Resipi Acar Buah Premium Dibuat Jual, Pastikan Kuah PEKAT Supaya Tahan Lama

Share

Acar Buah antara pembangkit selera dan sedap dinikmati dengan berperisa seperti nasi minyak, nasi jagung, nasi hujan panas dan sebagainya. Namun makan dengan nasi putih pun dan cukup sedap. Rasa jeruk buah-buahan manis, pedas dan berempah secukup rasa.

Boleh cuba buat sendiri ikut resipi Acar Buah yang dibuat jualan oleh Puan Noor Mazni Mohd Noor ini sebagai panduan;

“Resepi jualan saya, Acar buah premium..Pastikan kuah pekat supaya acar tahan lama.Sekali masak ni 6.5kg”

Bahan-Bahan:

2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
segenggam kecil cili kering *blend dengan air masak dan sedikit minyak

Bawang merah kecil
bawang putih
halia potong sebesar mancis

*ikut suka nak letak banyak mana – masak dengan 1 cawan cuka makan

3/4 cawan Gula (kalau kurang manis boleh tambah)
sekeping Gula kerek
1 sudu teh Garam
1 sudu besar Serbuk kari (tak kisah kari daging atau ikan)
Jeruk ceri campur (saya guna jeruk pak Ali)
Limau jeruk
Kurma
Lobak masin
Limau kering
Kismis
Lain-lain jeruk/buah kering – ikut suka
Cili padi merah dan hijau
1 cawan Minyak

Cara Membuat:

1. Panaskan minyak, masuk bahan blend. Masak sekejap, masukkan serbuk kari. Masak sehingga pecah minyak dengan api perlahan.
2. Masukkan bahan yang dimasak dengan cuka tadi. Masukkan juga separuh daripada baki cuka tersebut. Biar mereneh sekejap.
3. Masukkan gula kerek dan gula pasir. Biar sehingga gula berkaramel. Biar mereneh sehingga kuah pekat.
4. Masukkan semua bahan untuk acar. Kacau sebati dan masak sehingga mendapat kepekatan yang diingini. Masuk garam jika perlu.
5. Tutup api, biarkan acar sejuk. Simpan dalam bekas bertutup.

Selamat mencuba.

Baca Lagi Di Sini:
Resipi Nasi Dagang Terengganu, Suami Cakap SEDAP Macam Makan Dekat Kedai!


Nasi Jagung, Ayam Masak Merah & Jelatah, Berbaloi ‘Bersilat’ Dekat Dapur

MW: Boleh cuba resipi acar ni. Makan dengan nasi minyak sedap, nasi putih pun boleh membangkit selera. Terima kasih berkongsi resipi acar yang dibuat untuk jualan.

Sumber: Noor Mazni Mohd Noor

Published by
Suhaidah Abd Wahab