Kek coklat adalah di antara kek yang menjadi pujaan ramai lebih-lebih lagi anak-anak. Aduh, boleh terbayang akan rasanya yang sedap. Ada yang suka kek Coklat Moist?
Ha..ini kami nak kongsikan satu resipi bagaimana cara membuat kek coklat moist, tanpa gunakan oven dan mixer. Wah! Sangat menarik dan mudah kan? Tunggu apa lagi, sila cuba!
Bahan-Bahan Kek Coklat Moist
Bahan kek:
1 cawan / 12gram serbuk koko
1/2 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 cawan / 225gram gula kastor
2 biji telur (saiz A/B)
1/3 cawan / 83ml susu full cream (atau susu cair/low fat/segar)
1/2 sudu teh garam halus
1/4 cawan / 59ml minyak masak
1 sudu teh Nescafe
1/3 cawan / 83ml air panas
1 sudu makan cuka makan/jus lemon
Kek Coklat Super Moist Ini Sangat Sedap, Tanpa Oven Dan Mixer!
Kek coklat adalah di antara kek yang menjadi pujaan ramai lebih-lebih lagi anak-anak. Aduh, boleh terbayang akan rasanya yang sedap. Ada yang suka kek Coklat Moist?
Ha..ini kami nak kongsikan satu resipi bagaimana cara membuat kek coklat moist, tanpa gunakan oven dan mixer. Wah! Sangat menarik dan mudah kan? Tunggu apa lagi, sila cuba!
Bahan-Bahan Kek Coklat Moist
Bahan kek:
1 cawan / 12 gram serbuk koko
1/2 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 cawan / 225g ram gula kastor
2 biji telur (saiz A/B)
1/3 cawan / 83ml susu full cream (atau susu cair/low fat/segar)
1/2 sudu teh garam halus
1/4 cawan / 59ml minyak masak
1 sudu teh Nescafe
1/3 cawan / 83ml air panas
1 sudu makan cuka makan/jus lemon
Ayak satu cawan tepung gandum, 1/2 sudu teh baking powder, ½ sudu teh soda bikarbonat dan 1/2 cawan serbuk koko ke dalam mangkuk.
Ads
Masukkan satu cawan gula kastor dan ½ sudu teh garam halus. Kacau rata. Dalam masa yang sama, jangan lupa sediakan kukusan dan tuang air untuk kukus kek nanti.
Masukkan ¼ cawan minyak masak, 1/3 cawan susu full krim dan dua biji telur – gaul sebati.
Bancuhkan satu sudu teh nescafe dengan 1/3 cawan ar panas. Masukkan dan gaul sebati.
Masukkan satu sudu makan cuka atau jus lemon. Kacau sebati. Alas Loyang bersaiz 8 inci dengan baking paper atau sapukan sedikit mentega di bahagian dalamnya dan masukkan adunan kek tadi ke dalam loyang.
Bila air kukusan mendidih, masukkan Loyang dan ukus selama 40 – 50 mini atau sehingga kek masak. Nak tahu kek masak, boleh guna lidi dan cucuk di bahagian tengahnya. Kalau tak melekat, makna kek dah masak.
Ads
Dalam masa yang sama, boleh buat coklat ganache. Masukkan 1 cawan susu full cream, dua sudu makan gula kastor, lima sudu makan susu pekat manis, 1/2 cawan serbuk koko dan dua sudu makan tepung gandum ke dalam bekas.
Kacau semua bahan biar sebati. Tapiskan dan masukkan ke dalam kuali. Buka api kecil, dan sentiasa kacau selama 3 minit. Selepas 3 minit, tutup api dan masukkan dua sudu makan mentega/marjerin, kacau sehingga mentega larut. Biarkan coklat ganache sejuk pada suhu bilik sebelum disapu di atas kek.
Setelah kek masak, keluarkan dan terbalikkan kek atas redai, buang baking paper dan biar kek sejuk di atas relai pada suhu bilik.
Bila kek sejuk, bolehlah potong menjadi dua bahagian. Langkah ini adalah atas pilihan. Boleh skip jika tak nak buat ye. Kalau tak nak potong, boleh tuang terus coklat ganache di atasnya, siap.
Jika nak potong, tuang dan sapu sedikit coklat ganache ke bahagian tengah kek yang dipotong. Lapiskan dengan satu bahagian lain dan tuang coklat ganache selebihnya di atas kek. Siap! Memang mantap!!
TIP UNTUK ELAKKAN KEK COKLAT MEREKAH PADA BAHAGIAN PERMUKAAN:
Jangan gunakan loyang yang kecil, loyang yang kecil akan menyebabkan kek mudah merekah.
Masukkan satu sudu makan cuka makan/jus lemon untuk memastikan kek naik dengan sekata.
Gunakan api yang sederhana dan sedikit kecil semasa mengukus menggunakan saiz loyang: 8 inci. Selamat mencuba!
INFO EKSTRA!
Tambahan satu sudu teh Nescafe ke dalam kek coklat akan mengharumkan dan meningkatkan lagi rasa coklat dalam kek. Jangan risau kek tidak akan rasa kopi pun dengan tambahan sedikit Nescafe ke dalam adunan.
Penggunaan jus lemon atau cuka makan adalah untuk memastikan kek naik dengan sekata dan cantik. Cuka atau jus lemon bersifat asid, bertindak balas dengan bahan-bahan bersifat alkali dalam kek untuk membebaskan gas karbon dioksida dan menjadikan kek naik cantik.
Bila pergi pasar malam, memang tak sah kalau tak beli jagung cawan. Inilah yang selalu anak-anak minta dan suka makan. Sangat sedap.
Sebenarnya, boleh saja nak buat di rumah tapi rasa jagung cawan di pasar malam tak sama dengan apa yang kita buat pula. Tak tahulah apakah resipi rahsia yang digunakan.
Kali ini Aishah Al Humaira berkonngsi resipi jagung cawan ala pasar malam. Dengan kelainan iaitu tidak kukus sebaliknya masak terus menjadikan ia lagi sedap daripada pasar malam. Mungkin?
Jagung cawan lemak manis ala pasar malam tanpa Kukus.
Jagung yang digunakan pun dari sweet corn daily fresh sebab rasa segar berbiji dan tak kering.
Bahan-bahan:
1 paket jagung frozen jenama Dailly fresh
1 tin krimer pekat manis SAJI
3 sudu besar marjerin (lebihkan lagi sedap)
sedikit air dan garam secukup rasa
Cara Membuatnya:
1. Masukkan jagung dalam kuali dan masuk sedikit air sukatan anggaran setengah dari jagung.
2. Tutup kuali dan biarkan hingga jagung empuk/masak.
3. Jika air kering boleh tambah lagi airnya.
4. Akhir sekali masuk susu pekat, sukatan mengikut manis yang disukai.
5. Masukkan juga garam dan marjerin secukup rasa. Suka Cheese boleh parut cheddar cheese atasnya
6. Siap.
Mingguan Wanita : Bila tambah keju cheddar mungkin ia akan rasa lagi sedap dan berkrim. Selamat mencuba.
Kalau bercakap tentang cheese ini, anak-anaklah paling suka. Mahunya, itulah yang diulang-ulang makan. Memang tak cukuplah. Sebelum ini, biasa beli sahaja serbuk cheese sebab tak tahu nak masak. Fikiran rasa macam susah pula nak buatkan.
Jadi, apa kata kali ini kita buat sendiri sos cheese yang bukan hanya dicicah dengan kentang goreng tapi boleh di makan dengan makan bergoreng yang lain. Paling penting, bila buat sendiri barulah puas hati.
Ikuti cara membuatnya yang cukup mudah seperti dikongsikan oel NizSa Mi.
“Tak perlulah nak beli lagi seruk cheese yang dah siap dan hanya dicampur dengan air suam. Kali in kita buat sendiri sosnya. Barulah puas hati.
Bahan-bahan:
½ ketul butter
½ tin susu cair
1 sudu besar tepung gandum – bancuh dengan sedikit air
4 keping cheese
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Sedikti pewarna kuning
1 ketul kiub ayam
Sedikit garam
Cara Membuat:
Cairkan butter dan masukkan susu cair dan tepung. Gaul sebati.
Selepas itu, masukkan kepngan cheese, kacau dan masukkan serbuk lada hitam, kuib pati ayam dan pewarna.
Kacau sebati dan tambahkan sedikit air, jika terlalu pekat. Siap dan tutup api.
MW: Lepas ini, bolehlah buat kat rumah. Bahan yang digunakan pun mudah nak dapat. Anak-anak mesti suka.
Kredit: NizSa Mi
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
‘Wacky Cake’ Kek Coklat Lembap SEDAP, Senang Buat Tanpa Telur, Susu & Mentega! Sesekali tekak teringin nak makan kek coklat yang lembap, lembut dan sedap namun bahan-bahan seperti telur, susu dan mentega tiada di rumah, boleh cuba resipi yang dikongsikan ini. Memang mudah!Musim cuti sekolah ni, boleh buat dengan anak-anak sekali.
Boleh cuba buat sendiri kek coklat mudah yang dikongsikan oleh Zai Nun Dasuki sebagai panduan;
Wacky Cake @ kek gila. Sangat popular jugak kek ni, dekat negeri mat saleh, kek ni lembut, lembap dan easy coklat kek. Kenapa gila kerana dibuat tanpa telur, susu atau mentega, sangat cepat dan senang disediakan.
Bahan-Bahan:
1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
3 sudu besar serbuk koko
1 sudu kecik baking powder
1 sudu kecil baking soda
1/2 sudu kecil garam
1/2 cawan minyak
1 sudu besar cuka
1 sudu kecil esen vanilla
1 cawan air suam
* 2 sudu kecil nescafe( ini saya letak lagi sedap)
Cara Membuat:
1.Gaul semua bahan kering, lepas tu campur dengan bahan basah. Gaul dengan sudu ke sudip ke boleh. Saya tak pakai mixer.
2. Bakar 180c /30minit.
Step by step takda, tak sempat nak ambik gambar, yang da siap je, yang ni buat muffin, nak buat style loyang pun boleh.
Gula-gula gummy bebas dijual di pasaran, jelly berisiko tercekik bagi kanak-kanak. Kejadian tragis melibatkan adik Mohamad Fahmi Hafiz Mohammad Fakhruddin, seorang kanak-kanak berusia 10...