Berita baik,buat penggemar cendawan.Jika ingin menikmati keenakkan dan kerangupan cendawan yang digoreng garing, disalut pula dengan tepung berempah yang penuh asyik untuk kudapan ringan dipetang hari,resipi ini wajib dicuba. Mudah sangat nak sediakan, rasa pun sedap!
Bahan-bahan:
2 bungkus Cendawan Enoki
1 biji telur – pukul ringan
serbuk tepung serbaguna
Minyak masak secukupnya
Cara Membuat:
1.Potong akar cendawan Enoki,leraikan ia,kemudian basuh dan toskan.
2.Gaul cendawan Enoki dengan telur hingga rata.
3.Golekkan atas tepung serbaguna.
4.Goreng dalam minyak terendam dan api yang panas.
5.Angkat apabila sudah masak atau berwarna kuning keemasan. Toskan.
Info Ekstra:
Kudapan ringan ini juga sedap dicecah dengan sos cili, mayonis atau dimakan begitu sahaja.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Buat Kaya Karamel Guna Empat Bahan, Boleh Jadikan Inti Atau Sapuan Roti
Isi Kandungan
ToggleDalam tempoh PKP ini, mak-mak terlebih rajin nampaknya. Ramai yang asyik mencari resipi baru untuk dicuba. Apa kata cuba resipi kaya karamel ini yang telah dikongsikan oleh Nur Adlina di laman fb miliknya (fb: https://www.facebook.com/nuradlina.badarudin.9). Sangat mudah memasaknya malah bahannya gerenti ada di dapur rumah kita. Hanya empat bahan je!
Kaya karamel ini sedap dimakan bersama roti, roti jala, lempeng dan roti canai. Malah menurutnya, ia juga sesuai dijadikan inti apam balik, apam Tokyo atau pau.
Kiranya kalau buat banyak sekali gus, boleh simpan di dalam peti sejuk dan keluarkan bila nak guna. Sukatan adunan ini menghasilkan lebih kurang 1.5 liter kaya karamel. Sekiranya ingin masak dalam kuantiti yang lebih sedikit, sukatan bahan-bahan boleh dibahagi dua ye.
Bahan-bahan Kaya Karamel:
10 biji telur
500 ml/gram gula pasir
500 ml/gram santan kotak
Secubit garam
Cara Membuat:
1. Mula-mula masak gula di dalam kuali hingga cair. Ketepikan.
2. Bahan-bahan lain dicampurkan sekali, pukul sebati dan tapis.
3. Masukkan ke dalam kuali berisi gula karamel tadi dan masak menggunakan api yang kecil serta sentiasa kacau sehingga adunan agak pekat. Tutup api, tapi jangan berhenti mengacau sehingga adunan agak sejuk sedikit supaya tidak berketul.
4.Apabila sejuk, bolehlah disimpan di dalam bekas dan simpan di dalam peti ais. Sedap dimakan dengan roti. Selamat mencuba!
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kuih KURMA KUKUS, Resipi Mudah Orang Dulu-Dulu Hanya Guna 5 Bahan!
Isi Kandungan
ToggleSetiap kali tibanya bulan ramadan, buah kurma memang menjadi pilihan ramai sebagai makanan sunnah ketika berbuka. Selain dimakan begitu sahaja, kurma juga boleh dibuat kuih yang sangat sedap, dengan hanya menggunakan 5 bahan. Kuih Kurma kukus ni antaranya resipi orang dulu-dulu yang mudah dibuat dan sesuai dijadikan hidangan pencuci mulut sewaktu berbuka.
Boleh cuba resipi mudah Kuih Kurma Kukus seperti yang dikongsikan oleh Norazlina Mohamad Zaki ini.
Dah ramai yang berkenan kuih kurma kukus ‘febret’ abah ni. mam up la resepi dia ye.
Bahan-Bahan:
Buah kurma (buang biji, potong-potong sikit susun dalam bekas
2 cawan Santan
Secubit garam
2 sudu besar penuh tepung gandum
1 sudu tepung beras
Beli Kurma Ajwa Murah Gred AA di sini : https://invol.co/cla6uua
Artikel Menarik: Buat Sendiri Stok PATI KURMA,Campur Susu Boleh Terus Minum Untuk Sahur!
Cara Membuat:
1. Kacau semua bahan cair ni tapis atas kurma tadi.
2. Kukus 10 minit, pastikan periuk kukus panaskan dulu ye.
3. Sejukkan dan ngappp la.
Dulu arwah ayah suka sangat kurma kukus ni. Mak selalu masak, now abah pulak suka..awal-awal dah request.
Mesti Baca: Baik Kurma Fresh, Sejuk Beku Atau Kering, Tolong Basuh Dulu Sebelum Makan
Info Ekstra!
- Kalau guna santan kotak, cairkan, campur air agak-agak rasa lemak. Jangan cair sangat cukupkan 2 cawan.
Selamat mencuba! Semoga bermanfaat.
Lagi Baca Di Sini: Sunnah Nabi Buang Biji Kurma, Letak Di Belakang Dua Jari
Mingguan Wanita: Mudahnya nak buat kuih kurma kukus ni. Bahan-bahan tak banyak dan ringkas sangat nak buatnya. Kukus 10 minit, sejukkan dah boleh makan. Boleh cuba nanti.
Sumber: Norazlina Mohamad Zaki
Begini cara Alif Satar ajar anak-anak puasa.
Follow kami di :
Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
TikTok: https://tiktok.com/@mingguanwanita
Betul ke suami isteri bila dah kahwin, perangai berbeza?
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Buat Chicken Meatball Bolognese Dengan Cheese Ala Pizza Hut, Sedap Cair Meleleh!
Isi Kandungan
ToggleSesekali jika mak-mak nak tukar selera ala western, nak cuba buat menu baru untuk hidangan keluarga boleh cuba resipi Chicken Meatball Bolognese With Cheese Ala Pizza Hut ini. Memang puas hati makan bila buat sendiri, malah lebih jimat dan berbaloi berbanding beli di restoran makanan segera ni. Terutamanya buat peminat keju yang meleleh dan cair dimulut! Nak buat pun senang dan bahan-bahan pun tak banyak.
Boleh ikut perkongsian resipi oleh Puan Anith Syazwani ini;
Bahan-Bahan:
Bebola daging (saya guna chicken meatball Ayamas, cari jenama Ramly x jumpa)
1 tin sos bolognese Prego (saya guna kimball )
1/2 cawan susu segar
1 biji bawang holland (potong dadu)
1 biji capsicum hijau/merah (potong dadu)
Sedikit lada hitam (tumbuk kasar-kasar)
Mozarella cheese
Cara-Cara Penyediaan:
1. Goreng bebola daging dengan sedikit minyak zaitun.
2. Potong dadu 1 biji bawang holland dan capsicum hijau/merah.
3. Gorengkan sekali dengan meatball sehingga sedikit layu.
4. Masukkan meatball, bawang dan capsicum ke dalam bekas aluminium foil.
5. Dalam kuali lain, masukkan pula satu tin sos bolognese.
6. Masak sos bolognese sehingga mendidih dan pekat.
7. Masukkan pula 1/2 cawan susu segar dan lada hitam.
8. Tuangkan sos bolognese sehingga menutupi meatball.
9. Taburkan cheese. Bakar 10-15 minit pada suhu 170°c.
10. Siap untuk dimakan meatball bolognese ala pizza hut.
Siap! Selamat Mencuba!
Mak-mak bolehlah sediakan bahan-bahan dan boleh cuba buat nanti!
Sumber:Anith Syazwani
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI