Ikan celup tepung, memang cukup popular di negeri Pantai Timur. Ratah dan makan dengan sosnya sedap sangat. Nak-nak keenakan serdaknya yang ranggup, boleh buat kita tak berhenti.
Macam mana nak pastikan ikan celup tepung ini berserdak, ranggup dan sedap. Bila buat kat rumah susah nak jadi ye. Jangan risau, Ummi Hana berkongi resipinya. Nanti bolehlah cuba masak di rumah nanti.
Bahan-bahan:
1 paket tepung beras cap gajah 3 ekor
2 biji telur ayam
3 sudu kecil serbuk kunyit
3 sudu besar air kapur
Garam secukup rasa
Air ais – supaya tepung tak cair dan tak pekat.
Caranya;
1. Campurkan tepung beras, serbuk kunyit dan garam.
2. Masukkan air ais itu mengikut kepekatan yang sesuai.
3. Kacau sebati dan masukkan telur serta air kapur.
.
Ads
4. Selepas itu, celup ikan ke dalam bancuhan tadi sehingga tersalut rata.
5. Goreng ndengan menggunakan minyak yang banyak dan api sederhana.
Tip: 1. Boleh saja gunakan air biasa tapi air ais ini akan buat tepung lagi ranggup. 2. Pastikan minyak betul-betul panas, barulah tepung akan jadi berkerak cantik. 3. Gunakan telur itu pun boleh untuk serdak yang lagi cantik. 4. Bancuhan tepung ini sesuai untuk makanan lauk, keropok, ubi, pisang, sukun, cempedak dan sebagainya.
Ads
Mingguan Wanita. Memang ralit kalau makan serdaknya, Tengok-tengok dah habis satu pinggan.
Nak rasa sampel biskut raya? Dapatkan KUPON BISKUT RAYA PERCUMA sekarang. Klik untuk kupon percuma: http://shorturl.at/hKOS2 atau imbas QR code pada poster.
DANGAI Kukus Sedap Lembut, Guna 4 Bahan Pakai Acuan Lompang! Bagi peminat kuih-kuih lama tradisional, kuih Dangai ni antara kegemaran ramai. Selalu disediakan sewaktu kenduri kendara, majlis perkahwinan dan sebagainya. Rupanya mudah sahaja nak buat kuih Dangai ni. Hanya guna 4 bahan.
Namun jika selalu kuih dangai ini dibakar, rupanya ia juga boleh dikukus. Malah lebih sedap dan lembut. Pertama kali buat pun boleh jadi. Boleh buat makan sendiri untuk keluarga mahupun untuk jualan.
Cuba resipi Dangai Kukus yang dikongsikan oleh Puan Anie Japri ini sebagai panduan;
Bahan-Bahan:
3 cawan kelapa parut putih
1 cawan tepung pulut
Sedikit garam
Gula merah @ gula melaka secukupnya
Cara Membuat:
1. Gaul sebati kelapa parut, tepung pulut dan garam.
2. Sediakan acuan lompang (acuan tak perlu sapu minyak)
3. Sudukan adunan tepung tadi dalam acuan, tekan tengah dan masukkan gula merah @ gula melaka ditengah.
4. Sediakan periuk kukus, masukkan daun pandan dalam air kukusan untuk aroma.
Mingguan Wanita:Boleh cuba buat sendiri kuih Dangai, kuih lama & tradisional ni. Mudah rupanya nak buat sendiri guna 4 bahan je. Jika selalu kita makan yang dibakar, boleh cuba yang kukus pula.Memang sedap elok lembut.
Bagi mak-mak yang suka makan kuih lepat dan jagung boleh cuba buat lepat jagung ni. Jika selalu guna daun pisang untuk membungkus lepat, rupanya boleh juga pakai kulit jagung. Malah lagi sedap dan baunya wangi.
“Pagi ni kita breakfast dengan Lepat Jagung, tak payah susah-susah nak cari kan daun pisang untuk membungkus lepat jagung guna je kulit jagung lagi sedap wangi lagi. Jomm kite pakat buat Lepat Jagung. Yang nak mencuba cikza bagi resepi nya sekali.”
Bahan-Bahan (Lepat Jagung):
2 tongkol jagung sagat
1 tongkol jagung dihiris
3 cawan santan
1 cwan tepung beras
1/2 cwan tepung gandum
1/2 cwan tepung jagung
1/2 cwan gula pasir
sedikit garam.
kulit jagung untuk membungkus lepat.
Cara Membuat:
1. Masak semua bahan diatas sehingga pekat.
2. Namun jangan sampai masak pulak.
3. Dah likat angkat dan bolehlah dibungkus.
4. Ambil 1 sudu makan masukkan ke dalam kulit jagung lipat bagi kemas.. buat sehingga habis.
5.Panaskan pengukus.. kukus lepat dalam 20 minit.
MW: Kalau ada jagung kat rumah tu,boleh cuba buat kuih lepat jagung ni. Senang dan gerenti sedap.
Menjadi kebiasaan setiap kali membeli telur kita akan mencucinya dan terus susun dalam ‘tray’ pada bahagian rak pintu peti sejuk agar telur dapat bertahan lebih lama. Sebenarnya cara penyimpanan ini adalah kurang tepat.
Kurangkan Nutrisi
Menurut kajian terbaru mendapati ada kesan risiko yang berbahaya jika telur disimpan di dalam peti sejuk. Dalam kajian yang dilakukan oleh Journal Food Of Protection, menyimpan telur di dalam peti sejuk dapat mengurangkan jumlah nutrisi di dalamnya.
Telur yang disimpan di tempat yang mempunyai suhu rendah boleh menghilangkan kandungan protein, enzim dan mineral di dalamnya. Jika semua nutrisi hilang, ianya tidak akan memberi apa-apa kebaikan kepada tubuh badan malah akan mendatangkan penyakit.
Hasil kajian ini juga turut mendapati bahawa telur yang disimpan di dalam peti sejuk lebih terdedah kepada jangkitan bakteria yang dikenali sebagai salmonella.
Simpan Telur Pada Suhu Normal
Salmonella adalah jenis bakteria yang boleh menyebabkan beberapa masalah penyakit berjangkit seperti masalah pencernaan. Seeloknya, telur itu hendaklah disimpan di tempat yang memiliki suhu normal, tidak terlalu sejuk ataupun panas.
Namun, jika ingin menyimpan telur di dalam peti sejuk, pastikan tidak menggunakan ‘tray’ telur di bahagian pintu peti sejuk tersebut.
Ini kerana telur memerlukan suhu yang stabil untuk menjadikan ia tahan lama. Menyimpan telur di rak pintu peti sejuk menyebabkan suhu akan terjejas dan tidak seimbang kerana ia sering dibuka dan ditutup.
Oleh itu, simpan telur di bahagian lain seperti di dalam laci peti sejuk supaya suhu sentiasa stabil untuk menjamin kualiti dan rasa telur apabila dimasak.