa apa atau teringin nak buat kuih muih tapi kelapa parut tak ada atau susah nak dapat?
Saya nak buat kuih KETAYAP, nak cari kelapa parut segar memang susah. Kalau beli pun belum tentu dapat buat pada hari yang dibeli.
Jadi inti ketayap saya guna kelapa kering yang selalu orang buat biskut kelapa tu..
Cara buat adalah sama juga seperti kita guna kelapa segar.
BELI KELAPA PARUT KERING DI SINI
Nak sedap lagi?
buat inti kelapa nak bagi sedap, cuma masukkan 2 sudu besar butter atau mentega ke dalamnya. Lebih sedap rasanyakalau guna gula campur campur…gula merah + gula melaka + gula putih + butter.
** Kalau nak inti jadi kental, boleh masukkan tepung gandum 1 sudu besar untuk sebiji kelapa*.
Kelapa parut ni sangat penting pada saya sebab ianya sangat sangat membantu saya untuk memasak.
Apa lagi yang boleh dibuat dengan kelapa kering ni?
Boleh buat inti karipap, inti cucuk badak, inti ketayap, inti pulut manis, kuih muih yang guna kelapa parut dan yang paling istimewa ialah dengan kelapa parut ini juga saya boleh buat inti ikan goreng ‘ CENCARU INTI KELAPA.

Rasa Hampir Sama
Rasanya? HAMPIR Sama macam kelapa parut asli.SESUAI untuk sesetengah jenis masakan dan sesetengah inti sahaja. Kalau nak buat kelapa parut untuk kuih kaswi/kasui/pulut ikan masin, buah melaka dan lain lain lagi tu tak sesuailah sebab ada makanan yang memang perlu pada rasa dan kelembutan kelapa parut asli serta rasanya yang lemak lemak manis.
Mingguan Wanita : Kalau kelapa segar, ia kena masak cepat, elak kelapa rasa masam. Tapi, kalau yang segera, bila-bila pun boleh. Walau bagaimanapun, tak semua sesuai guna kelapa parut segera ini.
Sumber: Ida Shahida
Baca Artikel Lain DI SINI: Cara Buat Jeruk MAMAN Kena Pilih Berdaun LIMA, Simpan Dalam Peti, TAHAN LAMA
Bangkit Wanita Mingguan Wanita
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Telur Mata Sambal Hijau, Makan Confirm Ngencess Sekali!

Isi Kandungan
ToggleTelur merupakan sumber protien yang sangat baik. Jika tiada idea nak masak apa dekat rumah tu, masakan simple macam resipi Telur Mata Sambal Hijau adalah antara menu ringkas yang mak-mak boleh cuba. Sangat sedap, pedas dan bila makan tu confirm ngences (terliur) bak kata orang Jawa. Masak satu lauk ni je pun dah cukup, buat nasi bertambah tak perlu lauk lain.
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Cheyah Saripuddin
Resepi Bujang – Telur Mata Sambal Hijau
“Tetiba perut berkeroncong sebelum keluar pickup stok pekasam. Eh eh tak boleh jadi, perut kena isi dulu. Lagipun nasi dingin ada lagi.”
“Tetttt idea datang sekali. Nak goreng telur mata je la makan pedas-pedas. Itu tercetus nak masak gini. Meh cheyah kongsi resepi senang gila abad ini. Makan tu confirm ngencess sekali.”
Bahan-Bahan:
15-20 biji cili padi hijau (ada cili besar boleh campur, nak pedas boleh tambah)
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 biji telur ayam
Secubit garam
Gula sedikit saja jika suka
Cara Membuat:
1. Tumbuk semua bawang merah, bawang putih dan cili sehingga lumat kasar. Tak perlu lumat sangat tak beshhhh.
2. Tumiskan dan biarkan ia sedikit garing.
3.Boleh masukkan garam bagi secukup rasa.
4.Gula jika suka. Cheyah letak sikit je tak sampai pun satu sudu kecil pun. Light light gitu je rasa manis.
3. Pecahkan telur. Tips telur ni kena pecah dalam bekas lain sebab takut telur tu busuk. Kalau pecah terus dalam masakan memang jahanam satu menu.
4.Masak sehingga telur masak ikut citarasa. Nak berkuah boleh tambah air tapi cheyah tak tambah. Hehe

5.Style cheyah garing-garing gini. Nak berkuah boleh tambah air sedikit.
6.Dah ready nak ngap! Cheyah masak half cooked je. Yang kuning tu bila pecahkan meleleh lava dia. Makin sodappp ya ampunnn.
Selamat mencuba! Menu pantas begini time emergency takde lauk boleh la cuba.
Baca Lagi Di Sini: Api Besar Set 7 Minit, Baru Telur Rebus Air Asam Cantik Macam Ni
MW: Sedapnya resipi Telur Mata Sambal Hijau ni. Memang sangat simple dan mudah sangat nak buat. Tak perlu cari lauk lain dah.
Sumber: Cheyah Saripuddin
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI