Kalau masa raya, biskut mazola inilah yang dicari oleh tetamu. Sedap dan melting bila masuk mulut. Itu kalau membuatnya kena caranya.
Bukan emua orang boleh buat biskut mazola lagend ni. Tak tahu teknik, boleh jadi keras dan tak sedap. Sebolehnya, kalau nak makan, bila masuk mulut terus berderai. Barulah nikmat bila makannya.
Biasanya, kalau berderai itu, ada yang gunakan hanya kacang tumbuk sebagai bahan utama. Malah, mak-mak nak kena tumbuk atau mesin kacang itu sehingga betul-betul lumat, barulah menjadi.
Kali ini, Azlina Ina Fans berkongsi resipi biskut mazola sama dengan asalnya, sedap dan melting. Kalau biasa kita gunakan kacang tumbuk tapi sekarang tak perlu, hanya guna peanut butter sahaja. Itu sudah cukup dan rasnya sama seperti ori.
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Tujuh Pilihan Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
Ads
Nak maju jangan tunggu. Peluang pun datang bukan selalu apatah lagi sekarang ini kita sedang lalui kehidupan sukar berbanding dahulu. Daripada asyik termenung dan meratap pilu, elok mengorak langkah mulakan bisnes baru. Sampai bila nak tengok orang lain maju dan kita masih lagi kaku?
Tiada idea, tak ada kemahiran dan arah nak tuju? Mingguan Wanita (MW) sebagai teman setia wanita sedia membantu dan tahu apa yang anda perlu.
Terkini, selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.
Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.
Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.
Antara kursus-kursus asas yang dijangka mampu melahirkan peserta yang berkemahiran dan boleh terus dipraktik dalam perniagaan ialah:
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI. Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti.
Cookies Viral Legend. Jual cookies Paling Masyuk! Orang Malaysia meang suka makan. Cookies atau biskut tidak lagi laris hanya menjelang hari raya. Permintaan cookies memang tinggi dan belajar membuat cookies popular atau sedang trending ketika ini merupakan langkah bijak. Kursus diadakan pada dua pilihan tarikh iaitu 10 Julai dan 24 Julai 2021.
Lain orang lain caranya nak buat air koktail. Masing-masing ada rahsia nak bagi sedap. Mahunya tak cukup satu gelas, ditambah pula dengan aneka campuran buah-buahan yang pelbagai.
Kali ini Mohamad Hafidz Idris berkongsi resipi koktail yang menjadi rahsia 7 keturunan, katanya. Nak tahu apa rahsia nak bagi sedap, boleh ikut resipi yang diberinya.
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Buat POPIA SIRA Manis-Manis Pedas Rangup, Resipi Untuk Sepeket Kulit Saiz 8! Ada masanya memang teringin nak makan popia pedas manis dan rangup ni sebagai kudapan ringan. Nak buat rupanya mudah je dan pastinya sedap. Boleh cuba resipi ni untuk makan sendiri atau dibuat jualan bulan puasa dan raya nanti.
Cerita semalam teringin nak makan pastu rindu nak buat pon ye jugak. Dulu nie lah antara punca pendapatan time bulan Ramadhan Syawal, Alhamdulillah hantar kat kiosk-kiosk, hantar kat kedai-kedai makan dan jual sendiri. Semalam weekend dok saja takde buat apa maka tadaaaaa.
Ini lah hasilnya. Alhamdulillah rasa masih sama manis manis pedas dan rangup! #PopiaSiraPedasManis in #Montreal
Saya share resepinya tapi agak-agak InsyaAllah puan-puan boleh buat yakin boleh!
Bahan-Bahan (Popia):
Untuk sepeket kulit popia saiz 8. Belah 2 dan leraikan satu=satu (untuk belah pertama).
Lagi satu simpan dekat chiller. Takut kering nanti susah gulung.
Gulung macam biasa dan gamkan hujung dgn cairan tepung gandum. Dah siap semua gulung potong-potong serong dan goreng. Angkat toskan.
Bahan-Bahan (Sambal Sira)
(Untuk sambal sira untuk sepeket kulit popia)
2 sudu besar lada blender
3-4 sudu besar sos cili
4-5 sudu besar gula (time rasa jika kurang manis boleh tambahkan lagi sesudu).
Sedikit garam dan jika suka tambah perasa.
Kacang Tumbuk Kisar
Bijan (disangai)
Cara Membuat:
1. Tumiskan lada kisar sampai pecah minyak. (Biasa saya masak lada blender banyak-banyak so nanti untuk seterusnya dah ada).
2. Kemudian, masukkan sos cili, gula, garam dan perasa. Masak dengan api kecil hingga buih-buih wap air dah hilang. Yang tinggal buih-buih halus gula.
3. Time nie rasakan jika semua ok boleh masukkan popia yang kita dah goreng tadi. Masukkan sekali kacang. Saya letakkan kacang yang ditumbuk kasar. Jika suka boleh tambah ikan bilis goreng (tapi saya tak letak sebab ikan bilis bila lama dalam beks kedap nanti ada bau yang saya kurang gemar heheh.)
4. Tutup api, gaul rata pelan-pelan hingga serata dan boleh masukkan Bijan yang kita dah sangaikan.
Sejukkan dan boleh di simpan dalam bekas kedap udara.
Selamat mencuba.
Bagi mak-mak yang suka makan kuih tradisional Melayu, boleh cuba buat kuih puteri ayu yang sedap, lembut dan gebu ni. Bila buat sendiri memang puas hati, sekali buat ikut sukatan resipi ni boleh dapat 45 biji.Kalau nak buat makan-makan, ada kenduri, jamuan sekolah anak, atau untuk minum petang boleh buat kuih ni. Sesuai sangat.
Gula-gula gummy bebas dijual di pasaran, jelly berisiko tercekik bagi kanak-kanak. Kejadian tragis melibatkan adik Mohamad Fahmi Hafiz Mohammad Fakhruddin, seorang kanak-kanak berusia 10...